Bekijk alle
categorieen
05-03-18

Niets aan het toeval overlaten - TMS

Een bedrijf dat de laatste tijd alles behalve stilstaat en waar de ontwikkelingen elkaar in snel tempo opvolgen is TMS. TMS is een technische dienstverlener, die voornamelijk actief is in Zuid-West Nederland en België. Laspartners Multiweld praat met één van de directeuren over de veranderingen die TMS te wachten staan, ontwikkelingen en een groot project in samenwerking met Laspartners Multiweld.

De afspraak met TMS vindt plaats op het kantoor van TMS in Terneuzen. Het gebouw is geplaatst in de jaren ‘70 van de vorige eeuw. TMS heeft de afgelopen jaren om het bestaande gebouw diverse loodsen gebouwd vanwege uitbreiding. Ondanks dat het gebouw aan de buitenkant sporen van oudheid vertoont, ziet het er van binnen verrassend modern en fris uit.

Directeur Piet Moes verwelkomt ons. Bij binnenkomst in zijn kantoor valt de grote stapel bouwtekeningen op tafel meteen op. “Momenteel wordt er hard gewerkt aan de bouw van ons nieuwe pand. Binnenkort wordt hier een nieuwe zeesluis aangelegd, waardoor we noodgedwongen moesten verhuizen naar een andere locatie. We blijven in ieder geval in de buurt van de huidige locatie. We verhuizen naar het Maintenance Valuepark wat ongeveer twee kilometer verderop zit. Ondanks dat we zelf geen plannen hadden om te vertrekken, kijken we er erg naar uit.”

tms-terneuzen-web

 

Vooruitstrevend

De afgelopen jaren heeft TMS flink aan de weg getimmerd. In de huidige vorm bestaat TMS sinds 2008. Toentertijd kwam er een management buy-out. TMS Industrial Services is sindsdien een feit. TMS bestond toen uit drie vestigingen: Moerdijk, Middelburg en Terneuzen. Echter bleef het niet bij deze vestigingen. In 2011 heeft TMS een volgende grote stap gezet, door de overname van de Industrial Services tak van ISS. Deze vestigingen bevonden zich op drie locaties in België: Tienen, Gent en Antwerpen. Hierdoor maakte TMS een grote sprong in het medewerkerbestand: van 400 naar 900. De overname van deze tak en dus ook de vestigingen in België paste goed in de groeistrategie van TMS. De chemische industrie bevindt zich vooral in het gebied tussen Antwerpen, Moerdijk en Zeeland. De uitbreiding naar België met drie vestigingen is voor TMS een grote stap vooruit.

 

Oog op de toekomst

Zes jaar later is het wederom tijd voor een nieuwe stap. Piet: “De verhuizing die binnenkort plaatsvindt, biedt een hoop mooie kansen voor de toekomst. Sowieso gaan we er qua ruimte flink op vooruit. We hebben straks een werkplaats van 3000m2. Die uitbreiding van werkruimte is een bewuste keuze. Dit onder andere met oog op groei in de toekomst, maar ook omdat er momenteel al behoefte is aan meer ruimte. Vooral onze machinefabriek en de afdeling apparatenbouw hebben behoefte aan extra werkruimte. Een probleem waar we nu tegenaan lopen is een onlogische indeling van onze werkplaatsen. Met de bouw van ons nieuwe pand hebben we er serieus over nagedacht hoe we dit zo efficiënt mogelijk kunnen inrichten”, aldus Piet.

 

Aantrekkelijk voor jongeren

Ook bij TMS kampen ze met een te grote vraag naar technisch geschoold personeel. Piet vertelt: “Bij de bouw van ons nieuwe pand hebben we ook gelet op de manier hoe we ons bedrijf voor jonge mensen aantrekkelijk kunnen maken. Ook wij kampen met een chronisch tekort aan technisch geschoold personeel. Het is moeilijk om de goede mensen te werven. We zoeken naar manieren om aantrekkelijk te zijn en blijven voor het jonge publiek. Een van de manieren is het nieuwe pand. We willen een moderne uitstraling hebben en af van het ´vieze´ imago van een werkplaats. In ons nieuwe pand zorgen we ervoor dat de omgeving waar mensen moeten werken aantrekkelijk is ingericht. Denk bijvoorbeeld aan voldoende daglicht, opgeruimd, schoon. Dat zijn de dingen waar je als bedrijf op kan verbeteren.

