Wat is een cobot?

Cobots zijn een relatief nieuwe innovatie op het gebied van de samenwerking tussen mens en robot. Cobot is een afkorting van “Collaborative robot”, in het Nederlands: Collaboratieve robot. Een robot die samenwerkt. Niet met machines, maar met mensen in een bepaald productieproces. Je ziet ze steeds vaker terug in verschillende werkomgevingen. Van laboratoria tot de lasindustrie, van zorginstellingen tot de transportsector: cobots zijn bezig aan een heuse opmars.

Wat is cobot lassen?
Het gebruik van een collaboratieve robot (cobot) voor laswerkzaamheden maakt het proces efficiënt en eenvoudig te automatiseren. Door een lastoorts aan het uiteinde van de cobot te bevestigen, kan deze met grote precisie langs vooraf bepaalde paden bewegen en zo nauwkeurige lasnaden creëren. De robotische precisie zorgt voor een constante kwaliteit omdat hij altijd met de vastgestelde snelheid en een nauwkeurigheid tot op 0,1 mm werkt. Vergeleken met traditionele robotcellen hebben collaboratieve robots enkele voordelen. Ze zijn vaak goedkoper in aanschaf, eenvoudig te installeren en met een basisopleiding kunnen gebruikers ze zelf programmeren. Daarnaast is het mogelijk om ze vlot aan te passen voor verschillende lasopdrachten. Cobots zijn geschikt voor diverse lasmethoden, waaronder booglassen, TIG-lassen, laserlassen, MIG-lassen, ultrasoonlassen, plasmalassen en weerstandslassen. Cobots kunnen onder andere worden ingezet bij: 
 • Lassen 
 • Pick & place 
 • CNC belading 
 •  Afbramen en polijsten 
 •  Assemblage 
 • Packaging & palletizing
 • Lasersnijden 
 • Boor -en schroeftoepassingen
De voordelen van cobot lassen zijn onder andere:
 • Kostenvermindering
 • Tekorten aan arbeidskrachten oplossen
 • Minder verspilling
 • Consistente nauwkeurigheid
 • Productiever
 • Verhoogde veiligheid
Cobots: Een handige collega
Cobots zijn een relatief nieuwe innovatie op het gebied van de samenwerking tussen mens en robot. Cobot is een afkorting van “Collaborative robot”, in het Nederlands: Collaboratieve robot. Een robot die dus samenwerkt. Niet met machines, maar met mensen in een bepaald productieproces. Lasrobots zie je steeds vaker terug in de werkomgeving. Van laboratoria tot de lasindustrie, van zorginstellingen tot de transportsector: Cobots zijn bezig aan een heuse opmars.
banner AVL
banner AVL

Cobots bij Laspartners Multiweld: Toekomstgericht Lassen

In een tijd waarin technologie zich in rap tempo ontwikkelt en automatisering een steeds prominentere rol speelt, is het cruciaal voor bedrijven om met de tijd mee te gaan. Bij Laspartners Multiweld begrijpen we dit als geen ander. Daarom zijn wij er trots op om geavanceerde cobots - ofwel collaboratieve robots - aan te bieden aan onze klanten.

Cobots zijn ontworpen om zij aan zij te werken met mensen in een gedeelde werkomgeving. Ze zorgen voor een hogere productie-efficiëntie en precisie, en verminderen tegelijkertijd de fysieke belasting voor de lasser. Door de integratie van cobots in uw bedrijfsprocessen kunt u profiteren van geoptimaliseerde lasprocessen en consistentere resultaten. 

Laspartners Multiweld biedt cobots van wereldberoemde merken zoals: 
 • Kemppi: Bekend om zijn geavanceerde lastechnologieën, levert Kemppi cobots die garant staan voor hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. De gebruiksvriendelijke interfaces en innovatieve functies maken ze ideaal voor zowel ervaren lassers als beginners. 
 • Lorch: Lorch staat bekend om zijn uitmuntende Duitse engineering en produceert cobots die zowel flexibel als robuust zijn. Het integreren van een Lorch-cobot in uw lasprocessen kan de productiviteit aanzienlijk verhogen. 
 • Lincoln Electric: Met een geschiedenis die teruggaat tot 1895, heeft Lincoln Electric een ongeëvenaarde reputatie opgebouwd in de lastechnologie. Hun cobots zijn ontworpen voor maximale efficiëntie en duurzaamheid.

