Bekijk alle
categorieen
11-09-17

TIG staven

De afkorting TIG staat voor Tungsten Inert Gas en is de benaming voor een veelgebruikt lasproces. Dit lasproces valt onder het elektrisch booglassen. Tungsten is het Engelse woord voor wolfraam. Wolfraam is een metaalsoort. In de praktijk zijn er ook wolfraamelektroden verkrijgbaar met een toegevoegd percentage van een andere stof. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van de lasboog wordt geoptimaliseerd. Inert Gas staat voor het gas dat gebruikt wordt. Het TIG lasproces kenmerkt zich door het feit dat de lasser handmatig zijn toevoegmateriaal moet toevoegen aan het smeltbad. Dit toevoegmateriaal is er in de vorm van verschillende soorten TIG staven.

Waaruit bestaat een TIG-staaf?

Bij het TIG lassen wordt er gebruik gemaakt van een TIG staaf. Het wolfraam bestaat uit een aantal chemische bestanddelen, afgestemd op het metaal dat ermee gelast moet worden. Het is dus van belang dat je bij de aanschaf rekening houdt met het feit dat je een juiste TIG-staaf voor het te lassen materiaal kiest.

Hoe kies je de juiste TIG staaf?

De keuze op het gebied van TIG staven is zeer uiteenlopend. Het lijkt soms moeilijk om uit dit grote aanbod de juiste TIG staaf te kiezen. Toch zijn er een aantal richtlijnen die je kunt hanteren bij de keuze voor het juiste toevoegmateriaal. Allereerst is het raadzaam om de chemische samenstelling van het metaal te achterhalen. Het is gebruikelijk om een toevoegdraad te zoeken die dezelfde chemische samentelling heeft als het metaal dat ermee gelast moet worden. Laspartners Multiweld verkoopt diverse soorten TIG staven van de merken Mulax, Lincoln Electric, Bohler, Elga, Esab en Oerlikon.

Mechanische samenstelling TIG staven

Er zijn diverse soorten TIG staven op de markt verkrijgbaar, onderverdeeld in het soort metaal dat ermee gelast moet worden. Binnen het assortiment TIG staven is er onderscheid te maken tussen TIG staven voor onder andere ongelegeerd staal, warmte- en kruipvaste staalsoorten, RVS, staal op nikkelbasis en aluminium.

TIG staven voor ongelegeerd staal

TIG staven voor warmte- en kruipvaste staalsoorten

TIG staven voor taaie staalsoorten

Taaie staalsoorten kenmerken zich doordat zij een hogere kerfslag hebben. Ook voor dit type staalsoort zijn er special TIG staven verkrijgbaar: 

 Naast bovengenoemde TIG staven zijn er nog veel meer varianten verkrijgbaar. Zo kun je bij Laspartners Multiweld ook terecht voor TIG staven voor de materialen:

TIG staven kopen

Ben jij op zoek naar de geschikte TIG staaf? Dan ben je bij Laspartners Multiweld aan het juiste adres. Bij ons koop je altijd de TIG staaf die bij jouw klus en te lassen materiaal past. Bestel ze snel en eenvoudig via onze webshop.