Bekijk alle
categorieen
Top 5 meest gelezen artikelen Video: hoe ga je veilig om met lasrook? Alles over lastafels Wat is lassen? Welke verschillende lasfouten zijn er? Veiligheid bij het booglassen... meer lezen »

Markeren in de metaalindustrie

Door de toenemende complexiteit van de supply chain en regelgeving is traceerbaarheid een essentieel onderdeel geworden in het productieproces. Hierdoor wordt markeren steeds belangrijker. Lees in dit artikel alles over markeren, graveren, etsen en beitsen.
TIG-toortsen worden voor duurzaamheid- en kwaliteitseisen getest aan de hand van verschillende standaarden, zoals de IEC-60974-7. Kemppi heeft zelf aanvullende tests om de hoge standaard van hun producten te kunnen waarborgen.

Hoe ga je veilig om met lasrook?

Lasrook brengt vele gezondheidsrisico's met zich mee wanneer niet de juiste beschermingsmiddelen worden gebruikt. In onze nieuwste video leggen wij je uit hoe je veilig om kunt gaan met lasrook. Bekijk snel de video!
Omdat de verbruiksonderdelen in de plasmatoorts na verloop van tijd op natuurlijke wijze slijten, wordt de kwaliteit en nauwkeurigheid van de afgewerkte onderdelen minder. Lees meer over hoe je de beschadigde verbruiksartikelen kunt herkennen.

Binzel MB EVO PRO MIG/MAG laspistolen

Het MB EVO PRO MIG/MAG laspistool biedt een totaal nieuw concept in vorm, design en functionaliteit. De laspistolen creëren een groter gevoel van controle door de ongeëvenaarde ergonomie. Hierdoor voelt de lasser zich “één” met het pistool. Een optimaal gebruikscomfort wordt gegarandeert door de positie van de schakelaar, het design en het kogelgewricht.
Tijdens het lasproces schuilen er diverse gevaren. Door de juiste oogbescherming te dragen kan letsel door een hoge lichtintensiteit worden voorkomen. Daarnaast is het ook zeer belangrijk om je gelaat te beschermen. Dit kan onder andere door middel van een goede lashelm met lasfilter. In Europa gelden speciale eisen voor oog- en gelaatsbescherming.
Jaarlijks worden 40 miljoen werknemers blootgesteld aan harde geluiden. 13 miljoen hiervan lopen gehoorbeschadiging op, ondanks de reglementen. In dit artikel lees je alles over gehoorbescherming en welke producten van 3M je kunt gebruiken.
De FlyMarker mini is een mobiele, draadloze, single-dot markeermachine.
Lasrook heeft directe gevolgen voor de gezondheid, zoals irritatie van ogen, neus en keel. Ook kan duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn en metaalrookkoorts ontstaan. Deze klachten treden vaak op na een periode van afwezigheid van het werk.
Traceerbaarheid is een onderwerp dat steeds belangrijker wordt voor de industrie. Of het nu gaat om algemene etikettering, kwaliteitsbeheer, productaansprakelijkheid of logistiek- traceerbaarheid wordt steeds meer de maatstaf voor alles om duurzaam zaken te doen.

Welke frees heb ik nodig?

