
Alles over lastafels
Bij het lassen heb je verschillende benodigdheden nodig. Een lastafel is hierbij eigenlijk onmisbaar, want hoe belangrijk is het om je constructie zo goed en nauwkeurig mogelijk te kunnen positioneren? In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt over lastafels, ook wel opspantafels genoemd.
Wat is een lastafel?
Een lastafel is een grote robuuste tafel die dient als werkbank bij constructie- of hechtwerk. Een lastafel wordt ook weleens opspantafel genoemd, omdat je deze niet per definitie altijd gebruikt bij het lassen. Zo wordt deze ook gebruikt om te frezen, assembleren, meten en hechten. Tegenwoordig zijn lastafels geen simpele ‘kale’ tafels meer, maar modulaire systemen die een zeer groot scala aan mogelijkheden bieden als het gaat om opspannen van werkstukken. De kale lastafel van nu is een las- en opspantafel, die gekenmerkt wordt door een hoge mate van precisie en duurzaamheid. Deze modulaire lastafelsystemen zijn zeer gebruiksvriendelijk en efficiënt in combinatie met bijbehorende accessoires om constructies of werkstukken zo goed mogelijk op te kunnen spannen. Hierdoor ontstaat er veelzijdigheid in mogelijkheden bij het werken met lastafels en kunnen deze in iedere situatie ingezet worden: of het nu gaat om een zeer groot, complex werkstuk of een kleinschaliger project met een hoge graad van reproduceerbaarheid.
Toepassingsgebieden van een lastafel
Of de werkplaats nu groot of klein is, het nu een kleine ambacht of bekend industrieel bedrijf betreft of het gaat om prototypebouw of massaproductie of dat er gebruik wordt gemaakt van robotisering ja of nee; de las- en opspantafel komt in elke industrie voor! Las- en opspantafels worden in veel verschillende toepassingsgebieden gebruikt, voor zowel grote projecten als kleinere projecten. Denk hierbij aan:
- Plaatbewerking
- Trein- of wagonbouw
- Achtbanenbouw
- Scheepsbouw
- Hekwerken of railingbouw
- Bruggenbouw
- Energietechniek
- Bouw van (bedrijfs-)auto’s
- Machine- en installatiebouw
- Motorfietstechniek
- Leidingbouw
- Automatiserings- en transporttechniek
- Verwarmingstechniek
- Interieurbouw

Wat is een plasmagenitreerde opspantafel?
Plasmanitratie zorgt ervoor dat de las- en opspantafels beschermd zijn tegen lasspetters, roest en krassen. Plasmanitreren is een thermochemische behandeling van het oppervlak van staalsoorten waaronder hoogwaardige staallegeringen en roestvrijstaal, wat resulteert in een harde, slijtvaste oppervlaktelaag.
Maar hoe werkt plasmanitratie precies? Tijdens het plasmanitreren wordt een hoogspanningslading gecreëerd die een chemische reactie teweegbrengt tussen het materiaaloppervlak en een reactief nitreergas (stikstof). Het te behandelen materiaal fungeert als kathode. De gassen ioniseren en er ontstaat een plasma van stikstofionen die het oppervlak bombarderen. De stikstofionen vormen nitriden met de legeringselementen in het materiaaloppervlak, wat resulteert in een schone, harde oppervlaktelaag.
Een groot voordeel hiervan is dat het hardingsproces kan plaatsvinden bij temperaturen vanaf 380°C tot 580°C. Bovendien is het proces bij uitstek geschikt voor hooggelegeerde staalsoorten. De relatief lage behandelingstemperatuur heeft als bijkomend voordeel dat er nagenoeg geen maatverandering optreedt.
Na dit proces worden de las- en opspantafels getest op vlakheid en hardheid. Naast plasmanitratie worden de tafels tevens gecoat met een BAR coating, wat staat voor Black Anti Rust. Deze zorgt niet alleen voor een betere uitstraling maar draagt ook bij aan een nog betere bescherming tegen corrosievorming. Er zijn diverse verzorgingsproducten voor lastafels beschikbaar.