 

Scholen als belangrijke bron

“Een andere manier waarop we de kans op technisch goed geschoold personeel vergroten is door dichtbij het vuur te zitten. We hebben samenwerkingsverbanden met diverse scholen. Jaarlijks hebben we ongeveer twee of drie schoolverlaters die bij ons een werkenleren traject doorlopen. Op deze manier maken we kennis met de jonge talenten in het vakgebied.”

 

Sterker door samenwerking

“Wij zijn ervan overtuigd dat je als bedrijf verder komt door samenwerking. De verhuizing naar het Maintenance Valuepark draagt daaraan bij. Tevens zal daar het gehele contractorpark van Dow Chemical zich gaan vestigen. Dow is een van de grootste werkgevers in de regio. Het contractorpark van Dow was altijd op hun eigen terrein gevestigd. Doordat zij deze ruimte nodig hebben voor uitbreiding van de fabriek, is gekozen om het volledige contractorpark te verhuizen naar het Maintenance Valuepark.”

Bij de ontwikkeling van het Maintenance Valuepark zijn alle grote bedrijven uit de regio met elkaar om de tafel gaan zitten. Met het idee dat deze bedrijven gemakkelijk kunnen samenwerken en gebruik kunnen maken van elkaars faciliteiten. Piet vertelt: “Wij zijn het eerste bedrijf dat straks op het Maintenance Valuepark zit. Daarnaast komen er verschillende bedrijfsverzamelgebouwen. Hier zullen alle contractors ondergebracht worden. In deze nieuwe opzet zijn we in staat om meerdere partijen vanaf een centraal punt te bedienen, in plaats van decentraal. Je kunt gemakkelijker gebruik maken van elkaars machines, de communicatielijnen zijn veel korter en de transportbewegingen kun je voor een groot deel beperken. Daarnaast kun je gemakkelijker met innovatieve dingen bezig zijn als je samenwerkt en samen erover nadenkt. De mogelijkheid tot het delen van kennis is een stuk vergroot. 80% van de chemische industrie van Nederland en België bevindt zich in de driehoek Rotterdam, Antwerpen en Terneuzen.

Het Maintenance Valuepark moet toonaangevend zijn voor het onderhoud in de chemische industrie van Nederland en België. Deze ontwikkeling draagt bij aan een efficiëntere werkwijze voor de gehele chemische industrie.”

 

Duurzaamheid

Naast efficiëntie is ook duurzaamheid een belangrijke waarde voor TMS. Piet: “Die duurzaamheid zoeken we in zowel onze relaties als in onze bedrijfsvoering ten aanzien van het milieu.

 

“Het gaat er bij een investering nooit om

hoeveel het kost, maar om wat het oplevert”

 

 

Focus op milieu

De duurzame relaties die TMS nastreeft zijn ook te vinden in de plannen voor hun nieuwe bedrijfspand. “Het nieuwe pand is niet zo duurzaam als dat we eigenlijk zouden willen. We krijgen dalijk een werkplaats van ruim 3000m2. Als het mogelijk was hadden we graag gebruik gemaakt van de ruimte op het dak om bij te dragen aan een beter milieu. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen of een waterwinsysteem. Helaas is het een huurpand en hebben wij daar geen invloed op. Waar wel naar gekeken wordt is de duurzaamheid binnenin het pand. We maken bijvoorbeeld geen gebruik meer van aardgas om het pand te verwarmen maar van luchtbehandelingsunits en infraroodpanelen. Daarnaast wordt er door het gehele pand gebruik gemaakt van LED verlichting. We zoeken constant naar manieren om het pand en onze werkwijze zo duurzaam mogelijk te maken. We kijken bijvoorbeeld ook naar de mogelijkheden om in te zetten op elektrische auto’s. Een flinke investering, maar het gaat bij een investering nooit om wat het kost, maar om wat het oplevert.

 

Duurzame relaties

Die duurzaamheid zoekt TMS niet alleen in het nieuwe pand en de omgang met het milieu. Ook voor wat betreft relaties is TMS ervan overtuigd dat alles wat langdurig is, uiteindelijk ook voor betere resultaten zorgt. De samenwerking met Laspartners Multiweld gaat al ver terug. Deze is ooit begonnen in de tijd dat TMS nog Troost Pernis Groep was en Laspartners Multiweld nog Steenbakker & Partners. In die tijd werkten we met meerdere leveranciers op het gebied van lastechniek. Op een gegeven moment hebben we besloten dat we per deelgebied één leverancier willen. Voor lastechniek werd dat Laspartners Multiweld. Na al die jaren werken we nog steeds met volle tevredenheid samen met Laspartners Multiweld. Dit komt voort uit de goede bereikbaarheid, service, prijs en het persoonlijke contact. Daarnaast zijn we zoveel mogelijk op zoek naar lokale partners. We bevinden ons in een kleine regio waarbij iedereen afhankelijk is van elkaar. Daarom steunen we elkaar waar mogelijk”, aldus Piet.