Welke frees heb ik nodig? Dit is een vraag die veel gesteld wordt. In dit artikel is alles te lezen over de diverse stiftfrezen en alle mogelijke vertandingen van de merken Pferd, Flexovit en Rhodius. Een frees kan worden gebruikt om materiaal van een product te verwijderen, om zo de gewenste vorm te creëren. Het wordt duidelijk welke soort frees geschikt is voor de toepassing op verschillende materialen.
In de metaalverwerkende industrie worden producten vaak voorzien van een bedrijfslogo’s. MARKATOR® biedt de mogelijkheid om individuele klantlogo’s te creëren en te markeren.
Orbitaal lassen is een gemechaniseerd proces waarbij de elektrode automatisch roteert rondom de stationair geplaatste buizen. De boog beweegt zich in een ronddraaiende baan om een pijp of buis. De mechanisering van dit lasproces zorgt voor een hoge reproduceerbaarheid en een zeer lage foutmarge, iets wat nooit zo makkelijk bereikt zou kunnen worden met een handmatig proces.
Het aanschaffen van roerende goederen is een kostbare investering. Als je de beschikking wilt hebben over bijvoorbeeld een lasapparaat, snijmachine, Siegmund lastafel of een lasmanipulator, maar het volledige bedrag niet in één keer wilt of kunt investeren, is leasen een aantrekkelijke optie.
Het registreren van lasparameters is een behoefte die steeds groter wordt. Enerzijds door strengere wetgevingen en anderzijds door de vraag vanuit de klant. Omdat lasprocessen continue in ontwikkeling zijn, wordt er ook steeds meer gevraagd van de apparatuur om de uiteindelijke las te kunnen monitoren en te registreren.
Als lastechnisch toeleverancier levert Laspartners Multiweld al sinds jaar en dag diensten in de vorm van keuren en onderhouden van lastechnische apparatuur. In het verleden werd voor de elektrische keuring veelal het NEN 3140 protocol aangehouden. Deze norm schrijft voor hoe elektrische apparatuur kan worden getest op elektrische veiligheid.
Roestvaststaal kan ontdaan worden van aantastingen door beitsen en passiveren. Het beitsmiddel verwijdert oxides en de aantastingen waarna het oppervlak een gesloten en passieve oxidelaag kan vormen. Door het beits en passiveerproces worden de corrosiewerende eigenschappen van het RVS-proces volledig hersteld.
Veilig en gezond werken heeft een hoge prioriteit bij 3M. Deskundigen van 3M Personal Safety werken constant aan de verbetering van de veiligheid van de lassers. Het gaat hierbij niet alleen om oog- en gelaatsbescherming, maar ook om adembescherming. Hiervoor heeft 3M de Speedglas & Adflo systemen ontwikkeld.
Metaalverwerkende bedrijven hebben te maken met continu veranderende
wet- en regelgeving. De eisen ten aanzien van veiligheid op de werkvloer worden steeds strenger. Daarnaast hebben werkgever en werknemer beide bepaalde verplichtingen tegenover de Nederlandse Arbowet. We leggen je graag uit hoe jij als werkgever of als werknemer kan bijdragen aan een veiligere werkomgeving.

Wat is lassen?

Nieuwe technieken, lasrobots, strengere kwaliteitseisen…Op het gebied van lassen staan de ontwikkelingen niet stil. In dit artikel wordt onder andere uitgelegd wat lassen is, welke verschillende lasprocessen er zijn en welke nieuwe ontwikkelingen er binnen het lassen zijn.
Er zijn veel verschillende laselektroden, welke is het beste toe te passen bij jouw lasproces?
Laspartners Multiweld biedt een zeer breed assortiment laselektroden aan. Om een duidelijk beeld te geven van de verschillende laselektroden, worden deze in onderstaand artikel besproken.
Bij lassen heb je verschillende benodigdheden nodig. Een lastafel is hierbij eigenlijk onmisbaar, want hoe belangrijk is het om je constructie zo goed en nauwkeurig mogelijk te kunnen positioneren? In dit artikel vind je alle informatie wat je nodig hebt over lastafels.
Lastoevoegmaterialen kunnen helpen bij het creëren van een optimale verbinding. Het lasproces kan namelijk beïnvloedt worden door lastoevoegmaterialen. Het gebruik zorgt voor onder andere bescherming, verbetering van het lasproces en kwaliteitsverbetering.
Laspartners Multiweld biedt verschillende rollenbokken aan. Rollenbokken zorgen ervoor dat de pijpen en buizen niet met de hand gedraaid hoeven te worden. Dit zorgt ervoor dat er constanter en preciezer gewerkt kan worden en het laswerk wordt verlicht voor de lasser. Er bestaan twee soorten rollenbokken: niet aangedreven productondersteuningen en elektro-motorisch aangedreven rollenbokken.
Laspartners Multiweld biedt een ruim aanbod aan lasapparatuur voor verschillende lasprocessen. Zo zijn er lasapparaten welke speciaal geschikt zijn voor de meest gangbare processen, zoals het MIG/MAG- of het TIG-lasproces, maar ook lasapparatuur welke juist speciaal is ontwikkeld voor de minder gangbare lasprocessen, zoals orbitaal lassen en onderpoederlassen. Omdat ieder lasproces anders is, is het belangrijk om goed te kijken welk lasapparaat het meest op jouw wensen aansluit.
Lasmechanisatie bevordert de productiviteit en reduceert de kosten van het productieproces. Door middel van het gebruik van het lasmechanisatie pakket kan er een hogere neersmeltsnelheid bereikt worden.
Koude draad lassen is een relatief onbekende variant van het TIG lasproces. Het verschil is dat de lasdraad vanuit de draadaanvoerunit door je lastoorts loopt, in plaats van dat je het toevoegmateriaal in de hand hebt. Voorheen was het kouddraad lasproces een precisiewerk en moest er zeer nauwkeurig te werk gegaan worden om de koude lasdraad op de gewenste positie te krijgen.

