Bekijk alle
categorieen
Top 5 Top 5 meest gelezen artikelen: Video: hoe ga je veilig om met lasrook? Alles over lastafels Wat is lassen? Welke verschillende lasfouten zijn er? Veiligheid bij het... meer lezen »

Voor- en nabewerking bij het lassen

Bij het lassen is de voor- en nabewerking essentieel bij het behalen van een goed resultaat. Dit kan gerealiseerd worden door te slijpen en te schuren. Om op de juiste manier te slijpen en te schuren zijn er tal van mogelijkheden. Na het lezen van dit artikel weet je alles over de voor- en nabewerking bij het lassen.
Heftafels vormen in de metaalbewerkingsindustrie vaak een onmisbaar gereedschap om op een veilige manier te werken. Met behulp van een schaarmechanisme kan de heftafel naar boven en beneden worden gelift. Het werkstuk wordt hierdoor veilig opgetild tot een ergonomische werkhoogte. Dit maakt het werk niet alleen veiliger, maar ook efficiënter en comfortabeler.
De lastechniek omvat een breed spectrum en kent, buiten de veel toegepaste booglas-processen, ook een aantal minder bekende processen, zoals weerstandlassen. Weerstandlassen is de verzamelnaam voor verschillende lasprocessen, waarbij de vereiste warmte wordt opgewekt door stroom. Een voorbeeld is puntlassen. Een specialisme dat Laspartners Multiweld door de overname van Dijkstra Lastechniek in 2017, aan haar portfolio heeft toegevoegd.
Vanaf nu is het mogelijk om lastafels van Siegmund te leasen. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee. In dit blogbericht leggen we je uit wat leasing is en wat de mogelijkheden zijn.
Mocht je laswerkzaamheden moeten uitvoeren in de buitenlucht, dan is een lastent ideaal. Lastenten bieden bescherming tegen weersinvloeden.
Er zijn veel verschillende laselektroden, welke is het beste toe te passen bij jouw lasproces?
Laspartners Multiweld biedt een zeer breed assortiment laselektroden aan. Om een duidelijk beeld te geven van de verschillende laselektroden, worden deze in onderstaand artikel besproken.
Bescherm je longen tegen mangaan en chroom-6. Als lasser weet je dat je jezelf moet beschermen tegen hitte en vonken. Maar ben je je ook bewust van de microscopische en mogelijk giftige deeltjes die na verloop van tijd in je longen achterblijven? Misschien ben je reeds op de hoogte van de risico’s waar je aan wordt blootgesteld bij inademing van lasrook – maar in hoeverre weet je echt wat inademing van die giftige deeltjes met je kan doen? Wij wel.
Tags: Veiligheid, PBM's
Veelzijdige werkzaamheden, lange levertijden en ad hoc werkzaamheden kunnen aanleidingen zijn voor een grote hoeveelheid voorradige verbruiksartikelen. Een goed voorraadbeheer is hierbij essentieel. Wil jij weten hoe je met efficiënt voorraadbeheer tot ruim 30.000 euro per jaar kan besparen? Dan biedt een Laspartners Multiweld uitgiftesysteem uitkomst.
MIG/MAG lassen is het meest toegepaste proces in de industrie. Materiaalpech kan de efficiëntie van dit lasproces behoorlijk negatief beïnvloeden. Goede kennis van de apparatuur voorkomt stilstand en is dus essentieel voor een hoge productie. In de voorgaande twee edities hebben we het over het laspistool en de draadaanvoerkoffer gehad. In het laatste deel van dit drieluik ligt de nadruk op de stroombron en waterkoeler.

Hoe slijp je een wolfraamelektrode?

TIG lassen wordt voornamelijk toegepast bij hooggelegeerde staalsoorten of aluminium. Doordat de lassnelheid bij TIG lassen vrij laag is, wordt het proces ook wel gebruikt voor het lassen van laaggelegeerd staal met dunne plaatdiktes. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van het TIG lasproces, heeft men te maken met het gebruik van wolfraamelektroden. Wolfraamelektroden zijn niet afsmeltende elek-trodes, die bevestigd worden in het spanelement in het toortslichaam. Om een lasverbinding te maken wordt er handmatig lastoevoegmateriaal aan het smeltbad toegevoegd.
Afhankelijk van het materiaal waarmee je te werk gaat, is het belangrijk dat je nagaat welk materiaal las- of opspantafel het beste te gebruiken is in welke situatie. In dit artikel lees je alles over de materialen die het merk Siegmund gebruikt voor haar las- en opspantafels en wat de voordelen en eigenschappen zijn van deze materialen.

