Bekijk alle
categorieen
02-09-195 minuten

Lassteen: eenvoudiger en goedkoper lassen

Keramische backingstrips worden gebruikt bij het lassen. Deze strips maken het voor de gebruiker eenvoudiger en goedkoper om te kunnen lassen. De keramische onderlegstrips zijn toepasbaar bij alle lasprocessen en bij alle lasposities. In de praktijk worden echter de strips hoofdzakelijk gebruikt bij MIG/MAG lassen met massieve en gevulde draden. De onderlegstrip zorgt ervoor dat het smeltbad niet te ver naar beneden wegzakt. Lassteentjes kunnen doorgaans slechts eenmalig gebruikt worden. De backingstrips kunnen eenvoudig op de achterzijde van een plaat of plaatverbinding geplakt worden.

Toepassingsgebieden lassteen

De lassteen (ook wel keramische onderlegstrip) is toepasbaar bij alle lasprocessen en lasposities. In de praktijk worden ‘steentjes’ gebruikt bij gasbooglasprocessen, zoals het lassen met massieve en gevulde draden. In het industriële marktsegment wordt veelvuldig gebruik gemaakt van lasstenen, namelijk in de scheepsbouw, staalconstructies, offshore, tankbouw en apparatenbouw. Voor een hoge kwaliteit lasverbinding is een goede doorlassing erg belangrijk. Lassteentjes geven vloeibaar metaal ondersteuning en zorgen voor een mooie gladde doorlassing.

Voordelen bij het gebruik van lassteentjes

 Er zijn een aantal voordelen te noemen bij het gebruik van ‘steentjes’. Ten eerste kunnen de vooropening en lasnaadvoorbewerking minder nauwkeurig worden uitgevoerd. Ten tweede wordt gutsen of uitslijpen voorkomen, doordat de grondlagen en vullagen eenzijdig gelast kunnen worden. Daarnaast kan er gewerkt worden met een hogere stroominstelling en voortloopsnelheid. Een laatste voordeel is dat er minder kans is op plakfouten. Dit zorgt voor een kwalitatief betere en efficiëntere doorlassing.

Typen keramische lassteentjes

De keramische onderlegstrips kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. Voorbeelden van materialen die worden gebruikt voor onderlegstrips zijn koper, staal of keramiek. Voor de verschillende typen lasnaden zijn er verschillende typen onderlegstrips verkrijgbaar. De verschillende producten in het assortiment zijn: Lassteen ronde groef, Lassteen vlakke groef, Lassteen halfronde groef, Lassteen rechte groef, Lassteen trapezium groef, Lassteen rond, Lassteen cirkel. Ronde lassteentjes op tape zijn bijzonder geschikt voor K- en X-naden. De diameter van een lassteentje is afhankelijk van de vooropening. De steentjes zijn geschikt voor gebruik met gevulde- en massieve draden. De cirkel lassteentjes zijn geschikt voor het creëren van een rondlas. Voor het lassen van een V-naad, een halve V-naad en een I-naad kan er zowel van half ronde lassteentjes als rechte lassteentjes gebruikt gemaakt worden. Daarbij zijn de half ronde lassteentjes geschikt voor metaalgevulde- en massieve draden. De rechte lassteentjes zijn geschikt voor laswerkzaamheden met een slakgevend toevoegmateriaal, zoals rutiel gevulde draad. Laspartners Multiweld verkoopt onder andere lassteentjes van Mulax.

Lassteen ronde groef

De lassteen ronde groef wordt veelal gebruikt voor Mig/Mag lassen met massieve of met een metaalpoeder gevulde draad. De producten met een ronde groef zijn verkrijgbaar in verschillende diameters en zijn geschikt voor K- en X-naden en zijn voor eenmalig gebruik. De fabrikanten in het assortiment van lasteentjes met ronde groef zijn: Elga, Lincoln Electric en Mulax.

Lassteen trapezium groef

De keramische lassteentjes met een trapezium groef zijn eenvoudig in gebruik en beschikken over een goed plakkende (aluminium) plakstrip. Daardoor blijven de steentjes goed zitten. De lasstenen zijn zeer goed bestand tegen thermo-shock. De keramische lassteentjes met een trapezium groef zijn verkrijgbaar in verschillende diameters en zijn voor eenmalig gebruik. Te gebruiken bij het lassen van halve V-naden, I-naden, rutiel gevuld draad en slakgevend toevoegmateriaal.

Lassteen rond

De keramische lassteentjes rond zijn eenvoudig in gebruik en beschikken over een goed plakkende (aluminium) plakstrip. Daardoor blijven de steentjes goed zitten. De lasstenen zijn zeer goed bestand tegen thermo-shock. De keramische lassteentjes zijn verkrijgbaar in verschillende diameters en zijn voor eenmalig gebruik. De laswerkzaamheden met lasstenen rond zijn geschikt voor K- en X-naden.

Lassteen cirkel

De keramische lassteentjes cirkel zijn verkrijgbaar in verschillende diameters en zijn voor eenmalig gebruik. De laswerkzaamheden met lastenen cirkel zijn ideaal voor het creëren van een rondlas. Met name bij het MIG/MAG lassen met een massieve of een met metaalpoeder gevulde draad worden de lassteentjes gebruikt.

Gerelateerde producten

voorraad

Mulax Lassteen rond op tape 7mm (125st 75m) Lassteen rond op tape 7mm (125st 75m)
€ 490,00

pak | Exclusief BTW | € 592,90 Inclusief BTW

MD01.90.40807

voorraad

Mulax lassteen halfrond op tape 14x1,2mm(50st30m) lassteen halfrond op tape 14x1,2mm(50st30m)
€ 174,00

pak | Exclusief BTW | € 210,54 Inclusief BTW

MD01.90.04021

voorraad

LPMW Lassteen Rond op tape 10mm 8063 doos 24m Lassteen Rond op tape 10mm 8063 doos 24m
€ 88,50

per stuk | Exclusief BTW | € 107,09 Inclusief BTW

MD01.90.06310