Lasrookafzuiging: veilig lassen

Omdat het inademen van lasrook zeer schadelijk voor de gezondheid kan zijn, is het van belang dat deze tijdens het lassen verminderd of afgezogen wordt. Voor het afzuigen van ontstane lasrook zijn er verschillende producten verkrijgbaar, zoals lasrookafzuigarmen en mobiele lasrookafzuigers.
Gedurende het gehele lasproces wil je er natuurlijk zeker van zijn dat oxidatie, oftewel verkleuring en porositeit, wordt tegengegaan. Ook het krijgen van een gladde en kerfvrije lasverbinding is niet geheel onbelangrijk. Backinggas zorgt er tevens voor dat het te lassen materiaal gekoeld wordt.
Veiligheid bij het lassen is een belangrijk onderwerp wanneer je lasser bent of als je werkgever van lassers bent. Binnen het beroep kunnen zich grote risico' s voordoen waar je jezelf of je medewerkers voor wil behoeden. Maar wat zijn nou al deze risico's en hoe kun je deze risico's verkleinen? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over veiligheid bij het lassen en hoe je jezelf en je omgeving kunt beschermen tegen de gevaren.
In de hedendaagse productieprocessen is markeertechniek zoals registratie en controle van halffabricaten, eindproducten of toegeleverde materialen niet meer weg te denken. Uniformiteit en kwaliteit van het registratieproces is daarin van groot belang.
Lasrook is schadelijk voor de gezondheid. Een lasser kan beschermt worden door middel van lasrookafzuiging. Met een rookafzuigtoorts wordt de verspreiding van lasrook direct bij de bron aangepakt en tot een minimum beperkt. Een groot voordeel van lastoortsafzuiging is dat er relatief weinig lucht weg genomen hoeft te worden, omdat de concentratie lasrook die er weggenomen wordt erg hoog is.
Devcon is marktleider in producten voor industrieel onderhoud, reparatie en revisie, zoals industriële epoxies, kleefstoffen en coatings.
Tags: Devcon, Lijmen
Tijdens het lassen kunnen er vonken en/of gloeiende metaalspetters vrijkomen. Hierdoor ontstaan brandplekken. Om die reden is het van belang om je handen goed te beschermen. Laspartners Multiweld levert betrouwbare las- en werkhandschoenen.
Om er voor te zorgen dat de lasser zich geen zorgen hoeft te maken over het vastleggen van alle data die nodig is om te voldoen aan alle huidige wet en regelgeving, biedt Laspartners Multiweld de mogelijkheid om te werken met verschillende dataloggers.
Pijpstelklemmen zorgen voor een optimale lasvoorbereiding voor het maken van een pijp-pijp en een pijp-flens verbinding. Hierdoor kunnen de verbindingen eenvoudig uitgelijnd en gehecht worden.
1 Van 3