Bekijk alle
categorieen
20-02-18

Troubleshooting MIG/MAG deel 1: het laspistool

MIG/MAG lassen is het meest toegepaste proces in de industrie. Materiaalpech kan de efficiëntie van dit lasproces behoorlijk negatief beïnvloeden. Goede kennis van de apparatuur voorkomt stilstand en is dus essentieel voor een hoge productie.

Een goed resultaat begint bij het behoud van het laspistool. Een laspistool bestaat uit de volgende onderdelen:
Contacttip
Contacttiphouder
Gasmondstuk
Gasverdeler
Geleider

Montage contacttip en contacttiphouder

Bij het lassen lopen er grote stromen vanaf de machine door het kabelpakket naar de toorts alwaar de stroomoverdracht plaatsvindt naar de draad. Indien de contacttiphouder en de contacttip niet goed vast zitten kan dit resulteren in extreme warmteontwikkeling waardoor het laspistool verbrandt.

De juiste diameter contacttip

Op het contactvlak tussen de draad en de contacttip wordt de lasstroom overgedragen. Het is van belang dat dit contactvlak zo groot mogelijk is om een goede stroomoverdracht te garanderen.

Isolatiering

De isolatiering zorgt ervoor dat de lasstroom beperkt wordt tot de contacttip en de lasdraad. Indien de isolatiering niet geplaatst is komt het gasmondstuk eveneens onder stroom te staan. Dit kan leiden tot koperinsluiting in het werkstuk met afkeur als gevolg. Voor de montage van de verschillende onderdelen van het pistool zijn speciale sleutels beschikbaar, die het monteren ervan eenvoudig maken.

Lasspetters

Het aanhechten van lasspetters tijdens het lassen kan de gasbescherming in grote mate belemmeren. De kans op lasfouten wordt hierdoor zeer groot. Het is dus van belang om het gasmondstuk op tijd schoon te maken. Ter voorkoming van de aanhechting van lasspetters kan het gasmondstuk ingespoten worden met anti-spatspray.

Wil je meer informatie over MIG/MAG apparatuur of toebehoren? 

Lees ook Troubleshooting MIG/MAG deel 2 over de lasmachine en Troubleshooting MIG/MAG deel 3 over de stroombron en waterkoeler. Ook staan onze specialisten graag voor je klaar. Neem contact met hen op via telefoonnummer 088-6641777.