Siegmund lastafels in een oogopslag

Siegmund, dé marktleider op het gebied van innovatieve las- en opspantafels, heeft de afgelopen jaren veel verschillende las- en opspantafels op de markt gebracht. Om een goed beeld te schetsen van het huidige assortiment zetten we in dit artikel alle las- en opspantafels voor je in een handig overzicht.
In de hedendaagse techniek is het CNC snijden niet meer weg te denken. Groot voordeel is dat de machine geheel vooraf geprogrammeerd kan worden en daarna eenmaal gestart zonder tussenkomst van de persoon die het snijproces kan uitvoeren.
Verolme® Special Equipment BV (Moerdijk) heeft zich onlangs met succes gekwalificeerd voor het lassen van dikwandig Titanium
Alloy grade 5 drukvaten. De productiewerkzaamheden zijn inmiddels afgerond. De kwalificatie is gebaseerd op de NEN-EN-ISO 15614-5 en
is uitgevoerd onder begeleiding van een NoBo, welke was aangewezen door de opdrachtgever.
Aluminium is een ideaal constructiemateriaal voor het maken van licht-gewicht constructies. In het artikel ‘Lassen van aluminium en haar legeringen’uit onze voorgaande editie, is reeds omschreven dat een geringe toevoeging van de elementen Mg, Mn, Zr, Cu, Si etc. aan aluminium de mechanische eigenschappen verhogen en de weerstand tegen corrosie in een bepaald milieu eveneens doet toenemen.
Veiligheid bij het lassen is een belangrijk onderwerp wanneer je lasser bent of als je werkgever van lassers bent. Binnen het beroep kunnen zich grote risico' s voordoen waar je jezelf of je medewerkers voor wil behoeden. Maar wat zijn nou al deze risico's en hoe kun je deze risico's verkleinen? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over veiligheid bij het lassen en hoe je jezelf en je omgeving kunt beschermen tegen de gevaren.
Begin je binnenkort aan een nieuw project? Dan heb je je vast al eens afgevraagd wat voor soort las- of opspantafel je hier het beste voor kunt gebruiken. In principe zijn er in dit geval twee keuzes, namelijk het kopen of het zelf maken van een lastafel en opspantafel. Maar wat is nu het beste? In dit artikel komen alle ins en outs hierover aan bod.
Waar bij lasprocessen als TIG-lassen en elektrode lassen gebruik wordt gemaakt van een constante stroomsterkte, wordt er bij MIG/MAG lassen gebruik gemaakt van een constante spanning en van gelijkstroom. Ook wordt er bij het MIG/MAG lassen gebruik gemaakt van een continue draadaanvoer. Deze draad functioneert zowel als elektrode en als afsmeltend toevoegmateriaal. Hoe het MIG/MAG lassen verder verschilt en wat de twee processen precies inhouden lees je in dit artikel.
Onder formeren in lastechnische zin verstaat men het voorkomen van oxidatie
tijdens het lasproces. Deze oxidatie ontstaat door een reactie van zuurstofrijke
lucht met het verhitte metaal en is zichtbaar als een verkleuring variërend van lichtbruin
tot blauw.
De kwaliteit van een werkstuk kan getest worden aan de hand van een non-destructief onderzoek. Het voordeel van een dergelijk onderzoek is dat het object niet verloren gaat. In de lastechnische branche komen zulke onderzoeken vaak voor om bijvoorbeeld haarscheuren te detecteren.