Voor het nieuwe pand op het Maintenance Valuepark wilde TMS graag investeren in push-pull afzuigsystemen. “Doordat wij al zo lang zaken doen met Laspartners Multiweld, wisten zij precies wat wij wel en niet zochten op het gebied van deze push-pull afzuigsystemen. Het aandragen van de systemen van Nederman was dan ook een schot in de roos.”

 

Investeren in goede afzuiging

Een van de manieren om het bedrijf aantrekkelijk te maken voor jonge talenten is het bieden van een schone en veilige werkomgeving. De investering in een gedegen afzuigsysteem is hier een goed voorbeeld van. Piet vertelt: “Op de nieuwe locatie laten we in totaal vijf hallen bouwen: een koolstofstaalhal, roestvaststaalhal, constructiewerkplaats, machinefabriek en een revisiewerkplaats. In drie hallen wordt het push-pull afzuigsysteem van Nederman geplaatst. Dit is een systeem waarbij vervuilde lucht aan een kant van de hal afgezogen wordt, vervolgens wordt dit gefilterd en wordt er aan de andere kant van de hal schone lucht terug naar binnen geblazen.

In ons huidige pand werken we met puntafzuigingen en dakventilatoren. Het voordeel van een push-pull systeem ten opzichte van ons huidige systeem is dat warmte niet verloren gaat en dat het milieu gespaard wordt. Daarnaast gebeurt het in de praktijk regelmatig dat mobiele afzuigers niet correct worden ingezet door de lassers. Hierdoor lopen zij onnodig risico met betrekking tot de gezondheid. De push-pull afzuigsystemen die wij straks in het nieuwe pand krijgen zijn ingemeten op basis van het maximaal aantal werkzame lassers. In de praktijk gebeurt het zelden dat zij allemaal gelijktijdig aan het werk zijn. We voldoen dus ruim aan de wettelijke norm van maximaal 1mg lasrook/fijnstof per kubieke meter.”

 

Sterk door samenwerking

Tijdens het project met TMS is bij de aanvraag de gewenste situatie besproken en zijn de uitgangsgegevens ten aanzien van het aantal lassers, lasprocessen en hoogte van de gebruikte ampères besproken. Nederman en Laspartners Multiweld hebben TMS een gedegen advies gegeven. Gezien de complexiteit van het project is de invulling van de engineering en advisering hierna verder ingevuld door Nederman. Zonder deze samenwerking had dit project niet op deze manier tot stand kunnen komen.

 

Meer informatie

Ben jij ook benieuwd naar de mogelijkheden die Laspartners Multiweld voor jou kan creëren? Neem dan contact op met onze afdeling verkoop via telefoonnummer +31(0)88-6641777 of mail naar info@lpmw.nl

 

Meer over het Nederman push-pull systeem

Het push-pull systeem wat TMS heeft aangeschaft, werkt op een energiezuinige manier en zorgt voor een schone omgeving van de lassers. Aan één zijde van de hal wordt een inblaasbuis geplaatst over de gehele lengte van de hal. Aan de andere zijde wordt een aanzuigbuis voorzien. Als filterunit is gekozen voor een Nederman FMC200 4A. Deze unit is geheel zelfreinigend door middel van perslucht en behoeft weinig onderhoud, zoals het ledigen van de opvangbakken. De controle unit op het filter meet de onderdruk, zodra de filters de vooraf ingestelde druk bereiken, start de persluchtreiniging. De reiniging stopt wanneer de minimale druk weer bereikt is. De levensduur van de filters wordt hierdoor aanzienlijk verlengt. De reiniging vindt plaats tijdens het inbedrijf zijn van het systeem. Hierdoor zijn de exploitatiekosten van de filterinstallatie laag.

Gerelateerde producten
Nederman Mobiele afzuiging Filterbox 12A Mobiele afzuiging Filterbox 12A
€ 7.258,57 € 7.254,94

per stuk | Exclusief BTW

MD80.01.62563