Bij Laspartners Multiweld streven we ernaar om voorop te lopen op het gebied van lastechnologie. Door cobots van Kemppi, Lorch en Lincoln Electric aan te bieden, willen we onze klanten de beste tools in handen geven om hun productieprocessen te optimaliseren en de concurrentie een stap voor te blijven. 

Neem contact met ons op om meer te leren over hoe lasrobots een verschil kunnen maken in uw bedrijf. Ons team van experts staat klaar om u te adviseren over de beste oplossing voor uw specifieke behoeften. Samen met u zetten we een stap richting de toekomst van het lassen!

Informatie cobot aanvragen
Velden gemarkeerd met asterisks (*) zijn verplicht.
Privacy *

De voordelen van cobot lassen:

Een unieke eigenschap van een cobot is de flexibiliteit en het relatieve gebruiksgemak in vergelijking met andere industriële robottoepassingen. Met de juiste softwareoplossingen, eindeffectoren en toepassingskits is een robot snel in te zetten voor een breed scala aan lastaken. Eenmaal operationeel levert een cobot onderstaande voordelen op.
Tekorten aan arbeidskrachten oplossen

Voor lasbedrijven is de zoektocht naar bekwaam personeel een significant obstakel. Het lijkt erop dat deze kwestie niet snel verholpen zal zijn. Door te investeren in lasautomatisering kunnen ondernemingen niet enkel hun huidige productieniveau handhaven, maar zelfs verbeteren zonder de noodzaak van aanvullende werknemers.

Kostenvermindering

Wanneer de productie-output groeit zonder een stijging in personeelsuitgaven, ontstaat er een kans om voordeliger te produceren. De terugverdientijd van een collaboratieve robot ligt vaak onder het jaar, mede dankzij de gunstige aankoopkosten. Na dit jaar wordt de cobot winstgevend en kunnen de productiekosten verminderen. Dit is een uitstekende strategie om concurrerend te blijven in een competitieve marktomgeving.

Minder verspilling

Ondanks de verbazingwekkende precisie van ervaren lassers, zijn vergissingen onvermijdelijk. Dit leidt soms tot verspilling van producten of componenten, wat uiteraard kosten met zich meebrengt. Met automatisering worden dergelijke missers aanzienlijk gereduceerd, wat resulteert in minder verspilling.

Consistente nauwkeurigheid

Cobots kunnen een indrukwekkende precisie tot op een tiende van een millimeter behalen. Voor terugkerende taken zoals lassen, zorgt dit ervoor dat de robot de opdracht consistent en uniform uitvoert, ongeacht frequentie of duur. Hoe bekwaam een medewerker ook is, hij of zij kan nooit dezelfde exactheid bereiken als een robot.

Productiever

Een collaboratieve robot kan zonder onderbreking functioneren, potentieel 24 uur per dag. Hierdoor is het een uitstekend instrument om productie te intensiveren, nieuwe klantopdrachten te accepteren of te beantwoorden aan fluctuaties in productievraag, zoals die in bepaalde seizoenen kunnen voorkomen.

Verhoogde veiligheid

Het gebruik van cobots kan leiden tot een veiligere werkplek. Werknemers worden ontheven van eentonige, onaangename en mogelijk risicovolle taken, en de cobot is uitgerust met diverse veiligheidsmechanismen.

De nadelen van Cobot lassen:

Cobot lassen verwijst naar het gebruik van collaboratieve robots (of cobots) voor laswerkzaamheden. Hoewel het integreren van cobots in lasprocessen aanzienlijke voordelen kan hebben, zoals het verhogen van de productiviteit en het verbeteren van de consistentie, zijn er ook enkele nadelen aan verbonden. Hier zijn enkele van die nadelen:
Beperkte capaciteit

Cobots zijn meestal gemaakt om naast mensen te functioneren, wat vaak resulteert in een lichter en minder krachtig design vergeleken met industriële robots. Hierdoor kunnen ze beperkingen hebben als het gaat om het lassen van dikker of zwaarder materiaal.

Training en programmering

Ondanks dat cobots veelal worden aangeprezen vanwege hun gebruiksgemak, is voor de daadwerkelijke integratie in een productieproces nog steeds specifieke scholing en programmering vereist.

Onderhoud

Zoals voor alle machines geldt, vereisen ook cobots periodiek onderhoud. Dit kan leiden tot tijdelijke productiestilstand en het behouden van de cobot in optimale staat kan specifieke expertise verlangen.

Technologische beperkingen

Collaboratieve robots beschikken over geavanceerde technologie, maar qua sensoriek, visuele capaciteit en reactiesnelheid kunnen ze soms niet tippen aan de vaardigheden van een menselijke lasser.

