Bekijk alle
categorieen
20-02-18

Innovatief ondernemen in een groeiende markt

De vraag naar technische vakkennis stijgt. Zo ook de vraag naar orbitaal lassers. Een mooie kans voor het Nijmeegse bedrijf L&K Orbital Welding. Deze succesvolle firma bewijst dat orbitaal lassen niet alleen is weggelegd voor grote bedrijven. Met een goede dosis ondernemerschap, doorzettingsvermogen en innovatieve denkwijzen bestormen zij de markt van orbitaal lassen. Laspartners Multiweld ging in gesprek met Rutger Kleijn, mede-oprichter van L&K Orbital Welding.

Op het kantoor van L&K Orbital Welding, wat tevens dienst doet als werkplaats voor kleine opdrachten, ontmoetten wij elkaar. Kleijn vertelt: “Na de MAVO ben ik de technische kant op gegaan en ben ik begonnen bij een installatiebedrijf. Daar heb ik 12,5 jaar gewerkt totdat ik samen met een goede vriend van mij, Marc Leenders, besloot om voor onszelf te beginnen. Ik denk dat ondernemen in je bloed zit. Op een gegeven moment kom je in een wereld terecht met veel ZZP’ers, daar heb je ook mee te maken als je zelf in vaste dienst bent. Op die manier kreeg ik dus een kijkje in die wereld, en dat leek ons ook wel wat. Vooral de vrijheid die je hebt als zelfstandig ondernemer en de volledige betrokkenheid is iets wat ons aantrok.”

 

Een formule die werkt

Al snel bleek de stap naar een eigen onderneming een groot succes en begon de zaak te groeien: “Binnen een jaar moesten we een nieuwe medewerker aannemen om onze klanten te kunnen blijven bedienen. In de eerste twee jaar hadden we nog geen eigen pand en werden we ingehuurd door diverse bedrijven, vooral actief in de voedingsmiddelenindustrie. In die tijd lasten we alleen nog met de hand. Toen hadden wij nog geen orbitaal lasmachines. Na twee jaar besloten we om een eigen pand te huren. Echter was de huurprijs daar zo hoog dat we besloten om te investeren in een kooppand. De groei bleef aanhouden, waardoor we ieder jaar een nieuwe medewerker konden en moesten aannemen. Inmiddels zijn we alweer 10 jaar verder en zeven medewerkers rijker. Ik werk zelf nog altijd graag met mijn handen en ben dus ook veel op de werkvloer te vinden”, aldus Kleijn.

 

Orbitaal lassen als specialisatie

De eerste jaren was L&K Orbital Welding actief onder de naam L&K Installaties. De firma richtte zich toen vooral op de installatietechniek. Echter na een aantal jaar besloten zij om hun kennis en kunde uit te breiden met de aanschaf van een orbitaal lasmachine. “Voorheen werden we al ingehuurd om orbitaal lasmachines bij de klant te bedienen. Sinds begin 2016 hebben wij onze eigen orbitaal lasmachine en verhuren wij onszelf alleen nog maar inclusief machine. Dat wordt door de markt ook geaccepteerd. De lassers moeten gecertificeerd zijn voor de machine waarmee ze lassen. Met een eigen machine is dat mogelijk. Staallassen doen we tegenwoordig niet meer. Staal en RVS zijn twee tegenpolen die niet goed samengaan qua reinheid van het lasproces. We hebben gekozen voor RVS en het orbitaal lasproces.” Op de vraag waarom er is gekozen voor de specialisatie in orbitaal lassen, antwoordt Kleijn het volgende: “Als je jezelf wilt onderscheiden in de markt, moet je op zoek naar een vakgebied waar je je in kan specialiseren. Orbitaal specialisten zijn er niet veel, dus dit was voor ons een mooie mogelijkheid om de werkzaamheden uit te breiden.

“Als je je kunt onderscheiden, blijf je altijd werk houden”

De vraag naar voedingsmiddelen en medicijnen blijft. Dit is ook de branche waarin veel orbitaal wordt gelast. Daarnaast zijn er niet veel bedrijven die gespecialiseerd zijn in orbitaal lassen. Kleijn: “Wij leiden nu zelf een paar jongens intern op. Je moet weten welke voorbereidingen je moet treffen en daarnaast natuurlijk ook hoe de machine werkt. Al onze lassers zijn gespecialiseerd in zowel handlassen als orbitaal lassen. Dit biedt als voordeel dat je zeer efficiënt kunt werken. Sommige delen van een constructie kun je praktisch gezien niet orbitaal lassen, dan is het handig dat de lasser een stuk met de hand kan lassen. Dit komt de snelheid en efficiëntie van het werk ten goede.”

 

Een gebruiksvriendelijke machine

“De orbitaal lasmachines die wij gebruiken zijn van het merk Orbitalum. De gebruiksvriendelijkheid in combinatie met de prijs gaf voor ons de doorslag om te kiezen voor Orbitalum in combinatie met Laspartners Multiweld. Er zijn weinig handelingen nodig om het lasproces in gang te zetten, de besturing is gemakkelijk en daarnaast is de besturingsknop op de laskop ook gemakkelijk om mee te werken. Momenteel werken wij met twee orbitaal lasmachines. We maken gebruik van de Orbitalum stroombron 165CA met een OW76S gesloten laskop een een OW115S. Dit is een geschikte combinatie voor toepassing in de voedingsmiddelenindustrie en farmaceutische industrie.”

 

Snelheid is belangrijk

L&K Orbital Welding heeft service hoog in het vaandel staan en gaat voor een zo efficient mogelijke werkwijze bij de klant. “Snelheid is voor ons erg belangrijk. We willen de klant niet onnodig laten wachten in onvoorziene situaties. Als wij bijvoorbeeld snel een product nodig hebben, kunnen we rekenen op de vertegenwoordiger van Laspartners Multiweld. Belangrijke punten in de keuze voor een leverancier zijn voor ons: de kwaliteit van de producten, prijs en de snelheid van leveren. Al deze dingen vinden we in de samenwerking met Laspartners Multiweld. Naast orbitaal lasmachines hebben we ook andere producten aangeschaft bij Laspartners Multiweld zoals zuurstofmeters en een wolfraamslijper. We hebben momenteel nog niet veel apparatuur in omloop, omdat we nog geen uitgebreide werkplaats hebben. Vanaf volgend jaar wordt dat anders. Dan gaan we onze werkplaats uitbreiden en willen we ook vaker de prefab projecten binnen de voedingsmiddelen en farmaceutische industrie aanpakken”, aldus Kleijn.

 

Meer weten over orbitaal lassen

Wil jij ook meer weten over de mogelijkheden van een orbitaal lasmachine? Kijk dan op onze website www.orbitaallassen.nl en www.lpmw.nl

Gerelateerde producten
Orbitalum gesloten laskop ORBIWELD 115S 20-115mm gesloten laskop ORBIWELD 115S 20-115mm
€ 10.510,00 € 10.504,75

per stuk | Exclusief BTW

MD09.04.10115S
Orbitalum gesloten laskop ORBIWELD 76S 6-77mm gesloten laskop ORBIWELD 76S 6-77mm
€ 9.925,00 € 9.920,04

per stuk | Exclusief BTW

MD09.04.10076