TIG lassen
TIG lassen staat voor Tungsten Inert Gas lassen en is een handmatig lasproces waarbij het smeltbad wordt beschermd door inert-gas. Hierbij is een tungsten (ookwel wolfraam elektrode) de lassstaaf en zit het beschermgas in een aparte gasfles. Deze twee moeten tijdens het lassen bij elkaar gebracht worden. Dit zorgt wel voor een lagere werksnelheid tijdens het lassen dan bij bijvoorbeeld MIG/MAG lassen. Ook vraagt dit een hoog vaardigheidsniveau van de lasser. Wel kan hiermee een zeer hoge laskwaliteit behaald worden.
Voordelen van een TIG lasapparaat AC/DC
- Met een AC/DC lasapparaat kan je zachte en harde metalen lassen. Het is te gebruiken bij zowel staal en roestvast staal als bij magnesium en aluminium.
- TIG lasapparaten maken het mogelijk om ook met elektroden te lassen.
- Je hebt een zeer hoge laskwaliteit waarbij alle lasparameters onafhankelijk optimaliseren en insluitsels bijna niet gebeuren.
- De toevoegsnelheid kan vrij worden bepaald omdat de toevoeging en plasmaboog handmatig bij elkaar wordt gevoegd. Ook kan er niets toegevoegd worden om alleen twee onderdelen aan elkaar te lassen.
- Heel goed zicht op het werkstuk doordat er geen lasspatten vrij komen bij het lasproces.
- Er komt nauwelijks tot geen lasrook vrij waardoor het proces nog schoner is.
- Je kan in elke positie lassen.
Nadelen van een TIG lasapparaat AC/DC
- Het lassen met een TIG lasapparaat DC en AC/DC is een langzaam proces. Het is minder geschikt bij dikke lasnaden of bij werkzaamheden waarbij de tijd een belangrijk punt is.
- Doordat de lassnelheid laag is en vanwege het gebruik van inerte gassen is het TIG lassen een kostbaar proces. Ook door de regelelektronica die nodig is hierbij.
Er is een groot risico op kromtrekken van het werkstuk door de zeer grote warmte inbreng. Daarom vraagt dit lasproces ook veel kennis en ervaring van de lasser.