Bekijk alle
categorieen
31-10-1910 minuten

Welke laselektroden moet ik gebruiken?

Er zijn veel verschillende laselektroden, welke is het beste toe te passen bij jouw lasproces? Om een duidelijk beeld te geven van de verschillende laselektroden, worden ze in dit artikel uitgebreid besproken. 

Wat is een laselektrode?

Een laselektrode is een elektrisch geleidend voorwerp, meestal een metalen staaf, dat wordt gebruikt bij de meeste lasprocessen waarbij een elektrische stroom wordt gebruikt om het werkstuk te verhitten.

Laselektroden heb je nodig om lasverbindingen te maken. Lastoevoegmateriaal is verkrijgbaar in verschillende vormen, afhankelijk van de lastechniek die je gebruikt. Zo heb je bijvoorbeeld laselektroden met laaggeleerd staal, hooggeleerd staal en hoog Ni-houdend materiaal. Naast de lastechniek moet je bij het aanschaffen van de elektroden op het materiaal en de diameter letten. Zo zijn er laselektroden die geschikt zijn voor bijvoorbeeld gietijzer, aluminium en ongelegeerd staal.

De verschillende merken

Er zijn diverse merken die zich bezig houden met onder andere laselektroden. De volgende merken zijn terug te vinden in het assortiment van Laspartners Multiweld: Böhler, Ceweld, Elga, Esab, Hera Rekord, Lincoln Electric en Oerlikon

De bovengenoemde merken hebben gemeen dat zij de gebruiker willen helpen met het behalen van het beste resultaat. De elektroden zijn van goede kwaliteit en verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. 

Wanneer gebruik je laselektrode?

Eelektrode lassen doe je voornamelijk als je korte lasverbindingen maakt. De elektrode smelt af, dus als er grote stukken gelast moeten worden, vertraagt het vervangen van je elektroden. Daarnaast kost het verwijderen van de slak extra tijd. Deze lastechniek is in alle posities uit te voeren.

Laselektroden worden zowel toegepast bij verschillende typen booglassen als bij weerstandlassen. Er wordt onderscheidt gemaakt tussen niet-afsmeltende elektroden en afsmeltende elektroden.

Niet bij elk elektrisch lasproces wordt een lasproces toegepast. Bij het booglassen met roterende boog wordt er een vonkbook opgebouwd tussen de beide te lassen werkstukken zelf.

Beklede elektroden zijn in diverse hoofdgroepen te verdelen waarvan onderstaande drie de belangrijkste zijn: 

 foto-blog-laselektroden-2

1. Cellulose elektroden 

Een cellulose elektrode is een elektrode met een relatief snelstollende slak. Zoals de naam al zegt, bevat de elektrode een grote hoeveelheid cellulose (houtmeel). De cellulose zorgt voor een spuitende boog dat een diepe inbranding veroorzaakt in een relatief zeer korte tijd. Cellulose elektroden worden in het algemeen toegepast voor het neergaand lassen van rondnaden in pijpleidingen die gebruikt worden voor het transport van gassen en vloeistoffen. 

Cellulose elektroden: 

 • Diepe inbranding in alle posities 

 • Uitstekend lasbaar in de verticaal neergaande positie 

 • Acceptabele mechanische eigenschappen 

 • Hoog waterstofgehalte 

In het assortiment van Laspartners Multiweld is de Pipeliner 6P+ beschikbaar als cellulose elektroden.  

De cellulose elektrode is geschikt voor alle posities en met name voor het neergaand lassen van grondlagen.   

Bekijk hier ons aanbod cellulose elektroden.

2. Rutiel elektroden 

Een rutiel elektrode is een elektrode type waarbij een grote variëteit aan laseigenschappen mogelijk is. De gespoten boog is zacht waardoor er minder spatten worden veroorzaakt. Rutiel elektroden zijn gebruiksvriendelijk en kunnen nagenoeg met elk type lasapparaat en elke laspositie worden gelast. 

Rutiel elektroden: 

 • Worden het meest toegepast 

 • Hebben een uitstekende lasbaarheid 

 • Geven mooie gladde lassen en vloeien goed aan 

 • Geven een goede slaklossing en zijn verkrijgbaar in vele varianten en diameters 

 • Hebben redelijk goede mechanische eigenschappen 

 • Hebben een relatief hoog waterstofgehalte 

In ons assortiment zijn diverse rutiele elektroden verkrijgbaar, namelijk: 

 • Omnia: Universele rutiel elektrode voor alle posities, ook verticaal neergaand. Zeer geschikt voor transformatoren met lage open spanning (minimaal OCV 42 Volt). 

 • Universalis: Dikbeklede rutiel elektrode voor horizontaal laswerk ook onder geringe hellingen, zeer geschikt voor staande hoeklassen. Zeer glad lasuiterlijk. Dunne diameters uitstekend geschikt voor dunne plaat. (OCV 42 Volt). 