Troubleshooting MIG/MAG deel 2: de lasmachine

MIG/MAG lassen is het meest toegepaste proces in de industrie. Materiaalpech kan de efficiëntie van dit lasproces behoorlijk negatief beïnvloeden. Goede kennis van de apparatuur voorkomt stilstand en is dus essentieel voor een hoge productie. In dit artikel besteden we aandacht aan de machine en het draadaanvoersysteem.
Met de komst van de (complexe) pulserende lasprocessen is de traditionele wijze van heat input berekening niet altijd een juiste weergave van de energiehoeveelheid die gebruikt is tijdens het lasproces.
Een bedrijf dat de laatste tijd alles behalve stilstaat en waar de ontwikkelingen elkaar in snel tempo opvolgen is TMS. TMS is een technische dienstverlener, die voornamelijk actief is in Zuid-West Nederland en België. Laspartners Multiweld praat met één van de directeuren over de veranderingen die TMS te wachten staan, ontwikkelingen en een groot project in samenwerking met Laspartners Multiweld.
Om een lasser tijdens zijn werkzaamheden te beschermen dient hij gebruik te maken van diverse persoonlijke beschermingsmiddelen. Naast bescherming van het gelaat is het belangrijk om ook andere lichaamsdelen te beschermen. Hiervoor kan gebruikt gemaakt worden van lashandschoenen en laskleding. In dit artikel lees je meer over de ontwikkelingen op het gebied van lashandschoenen en laskleding.
MIG/MAG lassen is het meest toegepaste proces in de industrie. Materiaalpech kan de efficiëntie van dit lasproces behoorlijk negatief beïnvloeden. Goede kennis van de apparatuur voorkomt stilstand en is dus essentieel voor een hoge productie.
De vraag naar technische vakkennis stijgt. Zo ook de vraag naar orbitaal lassers. Een mooie kans voor het Nijmeegse bedrijf L&K Orbital Welding. Deze succesvolle firma bewijst dat orbitaal lassen niet alleen is weggelegd voor grote bedrijven. Met een goede dosis ondernemerschap, doorzettingsvermogen en innovatieve denkwijzen bestormen zij de markt van orbitaal lassen. Laspartners Multiweld ging in gesprek met Rutger Kleijn,
mede-oprichter van L&K Orbital Welding.
De techniek zit in de lift! Dat bewijst ook BOA Nederland. Sinds twee jaar betrekken zij een nieuw pand in Tilburg, wat qua oppervlak aanzienlijk groter is dan het pand waar zij voorheen opereerden. Echter lijkt het erop dat zij nu al uit hun spreekwoordelijke jasje groeien. Dat terwijl de ontwikkelingen anno 2018 nog steeds niet stilstaan. Laspartners Multiweld ging op bezoek bij één van Nederlands meest innovatieve bedrijven: BOA Nederland.
Al te vaak wordt het belang van een beschermgas onderschat met de uitspraak: “Een gas is maar een gas”. Niets is minder waar. Een beschermgas beschermt niet alleen het lasbad, het beïnvloedt ook de snelheid, de kwaliteit, het milieu en uiteindelijk de economie van het lassen.
Met de lasser als uitgangspunt ontwikkelt Kemppi lasoplossingen voor complexe, industriële processen en kant-en-klare oplossingen waar je direct mee aan de slag kunt. Voor elke wens of behoefte van de lasser is er bij Kemppi wel een oplossing te vinden, zoals Kemppi lasapparaten, maar ook alles om deze geheel naar wens uit te breiden. Lees meer over dit merk in dit artikel.
Zuiver aluminium heeft een relatief lage sterkte maar daarentegen een grote taaiheid zelfs tot zeer lage temperaturen. Door zuiver aluminium koud te vervormen of te legeren kan men de sterkte verhogen, maar ook betere corrosie eigenschappen verkrijgen.
Kiremko bestaat inmiddels meer dan 50 jaar. In 1965 is het bedrijf opgericht als tak van handelsonderneming Kiréma. Waar Kiréma ooit begon als leverancier van apparatuur voor snackbars en restaurant, is Kiremko inmiddels uitgegroeid tot een leverancier van turnkey oplossingen voor verschillende A-merk aardappelverwerkingsbedrijven.
Binnen de voedingsmiddelenindustrie is hygiënische productie vereist. Het hygiënisch lassen van roestvaststalen leidingen in de voedingsmiddelenindustrie vraagt grote discipline. Wanneer er volgens de juiste werkwijze gelast wordt, is er een bepaalde mate van hygiënische zekerheid.
Lasrook brengt vele gezondheidsrisico's met zich mee wanneer niet de juiste beschermingsmiddelen worden gebruikt. In onze nieuwste video leggen wij je uit hoe je veilig om kunt gaan met lasrook. Bekijk snel de video!
De kwaliteit van de EXTRACTOR is uitstekend maar als de lasser een aantal punten niet goed in acht neemt dan gaat het laspistool ook wel eens stuk. Er zijn een aantal punten waar de lasser rekeing mee kan houden, om te voorkomen dat de EXTRACTOR voortijdig kapot gaat.
Het juiste steunpad bij je fiberschijf is van groot belang. Je fiberschijven kunnen nog zo goed zijn, zonder de juiste steunpad zullen ze nooit optimaal presteren.

TIG staven

TIG staven zijn verkrijgbaar in verschillende soorten. De keuze voor een TIG staaf wordt bepaald door het materiaal wat ermee gelast moet worden. De samenstelling van de TIG staaf is hierop aangepast. In dit artikel vind je alle informatie die je wil weten over TIG staven.
1 Van 2