Bekijk alle
categorieen

Alles over lastafels

icon-stopwatchLeestijd: 20 minuten

Bij lassen heb je verschillende benodigdheden nodig. Een lastafel is hierbij eigenlijk onmisbaar, want hoe belangrijk is het om je constructie zo goed en nauwkeurig mogelijk te kunnen positioneren? In dit artikel vind je alle informatie wat je nodig hebt over lastafels, welke ook wel opspantafels worden genoemd.

Inhoudsopgave

 1. Wat is een lastafel?
 2. Toepassingsgebieden van een lastafel
 3. Wat is een plasmagenitreerde lastafel?
 4. Hoe koop je de juiste lastafel?
 5. Lastafels van Siegmund
 6. Verschillende merken lastafels
 7. Professional Extreme lastafel van Siegmund
 8. 3 soorten lastafelsystemen
 9. Welke accessoires zijn bij lastafels te gebruiken?

 

Wat is een lastafel?

Een lastafel is een grote, robuuste tafel die dient als werkbank bij constructie- of hechtwerk. Een lastafel wordt ook weleens opspantafel genoemd omdat je deze niet per definitie altijd gebruikt bij het lassen. Zo wordt deze ook gebruikt voor frezen, assembleren, meten en hechten. Tegenwoordig zijn opspantafels geen simpele, 'kale' tafels meer, maar worden deze ontwikkeld in de vorm van zeer uitgebreide modulaire systemen. Deze modulaire lastafelsystemen bestaan uit zeer gebruiksvriendelijke en effciënte lastafels en bijbehorende accessoires om constructie zo goed mogelijk op te kunnen spannen. Hierdoor onstaat er veelzijdigheid in producten en kunnen lastafels in iedere situatie ingezet worden; of het nu gaat om een zeer groot, complex werkstuk of een kleinschaliger project.

Toepassingsgebieden van een lastafel

Las- en opspantafels worden in veel verschillende toepassingsgebieden gebruikt, voor zowel grote projecten als kleinere projecten. Denk hierbij aan:

 • Plaatbewerking
 • Treinbouw
 • Achtbanenbouw
 • Scheepsbouw
 • Roestvaststaalverwerking
 • Bruggenbouw
 • Energietechniek
 • Bouw van bedrijfsauto's
 • Staal- en machinebouw
 • Motorfietstechniek
 • Leidingbouw
 • Automatiserings- en transporttechniek
 • Verwarmingstechniek
 • Interieurbouw
 • Metaalbouw
 • Installatiebouw

siegmund-toepassingsgebieden-van-lastafels

 

Wat is een plasmagenitreerde opspantafel?

Plasmanitratie zorgt ervoor dat de las- en opspantafels beschermd zijn tegen lasspetters, roest en krassen. Dit wordt gedaan door middel van een milieuvriendelijk en thermochemisch proces, namelijk plasmanitratie. Plasmanitratie brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo beschermt het tegen aanhechten van lasspetters, maakt het de tafel stoot- en krasbestendig en zorgt het tevens voor een langere levensduur.

De opspantafel wordt hiervoor in een bad gedompeld met een bepaalde vloeistof. Dit duurt ongeveer 24 uur. Daarna worden de tafels getest op vlakheid, evenheid en hardheid. Naast plasmanitratie worden de las- en opspantafels tevens gecoat met een BAR coating, wat staat voor Black Anti Rost.

Hoe koop je de juiste lastafel?

Het aanschaffen van een opspantafel vergt een grote investering. Daarom is het belangrijk dat de juiste tafel gekozen wordt voor het constructie- of hechtwerk wat uitgevoerd zal worden. Hier zijn 4 vragen die je hierbij kunnen helpen:

 1. Wat voor constructie ga je lassen? Ga je voor het 16mm systeem voor lichte constructies, ga je voor het 22mm systeem voor zwaarder constructiewerk of ga je voor het 28mm systeem voor zeer zwaar constructiewerk?
 2. Welke hardheid moet de las- en opspantafel hebben? Hoe hoger de hardheid des te slijtvaster de tafel is.
 3. Welk formaat moet de las- en opspantafel hebben? Hoe groot is het constructiewerk wat opgespannen moet worden?
 4. Welke accessoires heb ik nodig ten behoeve van mijn las- en opspantafel?