Wat zijn de voordelen van plasmanitratie?
Plasmanitratie brengt vele voordelen met zich mee, namelijk:
- Verbetering van de mechanische eigenschappen van het basismateriaal
- Minimale vervorming en maatverandering; geen naslijpen en richten nodig
- Hoge reproduceerbaarheid
- Toepasbaar bij roestvrijstaalsoorten, met behoud van de roestbestendigheid
- Alternatief proces voor o.a. zoutbadnitreren (Tenifer-QPQ), gasnitreren en kolsteriseren®
- Minder ruwe oppervlakken dan bij andere nitreerprocessen
- Nitreerdieptes tot 1mm
- Alle staalsoorten kunnen behandeld worden
- Geen zoutrestanten, waardoor nareinigen overbodig wordt
- Hoge taaiheid van de laagopbouw
- Zeer goed te polijsten
- Hoge corrosiebestendigheid; geen roestwerende nabehandeling nodig (zoals verzinken, hard verchromen, fosfateren e.d.)
- Nitreren bij lage temperaturen mogelijk
Hoe koop je de juiste lastafel?
Het aanschaffen van een opspantafel vergt een grote investering. Daarom is het belangrijk dat de juiste tafel gekozen wordt voor het constructie- of hechtwerk wat uitgevoerd zal worden. Hier zijn 4 vragen die je hierbij kunnen helpen:
- Wat voor constructie ga je lassen? Ga je voor het 16mm systeem voor lichte constructies, ga je voor het 22mm systeem voor zwaarder constructiewerk of ga je voor het 28mm systeem voor zeer zwaar constructiewerk?
- Welke hardheid moet de las- en opspantafel hebben? Hoe hoger de hardheid des te slijtvaster de tafel is.
- Welk formaat moet de las- en opspantafel hebben? Hoe groot is het constructiewerk wat opgespannen moet worden?
- Welke accessoires heb ik nodig ten behoeve van mijn las- en opspantafel?
In plaats van het kopen van een lastafel is het ook mogelijk om een las- en opspantafel zelf te maken.
Lastafels van Siegmund
In het assortiment van Laspartners Multiweld vind je de las- en opspantafels van het merk Siegmund. Siegmund is onderdeel van de Bernd Siegmund Group, wat gevestigd is in Duitsland. De Bernd Siegmund Group is opgericht in 1982. In die tijd ontwikkelde dit bedrijf transportsystemen, faciliteiten, machines en machineonderdelen van de automotive- en omgevingstechnologie. Tegenwoordig is de Siegmund Group actief in verschillende werkgebieden, namelijk de ontwikkeling en productie van machines en machineonderdelen en de ontwikkeling en productie van las- en opspantafels. In 1997 werd dan ook de eerste las- en opspantafel ontwikkeld en op de markt gebracht. De producten van Siegmund worden gebruikt in verschillende uiteenlopende branches, zoals de machine-, constructie-, metaal- en automobielindustrie. In de onderstaande afbeelding is te zien wat voor ontwikkelingen Siegmund heeft doorgemaakt wat betreft het ontwikkelen van lastafels van het jaar 2001 tot en met het jaar 2016.

Verschillende merken lastafels
Naast Siegmund zijn er ook nog andere grote spelers actief op de markt van las- en opspantafels die zich bezighouden met het ontwikkelen hiervan. Demmeler, Tempus, Temputech, Tip Top, Greissing, Stronhand, Destaco en Eco Avanti. Al deze spelers hebben een eigen 3D-klemsysteem op de markt gebracht. Alle bovengenoemde merken hebben een eigen specifiek karakter en in de meeste gevallen zijn deze van Duitse origine. Daarnaast zijn de onderdelen van deze merken vaak universeel uitwisselbaar.
Maar wat zijn dan de verschillen en waarom kiest Laspartners Multiweld voor de las- en opspantafels van Siegmund? Alle aanbieders bieden een groot assortiment accessoires voor de lastafels aan. Echter, het merendeel van de producten van Siegmund zijn plasmagenitreerd, zowel de lastafels als de toebehoren, waardoor de lastafel een hogere oppervlakte hardheid heeft in verhouding met de tafels van de concurrenten. Hierdoor is de las- en opspantafel beter bestand tegen krassen en deuken. Hierdoor hebben de lastafels van Siegmund een langere levensduur. Dit komt mede door het gebruik van (extra) gehard gereedschapsstaal bij de Professional Extreme 8.7 en 8.8 serie. De Professional 750 serie is het instapmodel van Siegmund met een oppervlakte hardheid van 750 Vickers en is daarmee harder dan het grootste deel van de tafels van de concurrentie.
Siegmund onderscheidt zich door open te staan voor probleemoplossingen uit de markt. Een goed voorbeeld hiervan is het bevestigen van lastafels aan lasmanipulatoren. Laspartners Multiweld heeft in het verleden klant specifieke vraagstukken opgelost door een lastafel met een heftafel te combineren en twee jaar daarna heeft Siegmund de heftafel opgenomen in het leveringsprogramma. Daarnaast levert Siegmund ook platformsystemen in het assortiment, waarbij tafelbladen gekoppeld en (vlak) tegen de grond worden gepositioneerd. Klanten gaven namelijk aan de behoefte te hebben aan een groot oppervlak voor de samenstelling van extreem grote producten. Ook het gebruik van railsystemen in combinatie met wielen is een goed voorbeeld uit de praktijk. Dit is nadien uitgegroeid tot een volwaardige productgroep binnen Siegmund.
Ook qua design en afwerking verschillende lastafels van elkaar. De opspantafels van Siegmund zijn behandeld met een speciale laag, genaamd BAR coating, waardoor de tafels nog beter beschermd zijn tegen corrosievorming en krijgen ze hierdoor tevens een cosmetische robuuste look.
Laspartners Multiweld is al jaren een betrouwbare partners van Siegmund, simpelweg door het feit dat innovatie en probleemoplossing hoog in het vaandel staan.
3 soorten lastafelsystemen
Siegmund staat bekend om haar modulaire constructiesysteem. Het doel van het merk was om las- en opspantafels te ontwikkelen die zelfs bij de meest complexe en moeilijke toepassingen ingezet konden worden. Het constructiesysteem bestaat uit een combinatie van systeemboringen in de lastafels met bijpassende opspanelementen. Siegmund heeft drie verschillende lastafelsystemen op de markt gebracht: het 16mm systeem, het 28mm systeem en het 22mm systeem. De millimeters van deze systemen staan voor de grootte van de boringen in de opspantafels. Binnen deze drie typen is er een groot aanbod aan verschillende variaties in poten, materialen en afmetingen verkrijgbaar. Hierdoor is er voor iedere lasser en voor ieder project wel een geschikte lastafel te vinden.
16mm lastafels
Het 16mm lastafelsysteem van Siegmund is geschikt voor licht constructie- of hechtwerk. Binnen het 16mm systeem vallen verschillende soorten lastafels. De boringen in deze tafels hebben een diameter van 16mm en de tafels zijn tevens voorzien van rasterlijnen die dienen als meetinstrument. Dit systeem heeft de volgende eigenschappen:
- Boringoppervlakte in 50x50mm raster
- Afschuining/radius van de boring: 2mm
- Radius van de randen: 3/6mm
- Materiaaldikte: 11,5 tot 13mm
- Zijwanden: 50 of 100mm (afhankelijk van het gekozen type)
- Inclusief schaalverdeling oppervlakte
- Constructie met ribben verstevigd
Er vallen verschillende typen lastafels binnen dit systeem.
Basic lastafels
De Basic lastafels voor het 16mm lastafelsysteem hebben de volgende specifieke eigenschappen:
- Hoogwaardig staal (S355J2+N St52/3)
- Basis hardheid: 200-230 Vickers (V)
- Oppervlakte hardheid: 480-560 V
- Zijwandhoogte: 50mm
Roestvaststalen lastafels
De specifieke eigenschappen voor de roestvaststalen lastafels voor het 16mm lastafelsysteem zijn:
- Hoogwaardig roestvaststaal (X5CrNi18-10 1.4301)
- Basis hardheid: 266-382 Vickers (V)
- Zijwandhoogte: 100mm
Professional 750
De Professional 750 wordt geleverd inclusief 50mm raster en plasmanitratie. Er kan ook gekozen worden om de tafel zonder plasmanitratie te bestellen. De specifieke eigenschappen voor de Professional 750 binnen het 16mm systeem zijn:
- Hoogwaardig staal (S355J2+N St52/3)
- Basis hardheid: 165-220 Vickers (V)
- Oppervlakte hardheid: 450-750 V (met plasmanitratie)
- Zijwandhoogte: 100mm
Professional Extreme 8.7
De Professional Extreme 8.7 wordt geleverd inclusief 50mm raster en plasmanitratie. Ook deze tafel kan zonder plasmanitratie besteld worden. De specifieke eigenschappen van de Professional Extreme 8.7 voor het 16mm systeem zijn:
- Hoogwaardig gereedschapsstaal
- Basis hardheid: 280-340 Vickters (V)
- Oppervlakte hardheid: 450-850 V (met plasmanitratie)
- Zijwandhoogte: 100mm
Achtzijdige las- en opspantafels
De achtzijdige tafel SW wordt geleverd inclusief 50mm raster en plasmanitratie. De achtzijdige tafels zijn speciaal ontwikkeld voor het lassen met robots. Deze tafel wordt in dat geval vaak gemonteerd op een lasmanipulator door middel van een adapterplaat. De opspanmogelijkheden van deze achtzijdige tafel zijn hetzelfde als bij de andere lastafels. Deze tafel wordt standaard zonder poten geleverd. De specifieke eigenschappen voor de achtzijdige tafel SW binnen het 16mm systeem zijn:
- Hoogwaardig staal (S355J2+N St52/3)
- Basis hardheid: 165-220 Vickers (V)
- Oppervlakte hardheid: 450-750 V
- Zijwandhoogte: 100, 50 of 12mm
Workstation Professional Extreme 8.9
Het geheel nieuw ontwikkelde workstation, vervaardigd uit Professional Extreme 8.9 materiaal, wordt geleverd inclusief 50mm raster. Het workstation is een werkbank met onderstel en opbergmogelijkheden voor 16mm toebehoren. Onder het tafelblad bevinden zich 3 verplaatsbare platen die het gereedschap beschermd tegen lasspetters en vuil. Het workstation is ook optioneel te leveren met wielen waardoor het mogelijk is om de werkbank gemakkelijk te verplaatsen. Ook is de werkbank leverbaar met laden om nog meer materialen of gereedschappen netjes op te kunnen bergen. De specifieke eigenschappen van het Professional Extreme 8.9 workstation binnen het 16mm systeem zijn:
- Dubbel gehard gereedschapsstaal
- Basis hardheid: 500 Vickers (V)
- Zijwandhoogte: 12mm

22mm lastafels
Het 22mm lastafelsysteem is geschikt voor middel zwaar constructie- of hechtwerk. Binnen het 22mm systeem vallen verschillende afmetingen tafels. Echter, er valt een type binnen dit systeem, namelijk de Professional 750. De boringen in deze lastafels hebben een diameter van 22mm en tevens zijn ook deze tafels voorzien van rasterlijnen die dienen als meetinstrument. Het systeem heeft de volgende eigenschappen:
- Boringoppervlakte in 100x100mm met diagonaal raster
- Afschuining/radius van de boring: 2,5mm
- Radius van de randen: 3/6mm
- Materiaaldikte: 11,5 tot 13mm
- Zijwanden: 150mm
- Inclusief schaalverdeling oppervlakte
- Constructie met ribben verstevigd
Professional 750
De Professional 750 wordt geleverd met 100mm raster en plasmanitratie. Tevens kan er gekozen worden om deze tafel zonder plasmanitratie te bestellen. De specifieke eigenschappen van de Professional 750 binnen het 22mm systeem zijn:
- Hoogwaardig staal (S355J2+N St52/3)
- Basis hardheid: 165-220 Vickers (V)
- Oppervlakte hardheid: 450-750 V (met plasmanitratie)
- Zijwandhoogte: 150mm
28mm lastafels
Het 28mm lastafelsysteem is geschikt voor zwaar constructie- of hechtwerk. Binnen dit systeem vallen verschillende varianten lastafels. De boringen in deze tafels hebben een diameter van 28mm en de tafels zijn tevens voorzien van rasterlijnen die gebruikt kunnen worden om te meten.
Basic lastafels
De 28mm Basic tafels kunnen enkel ongenitreerd worden geleverd. De specifieke eigenschappen voor het 28mm Basic zijn:
- Hoogwaardig staal (S355J2+N St52/3)
- Basis hardheid 200-230 Vickers (V.)
- Zijwand hoogte: 25mm
Roestvaststalen lastafels
De roestvaststalen versie van deze lastafel wordt in twee uitvoeringen geleverd de standaard dikte en een light versie. De specifieke eigenschappen voor het 28mm Roestvaststaal systeem zijn:
- Hoogwaardig roestvaststaal (X5CrNi18-10 1.4301)
- Basis hardheid 266-382 Vickers (V.)
- Zijwand hoogte: 200mm
- Roestvaststaal standaard blad dikte 24,5 tot 27mm
- Roestvaststaal Light blad dikte 14,5 tot 17mm
Professional 750
De professional 750 wordt geleverd inclusief 100mm raster en plasmanitratie er kan gekozen worden om de tafel zonder plasmanitratie te bestellen. Daarnaast is het nog mogelijk om een diagonaal raster toe te voegen aan een plasma genitreerde uitvoering. De specifieke eigenschappen voor het 28mm Professional 750 systeem zijn:
- Hoogwaardig staal (S355J2+N St52/3)
- Basis hardheid 165-220 Vickers (V.)
- Oppervlakte hardheid 450-750 V. (met plasmanitratie)
- Zijwand hoogte: 200mm
Professional Extreme 8.7
De professional Extreme 8.7 wordt geleverd inclusief 100mm raster en plasmanitratie. Daarnaast is het nog mogelijk om een diagonaal raster toe te voegen. De specifieke eigenschappen voor het 28mm Professional Extreme 8.7 systeem zijn:
- Hoogwaardig extra gehard gereedschapsstaal X8.7
- Basis hardheid 280-340 Vickers (V.)
- Oppervlakte hardheid 450-850 V. (met plasmanitratie)
- Zijwand hoogte: 200mm
Professional Extreme 8.8
De professional Extreme 8.8 wordt geleverd inclusief 100mm raster en plasmanitratie. Daarnaast is het nog mogelijk om een diagonaal raster toe te voegen. De specifieke eigenschappen voor het 28mm Professional Extreme 8.8 systeem zijn:
- Hoogwaardig extra gehard gereedschapsstaal X8.8
- Basis hardheid 360-420 Vickers (V.)
- Oppervlakte hardheid 500-900 V. (met plasmanitratie)
- Zijwand hoogte: 200mm
Achtzijdige las- en opspantafels
De Achtzijdige tafel SW wordt geleverd inclusief 100mm raster en plasmanitratie. De specifieke eigenschappen voor het 28mm Achtzijdige tafel SW zijn:
- Hoogwaardig staal (S355J2+N St52/3)
- Basis hardheid 165-220 Vickers (V.)
- Oppervlakte hardheid 450-750 V.
- Zijwand hoogte: 200, 100, of 25mm
Achtzijdige las- en opspantafels zijn speciaal ontwikkeld voor het lassen met robots. Deze tafel wordt in dat geval vaak gemonteerd op een lasmanipulator door middel van een adapterplaat. De opspanmogelijkheden van deze achtzijdige lastafel zijn hetzelfde als bij andere lastafels. Deze tafel wordt standaard zonder poten geleverd.
Sleuventafels
De sleuventafel wordt geleverd inclusief 100mm raster en plasmanitratie. Er kan worden gekozen om de sleuven kruislings en in de lengte of breedte richting te plaatsen. De specifieke eigenschappen voor het 28mm sleuvensysteem zijn:
- Hoogwaardig staal (S355J2+N St52/3)
- Basis hardheid 165-220 Vickers (V.)
- Oppervlakte hardheid 450-750 V.
- Zijwand hoogte: 200mm
Anders dan bij de andere lastafelsystemen zijn er voor het 28mm systeem sleuventafels verkrijgbaar. Deze sleuventafels bieden in vergelijking met de traditionele lastafels nog meer opspanmogelijkheden. Sleuventafels zijn verkrijgbaar met gekruiste sleuven, met sleuven in de lengte en met sleuven in de breedte. Er kan worden gekozen om draadgaten in het kruis van de sleuven in te laten boren. Hierdoor ontstaan nog meer opspanmogelijkheden (alleen mogelijk bij een tafel met gekruiste sleuven).

Welke accessoires zijn bij lastafels te gebruiken?
Het modulaire systeem van Siegmund is te gebruiken voor diverse doeleinden door de bijbehorende accessoires die het merk ontwikkeld heeft. Voor ieder systeem zijn er bijpassende accessoires verkrijgbaar, zodat ieder gewenst werkstuk opgespannen en gelast kan worden op de las- en opspantafels. Siegmund heeft de volgende soorten accessoires op de markt gebracht. Een groot gedeelte van de opspanaccessoires van Siegmund is genitreerd, waardoor ze zeer duurzaam zijn.
Tafelpoten
De tafelpoten van de lastafel zijn een belangrijk onderdeel van de lastafel. De poten zorgen voor een goede ondersteuning bij elk type ondergrond. Elk type tafel heeft zijn eigen poten en deze zijn niet uitwisselbaar (16,22 & 28mm systeem)
Transportwielen
De transportwielen zijn een toevoeging voor de lastafel. Met deze toevoeging kan je een lastafel mobiel maken. De transportwielen met bevestigingsplaat zijn leverbaar voor het 16 en het 28mm systeem.
Hydraulische heftafels
De hydraulische heftafels zijn een toevoeging waarmee je de lastafels op variabele hoogte kan instellen. Dit houdt in dat je de tafel inclusief het werkstuk op een zo ergonomisch mogelijke hoogte voor de lasser kan instellen. In het algemeen worden heftafels vaak gebruikt voor het heffen van zware ladingen. De heftafels zijn voor het 16,22 en 28mm systeem. De Heftafel is voorzien van (ingebouwde) veiligheidsmaatregelen, zoals tafelbeveiliging, overbelasting en slangbreuk.
Railsystemen
Railsystemen worden gebruikt voor de opbouw van lange constructies. Om dit te maken is er een groot oppervlak nodig voor het opspannen van verschillende werkstukken. De funderingsgeleiders worden bevestigd aan de vloer. Deze geleiders kunnen dan verder uitgebouwd worden, waardoor er een veelvoud aan opspanmogelijkheden wordt gecreëerd. Naast dat de geleider op de vloer wordt bevestig, is het ook mogelijk om deze in de vloer te verzinken. Railsystemen zorgen voor flexibiliteit en mobiliteit tijdens het opspannen van lange werkstukken.
Verbindingsframe
De verbindingsframes zorgen voor een ondersteuning van de tafels op railsystemen. Op de verbindingsframes kunnen tafels uit het 28mm systeem worden gemonteerd. Overige systemen kunnen wel worden gemonteerd maar zijn niet specifiek geschikt hiervoor, omdat het gatenpatroon in de rail dan niet overeenkomt met de tafels.
Platformsystemen
Platformsystemen zijn in twee vormen verkrijgbaar, namelijk als platen, zowel boven- als ondergronds, en als tafels met (verstelbare) tafelpoten. Door middel van platformsystemen kan er een zeer groot werkoppervlak gecreëerd worden. Het platform is dan ook ten alle tijden uit te breiden. Door het grote, nauwkeurige werkoppervlak worden er eindeloos veel opspanmogelijkheden gecreëerd. Platformsystemen zijn op aanvraag verkrijgbaar om zoveel mogelijk aan specifieke wensen en behoeften te kunnen voldoen. Enkel verkrijgbaar in het 28mm systeem.
Aanslagen
Aanslagen zijn er in verschillende vormen en maten, deze hulpmiddelen bieden universele opspanmogelijkheden om delen van het werkstuk op de lastafels te positioneren. Voor 16, 22 en 28mm tafels zijn deze onderdelen beschikbaar.
Spanhaken
Onder spanhaken worden verschillende producten verstaan, zoals aanslag- en winkelhaken, spanhaken, opspanblokken en u-balken. Ten opzichte van aanslagen worden spanhaken vaak in het midden van de lastafel bevestigd. Het voordeel van spanhaken is dat er gemakkelijker en sneller mee de hoogte in gewerkt kan worden. Spanhaken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals aluminium, gietijzer en genitreerd. De aanslag en winkelhaken zowel als de gradenwinkelhaak en universele aanslag zijn leverbaar in 16, 22 en 28mm systemen.
Spanbouten
Siegmund heeft verschillende soorten spanbouten ontwikkeld, namelijk snelspanbouten, universele spanbouten, universele basic spanbouten, vlakke kogelspanbouten en verzonken spanbouten. Elke spanbout wordt voor andere doeleinden gebruikt, zoals de universele basic spanbout bij verschillende materiaaldikten. De spanbouten van Siegmund zijn voorzien van kogels, waardoor deze binnen enkele seconden te bevestigen en los te halen.
Spanklemmen
De spanklemmen van Siegmund maken het mogelijk om snel een eenvoudig krachtige klemming te realiseren, zowel in de hoogte als in de breedte van werkstukken. Voor spanklemmen kunnen verschillende prisma's gebruikt worden, zodat alle soorten klemmingen bewerkstelligd kunnen worden. De klemmen zijn ook stellen, hierbij kan de afmeting, verbinding, uitvoering en materiaal soort naar eigen inzicht worden samengesteld. Er zijn diverse soorten spanklemmen ontwikkeld met elk hun eigen eigenschappen. Naast de spanklemmen zijn er ook nog diverse losse accessoires verkrijgbaar die in combinatie met deze klemmen gebruikt kunnen worden voor nog nauwkeurige resultaten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan prisma's.
Prisma's
Prisma's zorgen ervoor dat buizen en assen gepositioneerd blijven. Er zijn verschillende soorten prisma's verkrijgbaar met diameters van 16mm tot 120mm en gradenhoeken van 90 tot 157 graden. Zo zijn er prisma's te koop voor buizen met een diameter tot wel 400mm. Naast de reguliere prisma's zijn er ook prisma's ontwikkeld voor het opspannen van buizen en pijpen met en diameter van minder dan 80mm. Deze prisma's hebben twee speciale inkepingen met verschillende hoekgraden. Tenslotte bestaat er ook de spankegel die het mogelijk maakt om vierkante en ronde buizen op te spannen met een diameter kleiner dan 45mm. Er zijn prisma uitbreidingen leverbaar om de prisma's in hoogte te stellen.
