Bekijk alle
categorieen
06-12-18

Waar rook is, is vuur

Bescherm je longen tegen mangaan en chroom-6. Als lasser weet je dat je jezelf moet beschermen tegen hitte en vonken. Maar ben je je ook bewust van de microscopische en mogelijk giftige deeltjes die na verloop van tijd in je longen achterblijven? Misschien ben je reeds op de hoogte van de risico’s waar je aan wordt blootgesteld bij inademing van lasrook, maar in hoeverre weet je echt wat inademing van die giftige deeltjes met je kan doen? Wij wel.

Daarom zijn we al tientallen jarig bezig om je op de hoogte te houden van mogelijke risico’s en het verbeteren van producten voor ademhalingsbescherming zodat je longen geen schade oplopen. Voor lassers zijn er twee elementen die een ernstige bedreiging kunnen vormen: mangaan en zeswaardig chroom (chroom-6). Dit moet je weten om de risico’s te minimaliseren. 

Wat kan ik doen om mezelf te beschermen?

Blijf op de hoogte

Praat met je werkgever over de limieten voor blootstelling tijdens het werk die gelden en wat er ter plekke wordt gedaan om een goede ventilatie en acceptabele blootstellingsniveaus te garanderen. Er wordt doorlopend nieuwe informatie gepubliceerd over de mogelijke effecten van deze schadelijke elementen en de verschillende manieren waarop je jezelf kunt beschermen: zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van het laatste nieuws.

Laspartners-Multiweld-LPMW-Mulax-mangaan-schadelijk-lasbescherming-beschermen-beschermingc7EwLnxxRs2ke

Selecteer de bescherming die je nodig hebt

Van wegwerpproducten voor ademhalingsbescherming voor een lage blootstelling tot lashelmen die zijn aangesloten op een filter of verse lucht voor het zware werk, 3M heeft een assortiment met beschermende uitrusting waarmee je je longen kunt beschermen. Bekijk onze volledige lijn voor ademhalingsbeschermingsproducten om te zien welke het beste bij jouw omgeving past. Je kunt ook contact opnemen met één van onze experts op het gebied van ademhalingsbescherming voor gepersonaliseerde hulp bij het selecteren van de juiste beschermingsmiddelen. Want uiteindelijk is het ons werk om dat van jou eenvoudiger te maken. Onze experts zijn te bereiken via 088-6641777.

Wat is mangaan?

Mangaan is een van nature voorkomend metaal dat veelvuldig wordt toegevoegd aan staal om de hardheid en duurzaamheid te bevorderen. Op de werkplek is het vaak te vinden in lasdraden en toevoegmetalen. Maar natuurlijk betekent niet automatisch onschadelijk. Wanneer mangaan wordt verhit en reageert met zuurstof in de lucht, vormt het gevaarlijke mangaanoxiderook. Deze zeer kleine deeltjes kunnen eenvoudig worden ingeademd.

Wat voor effect heeft het op mij?

Blootstelling aan mangaan op de werkplek kan leiden tot irritatie van de neus, de keel en de longen en kan leiden tot metaaldampkoorts. Langdurige blootstelling is gekoppeld aan manganisme, een ziekte met symptomen die vergelijkbaar zijn met Parkinsonen die kunnen leiden tot zwakte, lethargie, tremors (trillen) en zelfs verlamming. Daarnaast is mangaan een ototoxische stof. Dat betekent dat het ook schadelijk voor het gehoor kan zijn.

Wanneer loop ik risico?

Er is een goede kans dat er mangaan aanwezig is als je metaal snijdt, last, schuurt of polijst. Langdurige blootstelling aan mangaan kan uiteindelijk zijn tol vergen. Daarom moedigen we altijd aan om een risicoanalyse te doen, de risico’s te evalueren en vervolgens de juiste beschermingsmiddelen te selecteren.

 

Laspartners-Multiweld-LPMW-Mulax-mangaan-schadelijk-lasbescherming-beschermen-bescherming722f6bZcJIc2O

Wat is chroom-6?

Chroom is een element dat van nature voorkomt in de aardkorst. Chroom kan worden aangetroffen in een aantal verschillende vormen, maar de zeswaardige vorm zorgt voor een groot gezondheidsrisico. Tijdens het lassen van roestvrijstaal is het terug te vinden in de rookdampen die worden geproduceerd. Het kan ook worden aangetroffen in verf, pigmenten, kleurstoffen en plastic.

Wat voor effecten heeft het op mij?

Uit onderzoek is gebleken dat er een grote samenhang is tussen de blootstelling aan zeswaardig chroom en longkanker. Langdurig contact met de huid kan ook nog irritatie, zweren en allergische reacties veroorzaken. 

Wanneer loop ik risico?

Luchtgedragen zeswaardig chroom is vaak aanwezig bij roestvrijstaal lassen. Mogelijk loop je ook een risico wanneer je verf spuit of schuurt, slijpt of straalt. Ook langdurige blootstelling aan een zeer lage hoeveelheid kan een negatieve invloed hebben op de longen en je algemene gezondheid.

 

 

Tags: Veiligheid, PBM's
Gerelateerde producten

voorraad

Moldex 3405 FFP3D adembescherming met Klima-ventiel 5st 3405 FFP3D adembescherming met Klima-ventiel 5st
€ 43,05 € 35,52

doos | Exclusief BTW

MD60.08.0340501

voorraad

Moldex 8500 adembescherming A2 gasfilters 10st 8500 adembescherming A2 gasfilters 10st
€ 56,80 € 46,86

doos | Exclusief BTW

MD60.08.08500

voorraad

3M Speedglas 9100FX Air X-filter+Adflo en tas Lion... Speedglas 9100FX Air X-filter+Adflo en tas Lion Batt
€ 1.663,98 € 1.431,02

per stuk | Exclusief BTW

MD60.06.547715
Moldex 2380 FFP1 adembescherming 20st 2380 FFP1 adembescherming 20st
€ 27,40 € 22,61

doos | Exclusief BTW

MD60.08.02380
Moldex 2365 FFP1S adembescherming met Klima-ventiel 20st 2365 FFP1S adembescherming met Klima-ventiel 20st
€ 46,40 € 38,28

doos | Exclusief BTW

MD60.08.02365