In plaats van het kopen van een lastafel is het ook mogelijk om een las- en opspantafel zelf te maken. In dit artikel vertellen we je hier alles over.

Lastafels van Siegmund

In het assortiment van Laspartners Multiweld vind je de las- en opspantafels van het merk Siegmund. Siegmund is onderdeel van de Bernd Siegmund Group, wat gevestigd is in Duitsland. De Bernd Siegmund Group is opgericht in 1982. In die tijd ontwikkelde dit bedrijf transportsystemen, faciliteiten, machines en machineonderdelen van de automotive- en omgevingstechnologie. Tegenwoordig is de Siegmund Group actief in verschillende werkgebieden, namelijk de ontwikkeling en productie van machines en machineonderdelen en de ontwikkeling en productie van las- en opspantafels. In 1997 werd dan ook de eerste las- en opspantafel ontwikkeld en op de markt gebracht. De producten van Siegmund worden gebruikt in verschillende uiteenlopende branches, zoals de machine-, constructie-, metaal- en automobielindustrie. In bovenstaande afbeelding is te zien wat voor ontwikkelingen Siegmund heeft doorgemaakt wat betreft het ontwikkelen van lastafels van het jaar 2001 tot en met het jaar 2016.

siegmund-ontwikkelingen-lastafels

Verschillende merken lastafels

Naast Siegmund zijn er ook nog andere grote spelers actief op de markt van las- en opspantafels die zich bezighouden met het ontwikkelen hiervan. Een van deze grote spelers is het merk Demmeler. Ook Demmeler heeft een 3D-klemsysteem op de markt gebracht, waardoor de lasser ook hierbij kan profiteren van de grote hoeveelheid opspanmogelijkheden. Dit 3D-klemsysteem bestaat tevens uit een 16mm, 22mm en 28mm systeem. Daarnaast worden de lastafels van Siegmund en Demmeler bij beide gekenmerkt door de bekende Duitse degelijkheid, zijn ook de lastafels van Demmeler verkrijgbaar in verschillende formaten, is er een schaalverdeling aanwezig op de lastafels, zodat werkstukken zeer nauwkeurig opgespannen kunnen worden en kan de lasser bij beide merken terecht voor een ruim aanbod aan opspangereedschappen en accessoires.

Maar wat zijn dan verschillen en waarom kiest Laspartners Multiweld voor de las- en opspantafels van Siegmund? Zowel Demmeler als Siegmund bieden beiden een groot assortiment accessoires voor de lastafels aan. Echter, de producten van Siegmund zijn genitreerd, waardoor deze beter bestand zijn tegen beschadigingen. Daarnaast biedt Siegmund een groter aanbod las- en opspantafels aan in diverse formaten, waardoor zij beter inspelen op de verschillende maten van constructies die gelast kunnen worden op de tafels. Daarnaast maakt Siegmund het mogelijk om de voeten van de tafelpoten in hoogte te verstellen tot wel 40mm, terwijl dit bij Demmeler slechts 30mm is. Ook qua design verschillen de lastafels van Siegmund en Demmeler van elkaar. De opspantafels van Siegmund zijn behandeld met een speciale laag, waardoor de tafels een robuuste look krijgen. Laspartners Multiweld doet al jaren goede zaken met haar partner Siegmund. De belangrijkste reden hiervoor is omdat beiden innoveren hoog in het vaandel hebben staan.

Professional Extreme lastafel van Siegmund

Een van de grootste innovaties van Siegmund is de Professional Extreme opspantafel. Deze tafel is extreem hard en duurzaam, maar verliest daarbij niet zijn robuuste look. De Professional Extreme lastafel is harder dan Japanse messen, want deze heeft een hardheid van 750 Vickers. Deze opspantafel is plasmagenitreerd en het bovenblad is vervaardigd uit gehard gereedschapsstaal. De Professional Extreme brengt verschillende voordelen met zich mee:

 • Minder vatbaar voor roest
 • Bestand tegen de aanhechting van lasspetters
 • Beter beschermd tegen krassen en stoten
 • Stijver
 • Meer draaglast
 • Beter bestand tegen krassen van zwaardere bouwdelen
 • Optimaal ontworpen design. Bouten en toebehoren zijn eenvoudiger en sneller op te spannen in de gaten