Uitgaven
Uitgaven helpen je bij het overbruggen van hoogte in het project. Er zijn verschillende soorten uitgaven, namelijk de multi-span oplegtoren modulair, oplegstet 11-delig, schroef onderlegstuk, afstandhouder en spanbuis met snelspaninrichting.
Snelspaninrichtingen & adapter
Snelspaninrichtingen zijn het ideale gereedschap als er snel mallen moet wisselen. Het voordeel van de snelspanners is dat er met 1 simpele handeling de werkstukken gefixeerd dan wel los gemaakt kunnen worden van de lastafel. Denk hierbij aan horizontaal en verticale uitvoeringen. Adapters zijn gemaakt zodat de gebruiker er zelf een hulpmiddel aan kan bevestigen. De adapters zijn er in drie vormen: rond, als aanslag en als plaat.
Overige toebehoren
Siegmund beschikt over een ruim assortiment toebehoren. Hieronder vallen toebehorenwagens, massa aansluitingen, borstels, hijsogen, onderdelenwanden etc. Dit alles om de tafel op de juiste manier te onderhouden en materiaal op te bergen.
Toebehorensets
Voor de mensen die het liefst direct aan de slag willen, heeft Siegmund ook een oplossing, namelijk complete toebehorensets. Er zijn diverse toebehorensets te koop voor het 16, 22 en 28mm systeem. De toebehorensets variëren qua inhoud, zodat er voor projecten met verschillende omvangen altijd een toebehorenset te vinden is. Er zijn twee hoofdsoorten sets namelijk de standaard sets (set 1 tot en met set 5) en de sets met de aluminium onderdelen en gereedschappen (set 1 tot en met 4). Daarnaast heeft het basic 28mm systeem nog eigen toebehorensets.
Opspanplaten voor flenzen
Opspanplaten maken het mogelijk om preciezer en secuurder te kunnen werken met flenzen. De opspanplaten zijn verkrijgbaat voor het 16mm en het 28mm systeem. De opspanplaten kunnen worden bevestigd en afgesteld door middel van fixeerbouten. Vervolgens kunnen met paspennen de flenzen aan de opspanplaat bevestigd worden. Er zijn twee soorten flenzen, namelijk met DIN (metrische) maten en met ANSI (inch) maten. Opspanplaten zijn verkrijgbaar in verschillende groottes.
Pneumatische cilinders
Pneumatische cilinders maken het mogelijk om automatisch druk uit te oefenen, waardoor het spannen van werkstukken sneller en gemakkelijker zal gaan. Siegmund heeft twee soorten pneumatische cilinders ontwikkeld, namelijk korte en lange cilinders. De korte pneumatische cilinders zijn verkrijgbaar voor het 16mm en 28mm lastafelsysteem.
Koppelstukken 16 <-> 28
De koppelstukken van Siegmund zorgen ervoor dat je makkelijk elementen en modules met elkaar kunt verbinden. Zo kun je 16mm en 28mm lastafels aan elkaar bevestigen en om 28mm accessoires op 16mm lastafels te kunnen gebruiken. Zo zijn er verbindingsbouten om lastafels aan elkaar te verbinden en spanbouten om 28mm toebehoren te bevestigen op 16mm lastafels. Tevens vind je in ons assortiment adapterplaten, verloopbussen en adapterhulzen.
Verzorgingsproducten
Verzorgingsproducten worden gebruikt om lastafels netjes te houden voor, tijdens en na de (las-)werkzaamheden. Zo zorgt anti-hechtmiddel ervoor dat lasspetters niet aan de lastafel zullen hechten. Ook vind je hier vlaksteen waarmee beschadigingen en lasspetters verwijderd kunnen worden en lastafelreiniger om de lastafel vet- en olievrij te maken. Op deze manier ben je verzekerd van een lastafel die heel lang mee gaat.