Bekijk alle
categorieen
19-03-18

Troubleshooting MIG/MAG deel 2: de lasmachine

MIG/MAG lassen is het meest toegepaste proces in de industrie. Materiaalpech kan de efficiëntie van dit lasproces behoorlijk negatief beïnvloeden. Goede kennis van de apparatuur voorkomt stilstand en is dus essentieel voor een hoge productie. In dit artikel besteden we aandacht aan de machine en het draadaanvoersysteem.

Het komt regelmatig voor dat draadaanvoerkoffers in werkplaatsen geopend staan. Deze werkwijze veroorzaakt een onnodig risico op storingen. Tevens geven slijpwerkzaamheden in de buurt van de geopende draadaanvoerkoffer problemen, door het rondvliegen van kleine metaaldeeltjes die zich hechten aan de draad. Vuil op de draad levert problemen op in de liner.

De draadaanvoerrollen

De draadaanvoerrollen dienen uiteraard geschikt te zijn voor de draad waarmee gelast wordt. De groeven op een draadaanvoerrol zijn geschikt voor slechts één diameter. Vaak zijn er wel twee groeven in een draadaanvoerrol aanwezig, maar zal opgelet moeten worden dat de juiste groef toegepast wordt.

Het type materiaal is eveneens van belang. Voor het lassen van bijvoorbeeld aluminium draden worden specifieke groeftypen gebruikt. Doordat aluminium veel zachter is dan staal of roestvaststaal heeft de groef een andere vorm. Voor het toepassen van gevulde draden worden veelal draadaanvoerrollen gebruikt met een gekartelde groef. De groef verhoogt de grip die de draadaanvoerrollen op de draad hebben zonder dat er meer kracht op de draad gezet hoeft te worden.

Kapilairbuis

Na de draadaanvoerrollen wordt de draad middels een draadgeleidepijpje naar de centraaladapter of centraalaansluiting van het pistool geleid. Dit pijpje wordt de kapilairbuis genoemd.
Bij een kapilairbuis zijn onderstaande zaken van belang:
• De lengte van de kapilairbuis. Indien het pijpje te kort is zal de draad snel krom of dubbel buigen bij (kleine) draadaanvoerproblemen in het pistool.
• Indien het pijpje te lang wordt gebruikt ontstaan er groeven waar de draad in kan gaan klemmen
• Het pijpje ondersteunt de draad tussen de draadaanvoerrollen en het laspistool. Als het pijpje niet wordt ingezet zal de draad buigen en ontstaan snel problemen. Zeker bij kleinere draaddiameters moet het pijpje zoveel mogelijk aansluiten bij de draadaanvoerrollen en de uitgang van de draadaanvoerunit.

Haspelhouder

Het is van belang dat de draadhaspel niet te vast en niet te los wordt afgesteld. Indien de draadhaspel te los is afgesteld kan deze bij hoge draadsnelheden na het stoppen nog iets doordraaien, waardoor er ongecontroleerd draad van de haspel komt. Indien de draadhaspel te vast wordt afgesteld zal de draad veel harder door de draadrollen getrokken moeten worden.

Verbetering loopeigenschappen

Om de loopeigenschappen van een draad te optimaliseren kan een reinigingsspontje in de draadaanvoerkoffer gemonteerd worden. Naast het reinigen van de draad, wordt de draad gesmeerd zodat optimale loopeigenschappen worden behaald. Hiermee wordt het aantal storingen in de draadaanvoermechaniek en het laspistool significant verlaagd.

Wil je meer informatie over MIG/MAG lasapparatuur of toebehoren?

Lees dan ook het artikel Troubleshooting MIG/MAG deel 1: het laspistool en Troubleshooting MIG/MAG deel 3: de stroombron en waterkoeler.