3 soorten lastafelsystemen

Siegmund staat bekend om haar modulaire constructiesysteem. Het doel van het merk was om las- en opspantafels te ontwikkelen die zelfs bij de meest complexe en moeilijke toepassingen ingezet konden worden. Het constructiesysteem bestaat uit een combinatie van systeemboringen in de lastafels met bijpassende opspanelementen. Siegmund heeft drie verschillende lastafelsystemen op de markt gebracht: het 16mm systeem, het 28mm systeem en het 22mm systeem. De millimeters van deze systemen staan voor de grootte van de boringen in de opspantafels. Binnen deze drie typen is er een groot aanbod aan verschillende variaties in poten, materialen en afmetingen verkrijgbaar. Hierdoor is er voor iedere lasser en voor ieder project wel een geschikte lastafel te vinden.

16mm lastafels

Het 16mm lastafelsysteem is geschikt voor licht constructie- of hechtwerk. Binnen het 16mm systeem vallen verschillende soorten lastafels. De boringen in deze lastafels hebben een diameter van 16mm en de lastafels zijn allemaal voorzien van rasterlijnen die dienen als meetinstrument.

Basic lastafels
De Basic lastafels van Siegmund zijn gemaakt van hoogwaardig staal. Tevens is deze lastafel plasmagenitreerd wat zorgt voor corrosiebestendigheid en duurzaamheid. Daarnaast neemt de weerstand van de lastafel hierdoor toe. Deze lastafel heeft een draaglast van 1000kg. De zijkanten van de tafel zijn voorzien van een rij draadgaten. De materiaaldikte is circa 11,5-13mm. 

Roestvaststalen lastafels
De roestvaststalen lastafels zijn zeer geschikt voor het bewerken van stalen onderdelen, zonder corrosie te veroorzaken bij contact met andere metalen. Deze lastafel heeft een rechtlijnig gatenpatroon en heeft een materiaaldikte van circa 11,5-13mm. De draaglast per poot is 1000kg, met 4 poten 2000kg, met 6 poten 3000kg en met 8 poten 4000kg.

Professional Extreme 750
De Professional Extreme 750 lastafel is verkrijgbaar in verschillende afmetingen, namelijk:

 • 1000x500x100mm
 • 1000x1000x100mm
 • 1200x800x100mm
 • 1200x1200x100mm
 • 1500x1000x100mm
 • 1500x1500x100mm
 • 2000x1000x100mm
 • 2000x1200x100mm
 • 2400x1200x100mm
 • 3000x1500x100mm
 • 4000x2000x100mm

 

Naast deze afmetingen is deze tafel ook op aanvraag verkrijgbaar in klantspecifieke maten. De maximale afmeting van deze opspantafels is echter wel 2000x3800mm. Alle roestvaststalen lastafels hebben een rechtlijnig gatenpatroon, een materiaaldikte van 11,5-13mm en zijn gemaakt van dubbel gehard gereedschapsstaal. De Professional Extreme 750 is tevens verkrijgbar met 28mm boringen en heeft dan een materiaaldikte van 24,5-27mm. Deze lastafel heeft een hardheid van 750 Vickers en is plasmagenitreerd en gecoat. 

Aluminium oplegplaten
Voor het 16mm systeem zijn er naast lastafels ook aluminium oplegplaten verkrijgbaar. Deze kunnen op de lastafels bevestigd worden en voorkomen hierdoor smetcorrosie als gevolg van contact tussen staal en RVS. Aluminium oplegplaten zijn ook voor het 28mm lastafelsysteem verkrijgbaar.

Achtzijdige las- en opspantafels
Achtzijdige las- en opspantafels zijn speciaal ontwikkeld voor het lassen met robots. Deze tafel wordt in dat geval vaak gemonteerd op een lasmanipulator door middel van een adapterplaat. De opspanmogelijkheden van deze achtzijdie lastafel zijn hetzelfde als bij andere lastafels. Deze achtzijdige lastafels zijn op aanvraag verkrijgbaar en ze zijn ook verkrijgbaar met 28mm boringen.

Opspan- en wisselplaten
Opspan- en wisselplaten kunnen voor veel doeleinden gebruikt worden. Ze kunnen gebruikt worden in combinatie met lasmanipulatoren, lasdraaitafels of als wisselplaten. Deze platen bieden zeer veel opspanmogelijkheden door het dubbele aantal gaten en rechtlijnige patroon van de gaten. Deze platen kunnen bevestigd worden door middel van spanbouten. Naast opspan- en wisselplaten voor het 16mm systeem zijn deze ook verkrijgbaar met 28mm boringen.

Rasterplaten
Rasterplaten worden gebruikt in combinatie met lasermachines. Deze platen bieden diverse opspanmogelijkheden zoals de directe opname van verschillende opspangereedschappen.

siegmund-16mm-lastafels

22mm lastafels

Het 22mm systeem van Siegmund is geschikt voor het zwaardere constructiewerk. Onder het 22mm systeem valt één soort opspantafel, namelijk de Professional 750. Deze heeft een horizontaal/verticaal patroon van de 22mm boringen. De dikte van het materiaal is 17-19mm. Ook deze lastafel beschikt over rasterlijnen, maar dan van 100mm. De Professional 750 is verkrijgbaar in verschillende afmetingen.

28mm lastafels

Naast de lastafels die zowel in de 16mm als de 28mm uitvoering verkrijgbaar zijn, zijn er ook nog andere 28mm lastafels te koop. Deze lastafels zijn uitermakte geschikt voor zeer zwaar constructiewerk. Dit komt voornamelijk door de zeer hoge hardheid van deze opspantafels. Net als voor het 16mm systeem zijn er ook voor het 28mm systeem verschillende soorten lastafels verkrijgbaar. Deze lastafels zijn voorzien van boringen van 28mm en zijn voorzien van rasterlijnen die gebruikt kunnen worden als meetinstrument.

Basic lastafel
De 28mm Basic lastafels zijn gemaakt van hoogwaardig staal en zijn geschikt voor het lichtere werk. Deze lastafels zijn niet gehard en de oppervlakte is niet behandeld, waardoor hij niet bestand is tegen het aanhechten van lasspetters. Wil je de tafel hier wel tegen beschermen? Dan kun je gebruik maken van een anti-hecht spray. De tafel heeft een materiaaldikte van circa 24,5-27mm.

Roestvaststalen (light) lastafel
De roestvaststalen opspantafel is, net als bij het 16mm systeem, geschikt voor het bewerken van stalen onderdelen zonder corrosie te veroorzaken als de tafel in contact komt met andere metaalsoorten. De lastafel heeft een diagonaal boringspatroon, waardoor de opspanmogelijkheden verdubbeld worden en de materiaaldikte bedraagt circa 2,45-27mm.

Professional Extreme 850
De Professional Extreme 850 is een nieuwe ontwikkeling van Siegmund en heeft een hardheid van wel 850 Vickers. Deze lastafel is vervaardigd uit speciaal gereedschapsstaal en is net als de 750 ook plasmagenitreerd en gecoat. Daarnaast is de oppervlaktestructuur van deze tafel zo sterk dat deze een hoge weerstand biedt tegen krassen, stoten, schokken en corrosie. 

Sleuventafels
Anders dan bij de andere lastafelsystemen zijn er voor het 28mm systeem sleuventafels verkrijgbaar. Deze sleuventafels bieden in vergelijking met de traditionele lastafels nog meer opspanmogelijkheden. Sleuventafels zijn verkrijgbaar met gekruiste sleuven, met sleuven in de lengte en met sleuven in de breedte. Tevens zijn ze in veel verschillende afmetingen verkrijgbaar.

Achthoekige plaat
De achthoekige plaat met 28mm boringen is geschikt voor het lassen met robots en worden meestal gemonteerd op een lasmanipulator.

siegmund-28mm-lastafels

Welke accessoires zijn bij lastafels te gebruiken?

Het modulaire systeem van Siegmund is te gebruiken voor diverse doeleinden door de bijbehorende accessoires die het merk ontwikkeld heeft. Voor ieder systeem zijn er bijpassende accessoires verkrijgbaar, zodat ieder gewenst project opgespannen en gelast kan worden op de las- en opspantafels. Siegmund heeft de volgende soorten accessoires op de markt gebracht. De opspanaccessoires van Siegmund zijn genitreerd, waardoor ze niet snel zullen beschadigen.

Tafelpoten

De tafelpoten van de lastafel zijn een belangrijk onderdeel van de lastafel. Ook deze zorgen ervoor dat de constructie zo goed mogelijk opgespannen kan worden om de kans op fouten zo klein mogelijk te maken. Siegmund heeft verschillende typen tafelpoten op de markt gebracht voor de verschillende lastafelsystemen, namelijk de standaard poten, de in hoogte verstelbare tafelpoten, tafelpoten met bodemverankering en tafelpoten (in hoogte verstelbaar) met zwenkwiel en rem. Tevens zijn er voor het 28mm systeem ook transportwielen verkrijgbaar, zodat de lastafel gemakkelijk verplaatst kan worden wanneer dat nodig is. Alle tafelpoten hebben een eigen draaglast, variërend van 200 - 20.000kg, afhankelijk van het type lastafelsysteem.

Railsystemen

Railsystemen worden gebruikt voor de opbouw van een groot oppervlak en het opspannen verschillende opspanproducten van Siegmund. De funderingsgeleiders worden bevestigd aan de vloer. Deze geleiders kunnen dan verder uitgebouwd, waardoor er een veelvoud aan opspanmogelijkheden wordt gecreëerd. Naast dat de geleider op de vloer wordt bevestigd, is het ook mogelijk om deze in de vloer te verzinken. Railsystemen zorgen voor voor flexibiliteit en mobiliteit tijdens het opspannen, lassen of andere werkzaamheden.

Platformsystemen

Platformsystemen zijn in twee vormen verkrijgbaar, namelijk als platen, zowel boven- als ondergronds, en als tafels met (verstelbare) tafelpoten. Door middel van platformsystemen kan er een zeer groot werkoppervlak gecreëerd worden. Het platform is dan ook ten alle tijden uit te breiden. Door het grote, nauwkeurige werkoppervlak worden er eindeloos veel opspanmogelijkheden gecreëerd. Platformsystemen zijn op aanvraag verkrijgbaar om zoveel mogelijk aan specifieke wensen en behoeften te kunnen voldoen.

Aanslagen

Aanslagen zijn er in verschillende vormen en maten, zoals excentrische aanslagen, flex-aanslagen, universele aanslagen, platte winkelhaken en graden instelsjablonen. Ze bieden universele opspanmogelijkheden om delen van het werkstuk vast te zetten op de lastafels.

Spanhaken

Onder spanhaken worden verschillende producten verstaan, zoals aanslag- en winkelhaken, spanhaken, opspanblokken en u-balken. Ten opzichte van aanslagen worden spanhaken vaak in het midden van de lastafel bevestigd. Het voordeel van spanhaken is dat er gemakkelijker en sneller mee de hoogte in gewerkt kan worden. Spanhaken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals aluminium, gietijzer en genitreerd. 

Spanbouten

Siegmund heeft verschillende soorten spanbouten ontwikkeld, namelijk snelspanbouten, universele spanbouten, universele basic spanbouten, vlakke kogelspanbouten en verzonken spanbouten. Elke spanbout wordt voor andere doeleinden gebruikt, zoals de universele basic spanbout bij verschillende materiaaldikten. De spanbouten van Siegmund zijn voorzien van kogels, waardoor deze binnen enkele seconden te bevestigen en los te halen zijn.

Spanklemmen & overige toebehoren

De spanklemmen van Siegmund maken het mogelijk om snel een envoudig krachtige klemmingen te realiseren zowel in de hoogte als de breedte van werkstukken. Voor spanklemmen kunnen verschillende prisma's gebruikt worden, zodat alle soorten klemmingen bewerkstelligd kunnen worden. Er zijn diverse soorten spanklemmen ontwikkeld met elk hun eigen kwaliteiten, namelijk:

 • Professional Spanklem XL voor situaties waarbij hoge drukkracht nodig is
 • Professional Spanklem 45°/90° welke te gebruiken is van 0-360°
 • Professional Spanklem voor snelle en sterke klemmingen
 • Professional Spanklem met Snelspanner voor snelle, krachtige en nauwkeurige klemmingen
 • Spanklem Conventioneel voor het sneller opspannen van verschillende bouwdelen
 • Basic Snelspanklem met ronde buis universeel voor het opspannen van een hoek van circa 42°
 • Basic Snelspanklem met ronde buis 90° voor het haaks klemmen op een gatenpatroon
 • Basic Snelspanklem met ronde buis 180° voor het exact en krachtig opspannen in een hoek van 180°

 

Naast de spanklemmen zijn er nog diverse losse accessoires verkrijgbaar die in combinatie met deze klemmen gebruikt kunnen worden voor nog nauwkeurigere resultaten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan prisma's.

Prisma's

Prisma's worden meestal in combinatie gebruikt met een snelspanklem. Prisma's zorgen ervoor dat buizen en pijpen op hun plek blijven. Er zijn verschillende soorten prisma's verkrijgbaar met diameters van 16mm tot 120mm en gradenhoeken van 90 tot 157 graden. Zo zijn er zelfs prisma's te koop voor buizen of pijpen met een diameter tot wel 400mm. Naast de reguliere prisma's zijn er ook vario prisma's ontwikkeld voor het opspannen van buizen en pijpen met een diameter van minder dan 80mm en heeft twee speciale inkepingen met verschillende hoekgraden. Tenslotte bestaat er ook de spankegel die het mogelijk maakt om vierkante en ronde buizen op te spannen met een diameter kleiner dan 45mm. 

Uitgaven

Uitgaven helpen je bij het overbruggen van afstanden in het project. Er zijn verschillende soorten uitgaven, namelijk de multi-span oplegtoren modulair, oplegstet 11-delig, schroef onderlegstuk, afstandhouder en spanbuis met snelspaninrichting.

Snelspaninrichtingen & adapter

Snelspanners zijn ideaal te gebruiken bij het minder complexe en snelle opspanwerk. Er zijn twee snelspaninrichtingen ontwikkeld, namelijk de verticale spanner om spanning te zetten bovenop het werkstuk met een klembereik van 3-28mm en de horizontale spanner om aan de zijkant op te kunnen spannen met een klembereik van 60-75mm. Voor deze snelspaninrichtingen zijn er diverse adapters en adapterplaten als verbindingselement tussen de lastafel en het werkstuk verkrijgbaar. 

Toebehorensets

Wil je het liefst direct aan de slag? Daar heeft Siegmund ook een oplossing voor, namelijk complete toebehorensets. Er zijn diverse toebehorensets te koop voor de zowel het 16mm, als het 22mm, als het 28mm lastafelsysteem. De toebehorensets variëren qua inhoud, zodat er voor projecten met verschillende omvangen altijd een toebehorenset te vinden is.

Opspanplaten voor flenzen

Opspanplaten maken het mogelijk om preciezier en standvastiger te kunnen werken met flenzen. De opspanplaten kunnen worden bevestigd en afgesteld door middel van fixeerbouten. Vervolgens kunnen met dezelfde bouten de flenzen bevestigd worden. Er zijn twee soorten flenzen, namelijk met DIN maten en met ANSI maten. Deze maten zeggen iets over de plaatsen en grootte van de gaten in de flenzen. 

Pneumatische cilinders

Pneumatische cilinders maken het mogelijk om automatisch druk uit te oefenen, waardoor het spannen van werkstukken sneller en gemakkelijker zal gaan. Siegmund heeft twee soorten pneumatische cilinders ontwikkeld, namelijk korte en lange cilinders. De korte pneumatische cilinders zijn verkrijgbaar voor het 16mm en 28mm lastafelsysteem. Daarnaast zijn er ook lange pneumatische cilinders welke bevestigd worden met een draadbus en deze zijn uitsluitend geschikt voor het 28mm lastafelsystemen.

Koppelstukken 16<->28

De koppelstukken van Siegmund zorgen ervoor dat je makkelijk elementen en modules met elkaar kunt verbinden. Zo kun je 16mm en 28mm lastafels aan elkaar bevestigen en om 28mm accessoires op 16mm lastafels te kunnen gebruiken. Zo zijn er verbindingsbouten om lastafels aan elkaar te verbinden en spanbouten om 28mm toebehoren te bevestigen op 16mm lastafels. Tevens vind je in ons assortiment adapterplaten, verloopbussen en adapterhulzen.

Verzorgingsproducten

Verzorgingsproducten worden gebruikt om lastafels netjes te houden voor, tijdens en na de (las-)werkzaamheden. Zo zorgt anti-hechtmiddel ervoor dat lasspetters niet aan de lastafel zullen hechten. Ook vind je hier vlaksteen waarmee beschadigingen en lasspetters verwijderd kunnen worden en lastafelreiniger om de lastafel vet- en olievrij te maken. Op deze manier ben je verzekerd van een lastafel die heel lang mee gaat.

siegmund-accessoires599ea7033fe2e