Bekijk alle
categorieen
13-02-18

Flexibiliteit als succesfactor

De techniek zit in de lift! Dat bewijst ook BOA Nederland, onderdeel van de internationale BOA Group. Sinds twee jaar betrekken zij een nieuw pand in Tilburg, wat qua oppervlak aanzienlijk groter is dan het pand waar zij voorheen opereerden. Echter lijkt het erop dat zij nu al uit hun spreekwoordelijke jasje groeien. Dat terwijl de ontwikkelingen anno 2018 nog steeds niet stilstaan. Laspartners Multiweld ging op bezoek bij één van Nederlands meest innovatieve bedrijven: BOA Nederland. 

De BOA Group is gespecialiseerd in het produceren van flexibele mechanische elementen voor diverse industrieën. Met in totaal 7 vestigingen wereldwijd, bedienen zij een breed scala aan klanten over de hele wereld. Éen van deze vestigingen ligt in het Noord-Brabantse Tilburg. Hier spreken wij met Max Jansen (engineering manager) en Gijs Linders (engineer) over de groei die BOA meemaakt en de inzet van een aantal orbitaal lasmachines van Orbitalum.

De groei van BOA

Jansen: “BOA Nederland bestaat inmiddels ruim 40 jaar. Toentertijd is deze vestiging opgezet als verkoopkantoor. Na een aantal jaar ging BOA Nederland zich naast verkoop ook op productie richten. Ongeveer 10 jaar geleden werd de focus meer gelegd op de high-purity toepassingen. Dit zijn bedrijven die bijvoorbeeld actief zijn in de semiconductor industrie. De machines en alle bijbehorende onderdelen waarmee deze bedrijven werken zijn onderhevig aan strenge eisen op het gebied van reinheid. Met de bouw van onze eerste cleanroom waren wij in staat om ook voor deze klanten pasklare oplossingen te bieden.”

De noodzaak van een cleanroom

Linders vult aan: “Een cleanroom is een ruimte waarin zeer schone lucht circuleert. De luchtinhoud van de kamer wordt 25 keer per uur gefilterd, wat resulteert in een omgeving waar zeer weinig partikels zich in de lucht bevinden. Deze deeltjes kunnen namelijk schadelijk zijn voor bepaalde elementen die in een cleanroom worden gemaakt. In een cleanroom vervuilt de omgeving het product niet. De producten die onze cleanroom passeren worden middels vier verschillende baden grondig gereinigd. Vervolgens worden deze producten ook in de cleanroom verpakt, in twee lagen verpakkingsmateriaal. Binnen de cleanroom van de klant wordt vervolgens de verpakking verwijderd, waarna er een product tevoorschijn komt dat onder exact dezelfde condities is als hoe het ons pand heeft verlaten. Het voordeel voor de klant hierbij is dat de geleverde onderdelen of elementen direct toegepast kunnen worden in hun eigen montageproces.”

Een schoon lasproces

Doordat de eisen op het gebied van reinheid hoog liggen binnen de high-purity industry, is het noodzakelijk om ook een zo schoon mogelijk lasproces toe te passen. Het orbitaal lassen biedt hierbij uitkomst. Orbitaal lassen is een geautomatiseerd TIG lasproces, dat het mogelijk maakt om zeer gladde lasnaden te creëren en een volledige reproduceerbaarheid heeft. Jansen: “Lassen, dus ook orbitaal lassen, doen wij momenteel nog niet in de cleanroom. Dat gebeurt in de zogenoemde grijze ruimte. Dit is een schone werkruimte, maar officieel geen cleanroom. De producten die in deze ruimte worden gelast middels het orbitaal lasproces, komen als volgende stap wel in de cleanroom terecht. Hier worden zij grondig schoongemaakt en verpakt.”

Innovatief met Orbitalum apparatuur

“Binnen de grijze ruimte maken we gebruik van verschillende orbitaal stroombronnen en orbitaal laskoppen van het merk Orbitalum. Deze Orbitalum apparaten zijn tevens in staat om dusdanig aangepast te worden dat wij een eigen unieke oplossing hebben kunnen ontwerpen voor de laskoppen. Door de toepassing van deze engineering kunnen wij een hoog niveau van snelheid en flexibiliteit naar de klant garanderen”, aldus Jansen.

 

orbitalum-orbitaal-lassen-boa-orbimatic

Hoogwaardig productadvies

“BOA staat bekend om het leveren van totaaloplossingen en de expertise voor special projects. Die totaaloplossingen vinden we ook bij Laspartners Multiweld. Door hun gedegen advies hebben we geïnvesteerd in een orbitaal lasmachine die past bij onze productiecapaciteit. We maken gebruik van de apparatuur van Orbitalum: de stroombron Orbitalum Orbimat 165CA en Orbitalum OW76 laskoppen. Deze Orbitalum Orbiweld 76S laskop is groot en biedt een goede koeling, zelfs met onze hoge gebruiksfrequentie”, sluit Jansen af.

Meer weten

Wil je meer weten over de producten van Laspartners Multiweld? Kijk dan op www.orbitaallassen.nl of www.lpmw.nl.

Gerelateerde producten