Lasapparaat kopen

Een lasapparaat koop je bij Laspartners Multiweld.  Elk lasproces is anders, daarom zijn er basislasmachines, maar ook machines die speciaal ontworpen zijn voor één proces. In sommige gevallen is het mogelijk deze machines zelf samen te stellen door middel van de getoonde bundels. Het is afhankelijk van jouw klus welk type lasapparaat je nodig hebt. Met de meeste apparaten kun je staal en RVS lassen. Voor aluminium is vaak een geavanceerder model nodig.

Soorten lasapparatuur 

Lasapparaten zijn er in alle soorten en maten. Een draagbaar lasapparaat en een mini lasapparaat zijn geschikt voor lichte opdrachten of laswerkstukken die lastig te bereiken zijn. Een kleine lasmachine heeft zijn voordelen, maar is niet geschikt voor zware lasopgaven. Kies daar voor een stationaire, heavy duty lasmachine. Houd ook rekening met de aansluitspanning: is een lasapparaat 230v geschikt voor de opgave? Bekijk hier alle lasapparatuur, waaronder een laser lasapparaat, lasapparaat gas of een glasvezel lasapparaat!

Lasapparaat kopen, wat is de beste keuze? 

Een lasapparaat koop je bij Laspartners Multiweld. Maar, wat is de beste keuze voor zo’n apparaat? Een lasapparaat, of terwijl een laspost kopen begint bij het doel dat je daarmee voor ogen hebt. De lasmachine gebruikt een specifieke techniek. Sommige technieken zijn goed geschikt voor starters, terwijl anderen vragen om meer ervaring, we focussen ons op de lasapparaat professioneel. We leggen uit welke materialen je kan lassen en hoe je de juiste keuze maakt. We zetten de verschillende lasapparaten overzichtelijk voor je op een rij.

Welke lastechnieken zijn er? 

Je kunt een lasapparaat professioneel kopen voor verschillende lastechnieken. Dit zijn de belangrijkste:

Elektrode lassen 

Het lasproces behoort tot het elektrisch booglassen. We spreken ook wel van BMBE, dat staat voor Booglassen met Beklede Elektroden. Deze lastechniek is geschikt voor bijna alle omstandigheden en alle materialen. 

MIG/MAG lassen 

MIG/MAG lassen werkt op basis van een contante spanning. Deze lastechniek is goed geschikt voor RVS, aluminium en staal. De methode staat ook bekend als Co2 lassen en halfautomaat lassen. 

TIG lassen 

TIG lassen vraagt om de handmatige toevoeging van een lasdraad. De methode staat ook wel bekend als Argon-arc lassen, vanwege het argon-gas dat bescherming biedt aan de lasboog. Deze lastechniek is geschikt voor grondlagen en doorlassingen bij het lassen van buizen. Let op: TIG lassen is standaard niet geschikt voor aluminium. Daarvoor heeft u een ‘aluminium TIG-lasmachine’ nodig. 

Autogeen lassen 

Autogeen lassen verkrijgt warmte uit de verbranding van een brandbaar gas met zuurstof. Gebruikelijk is acetyleen voor het lassen van niet-gelegeerd en laag-gelegeerd staal. De juiste verhouding van het brandbare gas met zuurstof maakt een hoge vlamtemperatuur mogelijk, tot circa 3150 °C.

Welk lasapparaat koop ik als starter? 

Als starter je eerste lastoestel kopen en lassen? Er zijn twee technieken redelijk makkelijk te leren. Een andere factor die de keuze van het apparaat bepaalt is de primaire spanningsvoorziening en hoe lang de verlengkabel is die je wilt gebruiken. TIG lassen is voor de starter iets lastiger. Ons advies is te kiezen uit één van onderstaande opties: 
  • elektrode lassen met rutiel; 
  • elektrode MIG/MAG lassen met massieve draad.

Elektrode lassen met rutiel elektrode 

Je kiest daarmee een lasmachine die geschikt is voor bijna alle omstandigheden en voor alle materialen. Alles staat of valt met de keuze voor de elektrode. Er ontstaat een slak, die je na het lassen dient te verwijderen. Dat kost extra tijd en daarom kiezen ervaren gebruikers voor andere lasapparaten die dit nadeel niet kennen. Wil je ook cellulose elektroden lassen? Bekijk ons overzicht elektrode lasapparaten en let op de specificaties. Hoe dikker de elektrode hoe zwaarder de lasmachine dient te zijn. Op het lichtnet is 3.2mm rutiel elektrode prima te verlassen.

MIG/MAG lassen met massieve draad 

Lassen met een mig/mag machine zoals de MinarcMig is ook redelijk eenvoudig onder de knie te krijgen. Nadeel daarbij is dat er wel gas beschikbaar moet zijn en buiten lassen dan extra moeilijk is. Het voordeel is dat er geen slak ontstaat en dunne plaat is er makkelijker mee te lassen. Er zijn ook “gasgevulde draden” beschikbaar die zorgen dat er geen gas benodigd is. Deze draden zijn aan de binnenkant voorzien van de “slak” van een elektrode en dient na het lassen dus ook verwijderd te worden.

Welke materialen kan ik lassen met een lasapparaat?

lasprocessen en legeringen

*Lassen van deze materialen is mogelijk, maar wordt niet aangeraden. Toepassen van een Pulse-lasproces wordt aangeraden.

**Aluminium is alleen geschikt voor stiftlassen bij condensatorlassen en niet geschikt voor vlambooglassen.

Welk lasapparaat koop ik als gevorderde?

In ons assortiment hebben wij drie top merken voor de beste oplossing bij de meest uiteenlopende toepassingen. Ons uitgangspunt is het beste proces voor de juiste toepassing te selecteren. Met de moderne stroombronnen zijn we in veel gevallen in staat om je productieproces in alle aspecten te verbeteren. Neem contact op met ons team van accountmanagers en las specialisten voor een passende aanbieding. 

Wil je meer informatie? 

Bel dan naar +31(0)88-6641777 voor elke lasklus met een groot of klein lasapparaat, onze product specialisten helpen je graag met een passend advies.