Alle soorten gietijzer hebben een hoog koolstofgehalte, ongeveer 3 tot 4%. Het lassen met een lastoevoegmateriaal met een zelfde hoog koolstofgehalte is uitsluitend mogelijk als er voorverwarmd wordt met een temperatuur van 600-800ºC en er aansluitend een spanningsarm gloeibehandeling plaatsvindt. Deze lasmethode is bekend als “het warm lassen van gietijzer”, en wordt soms toegepast bij de productie van nieuwe gietijzerproducten waar laswerk in voorkomt. Bij het reparatielassen van gietijzer wordt echter in ongeveer 95% van alle gevallen gebruik gemaakt van nikkel en nikkel-ijzer gelegeerde laselektroden. Deze elektroden zijn geschikt voor het lassen van vele soorten gietijzer. Voorverwarmen en spanningsarm gloeien is niet nodig. Dit lassen is bekend als “het koud lassen van gietijzer”. Grijs en modulair gietijzer komen in aanmerking om gelast te worden. Wit gietijzer is zeer hard en kan in het algemeen niet met succes gelast worden.

 

Praktische tips voor het lassen van gietijzer

Wel of niet voorverwarmen bij het koudlassen van gietijzer? Meestal warmt men niet voor. Soms, als het gaat om zware onderdelen, warmt men voor tot 300ºC. Er moet op gelet worden dat het te lassen onderdeel in zijn geheel moet worden verhit. In dit geval kan ononderbroken worden gelast. Wel moet de voorwarmtemperatuur gehandhaafd blijven tot het laswerk klaar is. Langzame afkoeling in de oven of onder een isolatiedeken is gewenst.

 

Hameren of niet?
Bij het koud lassen van gietijzer is het hameren van de lasrups noodzakelijk als de las niet vrij kan krimpen. Bij reparatielassen is dit vrijwel altijd het geval. Door het hameren worden de trekspanningen in de las verlaagd en gedeeltelijk omgezet in drukspanningen. Er wordt geadviseerd te lassen met de beklede elektrode RepTec Cast 31 of RepTec Cast 1. Las met een lage warmte-inbreng, dus neem een dunne elektrode. Kies minstens één diameter dunner dan u gewend bent te gebruiken bij het lassen van staal. Maak lasrupsen met een maximale lengte van 5 tot 10 cm. Het hameren moet direct na het lassen gebeuren, voor de lasrups afkoelt. Door krachtig te hameren deformeert de lasrups en worden de krimpkrachten tegengewerkt.

 

Elke hamerslag moet een zichtbare vervorming van de lasrups opleveren. De interpass temperatuur moet onder de 100°C blijven.

Met olie doordrenkt gietijzer

Gietijzer dat langere tijd met olie in aanraking is geweest kan lasproblemen geven. Tijdens het lassen verbrandt de olie en kunnen gaatjes in de las ontstaan.

Uw winkelwagen

Aantal artikelen: 0 |Totaal € 0

DIRECT AFREKENEN
Op de hoogte blijven?
Volg ons op: