Koperen TIG lasstaven
Tegenwoordig zijn er naast zuiver koper inmiddels een groot aantal legeringen ontwikkeld met koper als basis. De meest voorkomende soorten koperlegeringen zijn: zuiver koper, handelskoper, messing of koper-zink legering, nikkelzilver, brons of koper-tin legeringen, gun-metaal, aluminiumbrons, silicumbrons en koper-nikkel legeringen (cupro-nikkel). Echter, er wordt afgeraden om te lassen met nikkel-zilver, loodhoudens gun-metaal en hoog zinkhoudend messing.
Karakteristieken van koperlegeringen
Koperlegeringen hebben een zodanig hoog warmtegeleidingsvermogen, dat het nodig is om voor te verwarmen op hoge temperatuur (tot 500°C). Hierdoor compenseer je de snelle warmteafvoer en voorkom je porositeit en bindingsfouten. Dit hangt echter sterk af van het type koper. Zo hoeven cupro-nikkel legeringen bijvoorbeeld helemaal niet voorverwarmd te worden, door het met ongelegeerd staal overenkomende warmtegeleidingsvermogen.
Wat is TIG-lassen?
TIG-lassen is een elektrisch booglasproces met een open boog tussen een niet afsmeltende elektrode en het werkstuk. De wolfraam elektrode en het te lassen werkstuk worden beschermd door een inert gas om oxidatie door actieve gassen te voorkomen. TIG staat voor Tungsten Inert Gas. Tungsten is ook wel bekend als wolfraam, een zuiver, zacht en vervormbaar materiaalsoort. TIG-lassen wordt veelal uitgevoerd als handlasproces, maar leent zich ook uitstekend voor automatisering.