OP draad en poeder

Onderpoederlassen betreft een booglasproces met een continu aangevoerde afsmeltende lasdraad onder een poederdek. De functie van het laspoeder is te vergelijken met die van de elektrodebekleding bij het handlassen met elektroden. Het verschil is dat het poeder los gestort wordt terwijl de elektrodebekleding vastgebakken zit om de kernaad.

Onderpoeder lassen

Onderpoeder lassen betreft een booglasproces met een continu aangevoerde afsmeltende lasdraad onder een poederdek. Het onderpoederlassen kan hiermee vergeleken worden met het MIG-lassen. Het poeder zorgt dat het smeltbad wordt beschermd tegen de atmosfeer door gesmolten poeder (slak). De vloeibare slak beïnvloedt de chemische samenstelling van het lasmetaal en de laseigenschappen. De functie van het laspoeder is te vergelijken met die van de elektrodebekleding bij het handlassen met elektroden. Het verschil is dat het poeder los gestort wordt terwijl de elektrodebekleding vastgebakken zit om de kernaad, maar beide bepalen de boogstabiliteit, de maximale snelheid en beide zuiveren het smeltbad.

Hoofdtypen onderpoeder lassen

De laspoeders zijn te verdelen in twee hoofdtypen: de smelt- en de agglo poeders. Een mengvorm van deze twee is ook mogelijk, maar komt in de praktijk niet vaak voor. Smeltpoeders worden gevormd door de noodzakelijke grondstoffen bij hoge temperatuur tot smelten te brengen en een zogenaamde Cupelo-oven. Agglopoeders worden toegepast wanneer een extra goede slaklossing vereist wordt. Ook wordt agglopoeder gebruikt bij het lassen van staalsoorten waarbij goede mechanische eigenschappen worden vereist.

Stroombronnen

Het onderpoederlassen kan worden uitgevoerd met zowel wissel- als gelijkstroom. De gelijkstroom wordt geleverd door een gelijkrichter of een omvormer, terwijl een transformator de wisselstroom levert. De stroomsterkten voor het enkeldraads lassen variëren van 200A tot 1000A.

Voordelen van het onderpoeder lassen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van OP draad en poeder. Zo kan er met grote stromen gewerkt worden, hierdoor zijn er grote lasdiepten mogelijk en is de lassnelheid hoog. Daarnaast kan er langdurig gelast worden en is het lasproces relatief goedkoop. Tenslotte kan er bij een goede instelling van de lasparameters, mooie, gladde en kwalitatief goede lassen ontstaan. Deze hoeven dan niet of nauwelijks nabewerkt te worden.