Wat kost een Cobot?

De prijs van een collaboratieve robot is afhankelijk van verschillende criteria, waaronder technische kenmerken, merk, omvang, belastingscapaciteit, en additionele opties of toebehoren. De software en het gebruikte programmeersysteem spelen ook een rol in de kostprijs. Enkele algemene prijsindicaties zijn:
 • Instapmodel: Basismodellen van cobots hebben vaak prijzen tussen de $15.000 en $25.000. Deze zijn over het algemeen minder krachtig en hebben basisfuncties.
 • Gemiddeld bereik:Industriële cobots die gangbaar zijn in productieprocessen hebben een prijsbereik tussen de $25.000 en $45.000. Ze zijn ontworpen voor een verscheidenheid aan operaties met gemiddelde specificaties.
 • High-end cobots:De topklasse modellen, die zijn uitgerust met geavanceerde sensortechnologie, grotere belastingscapaciteit, en diverse programmeeropties, kunnen prijzen hebben die verder gaan dan $60.000.

Bovenop de basisprijs van de cobot zelf, zijn er mogelijk bijkomende kosten, zoals:
 • Softwarelicenties: Afhankelijk van de fabrikant kunnen er extra kosten zijn voor bepaalde software-opties.
 • Training: Uitgaven voor het trainen van werknemers in het omgaan met en programmeren van de cobot.
 • Onderhoud en servicecontracten: Periodieke onderhoudsdiensten zijn essentieel om de effectiviteit en duurzaamheid van de cobot te waarborgen.
 • Accessoires en grijpers: Specifieke tools, zoals speciale grijparmen, kunnen een meerprijs hebben afhankelijk van de taak die ze moeten uitvoeren.
banner AVL
banner AVL

Veelvoorkomende vragen over Cobot lassen:

 • Wat is het verschil tussen een cobot en een traditionele lasrobot?
  Terwijl traditionele industriële robots vaak zijn ontworpen om autonoom te werken in afgescheiden gebieden, zijn cobots specifiek ontworpen om veilig naast mensen te werken zonder dat er beschermende barrières nodig zijn.

 • Hoe veilig is cobotlassen voor werknemers?
  Cobots zijn ontworpen met veiligheid als een primaire functie, maar bij lassen zijn er altijd zorgen zoals vonken, straling en hitte. Het is essentieel om veiligheidsbeoordelingen uit te voeren en passende beschermingsmaatregelen te nemen.

 • Wat is het draagvermogen en bereik van de cobot?
  Dit hangt af van het specifieke model, maar cobots zijn vaak ontworpen voor lichtere taken. Het is belangrijk om een cobot te kiezen die past bij de specifieke lasbehoefte.

 • Hoe flexibel is een cobot in het veranderen van lasopdrachten?
  Cobots zijn vaak zeer flexibel en kunnen eenvoudig worden geherprogrammeerd voor verschillende taken, waardoor ze ideaal zijn voor kleinere series of aangepaste producties.

 • Hoe lang duurt het om een cobot te programmeren voor een nieuwe taak?
  Dit kan variëren, maar veel cobots zijn ontworpen voor eenvoudige "teach and repeat" -programmering, waardoor de insteltijd kan worden verminderd.

 • Wat zijn de operationele kosten van cobotlassen vergeleken met handmatig lassen of traditionele lasrobots?
  De kosten kunnen variëren op basis van specifieke toepassingen, maar het gebruik van cobots kan leiden tot besparingen op arbeid, verhoogde consistentie en productiviteit, en verminderde fouten.

 • Kunnen cobots worden gebruikt met bestaande lasapparatuur?
  In veel gevallen ja, maar dit hangt af van de compatibiliteit van de cobot en de lasapparatuur. Integratie kan soms aanpassingen of extra apparatuur vereisen.

 • Wat is de levensduur en het onderhoud van een cobot?
  De levensduur en onderhoudsvereisten kunnen variëren op basis van het specifieke model en gebruiksomstandigheden. Regelmatige inspecties en onderhoud zijn essentieel.

 • Zijn er specifieke industriestandaarden of certificeringen die betrekking hebben op cobotlassen?
  Ja, er zijn normen en richtlijnen voor zowel cobots als lassen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van relevante normen in de specifieke regio of industrie.
Informatie cobot aanvragen
Velden gemarkeerd met asterisks (*) zijn verplicht.
Privacy *
Hulp nodig?