 • Cumulo: Rutiel elektrode voor alle posities (behalve verticaal neergaand). Uitstekend geschikt voor stapelend pijplassen. Overbrugt grote vooropeningen bij het pijplassen (3 tot 8 mm). 

 • Supra: Universele rutiel elektrode voor alle posities, ook verticaal neergaand. Aanbevolen voor het overbruggen van grote vooropeningen. Zeer geschikt voor laswerk aan geverfd, vuil of roestig materiaal. 

Bekijk hier ons aanbod rutiel elektroden.

 foto-blog-laselektroden-32wQ8rAj7V0tjr

3. Basische elektroden 

Basische elektroden hebben een snelstollende slak, waardoor lassen in alle posities mogelijk is. Een relatief laag zuurstofgehalte wordt verkregen in het lasmetaal, waardoor goede mechanische waarden mogelijk zijn. Een basische bekleding geeft een lasmetaal met goede mechanische eigenschappen, maar het lasuiterlijk is minder fraai dan met een rutiel elektrode bereikt wordt. De bekleding heeft ook invloed op de stabiliteit van de lasboog door de eventuele toevoeging van ioniserende stoffen. De slak, afkomstig van de bekleding, beschermt het smeltbad. Omdat de bekledingsstoffen de vloeibaarheid van lasmetaal en slak beïnvloeden hebben ze ook invloed op de lasstand. 

 • Het lasmetaal is erg zuiver waardoor uitstekende mechanische eigenschappen worden verkregen 

 • Het is mogelijk producten te verkrijgen met een extreem laag waterstofgehalte 

 • Het lasmetaal geeft hoge zekerheid bij constructies welke worden blootgesteld aan hoge eigenspanningen 

 • Het lasmetaal geeft een relatief grove tekening 

In ons assortiment zijn diverse rutiele elektroden verkrijgbaar, namelijk: 

 • Conarc 49c: Basische elektrode met extreem laag waterstofgehalte. (HDM < 3ml/100 g). Betrouwbare kerftaaiheid tot -40°C, goede CTOD-waarde bij -10°C.. De offshore elektrode, wanneer Ni-houdend lasmetaal niet is toegestaan. Rendement van 100 - 120%. Goede pijplaseigenschappen. Uitstekende röntgendichtheid. Ook leverbaar in vacuümverpakking Sahara ReadyPack. 

 • Baso 100: Dunbeklede basische laag-waterstof elektrode. Uitstekend geschikt voor algemeen laswerk in alle posities.Grote weerstand tegen koudscheuren; lasmetaal met hoge taaiheid. Goede aanvloeiing bij het "uit de zij" lassen. Geschikt voor transformatoren met lage openspanning, minimaal 55 Volt open spanning. Populair in het onderwijs en lasopleidingen. 

 Bekijk hier ons aanbod basische elektroden.

 

Naast laselektroden zijn er meer mogelijkheden om een optimale verbinding te creëren. Lees in dit artikel alles over de diverse lastoevoegmaterialen.

Heb je nog geen keuze kunnen maken? Of wil je informatie over andere elektroden? Neem gerust contact met ons op of hou deze nieuwspagina in de gaten.

Gerelateerde producten
Lincoln Electric laselektroden Arosta 309 H lengte 350mm laselektroden Arosta 309 H lengte 350mm
€ 164,24 € 131,39

pak | Exclusief BTW

Variant
Lincoln Electric laselektroden Universalis laselektroden Universalis
€ 53,43 € 37,40

pak | Exclusief BTW

Variant

voorraad

Lincoln Electric laselektroden Conarc 49 C SRP laselektroden Conarc 49 C SRP
€ 27,67 € 19,37

pak | Exclusief BTW

Variant

voorraad

Lincoln Electric laselektroden Conarc 49 2,5x350mm 4,5 kilo laselektroden Conarc 49 2,5x350mm 4,5 kilo
€ 75,32 € 52,73

pak | Exclusief BTW

609266

voorraad

Lincoln Electric laselektroden Nichroma laselektroden Nichroma
€ 195,62 € 156,50

pak | Exclusief BTW

Variant

voorraad

Lincoln Electric laselektroden Omnia universele rutiel verpakking Omnia
€ 50,56 € 35,39

per pak | Exclusief BTW

Variant

voorraad

Lincoln Electric laselektroden Supra laselektroden Supra
€ 52,29 € 36,60

pak | Exclusief BTW

Variant

voorraad

Elga laselektroden P 47 D laselektroden P 47 D
€ 63,12 € 53,65

pak | Exclusief BTW

Variant
Lincoln Electric laselektroden Wearshield MM laselektroden Wearshield MM
€ 45,45 € 36,36

pak | Exclusief BTW

Variant