Lasmechanisatie: bevordert productiviteit en reduceert kosten

Lasmechanisatie595a1ebb78d40 LARGE
Lasmechanisatie bevordert de productiviteit en reduceert de kosten van het productieproces. Door middel van het gebruik van het lasmechanisatie pakket kan er een hogere neersmeltsnelheid bereikt worden. Dit is mogelijk, doordat het werkstuk permanent onder de hand gelast kan worden en daarnaast met ene constante snelheid rondgedraaid wordt. Lasmechanisatie omvat diverse mechanische toepassingen. In ons pakket begint het bij een simpele lasdraaitafel en opspan mechanismes.

Rollenbanken

Bij het lassen van pijpen, buizen en andere cilindervormige werkstukken is de rollenbank een bijna onmisbaar hulpmiddel. De rollenbank biedt de lasser namelijk de mogelijkheid om deze werkstukken met een afstandsbediening of controlepaneel te draaien. Een rollenbank bestaat uit twee banken, waarvan een met aangedreven wielen. Met de afstandsbediening of het controlepaneel zijn deze wielen te besturen en zo is het product gemakkelijk in de juiste positie te draaien. Hierdoor is het niet meer nodig om de hulp van collega’s in te roepen bij het draaien van de producten. Ons assortiment bevat zowel standaard rollenbanken als rollenbanken met zogenaamde SAR’s, Self-aligning rotators, waarbij de breedte van de bank automatisch wordt ingesteld. De draagcapaciteit van de rollenbanken in ons assortiment hebben een varieert tussen de 2,5 en 50 ton. 

Lasdraaitafels 

Bij het draaien van andere werkstukken wordt er gebruik gemaakt van een lasdraaitafels. Ons assortiment bestaat uit horizontale, verticale, hoogteverstelbare en kantelbare lasdraaitafels. De horizontale en verticale lasdraaitafels bieden de mogelijkheid om de producten om de verticale of horizontale as te roteren. De hoogteverstelbare variant biedt de lasser daarnaast de mogelijkheid om het werkblad op de gewenste hoogte te brengen, zodat hij nog efficiënter te werk kan gaan. De kantelbare lasdraaitafel wordt gebruikt wanneer het product of werkstuk in diverse posities gedraaid dient te worden. De kantelbare draaitafel bevat twee gescheiden aandrijvingen waardoor het mogelijk is om het product zowel over de horizontale als over de verticale as te draaien. Hierdoor kan de lasser het product in iedere gewenste positie brengen om zo nauwkeurig en efficiënt mogelijk te kunnen werken. 
Er zijn verschillende soorten lasdraaitafels verkrijgbaar: 
Wanneer het werkstuk in diverse lasposities gedraaid moet kunnen worden, kan het beste een kantelbare lasdraaitafel gebruikt worden. Met een kantelbare tafel wordt de lasser de mogelijkheid geboden om het werkstuk 360° te roteren. Door het systeem met twee verschillende aandrijvingen is het mogelijk om de tafel zowel te roteren als te kantelen. Hierdoor kan het product zowel verticaal als horizontaal in een perfecte laspositie worden geplaats wat niet enkel de laskwaliteit, maar ook de efficiëntie verbetert. De kantelbare lasdraaitafels hebben een beperkte verticale draagcapaciteit. De draagkracht van de kantelbare tafels in ons assortiment varieert tussen de 500kg en 5 ton. Gewichten tot 5 ton zijn door middel van de kantelbare lasdraaitafel gemakkelijk in iedere positie te brengen, wat onderhands lassen mogelijk maakt en zo de laskwaliteit en nauwkeurigheid verbetert. Naast de normale kantelbare lasdraaitafels bevat ons assortiment een zowel kantelbare als in hoogte verstelbare lasdraaitafel. Hierbij heeft de lasser de mogelijkheid om het werkstuk in nagenoeg iedere gewenste positie te brengen waardoor er snel en ergonomisch te werk kan worden gegaan.

 

Verticale lasdraaitafels 

In sommige gevallen is het voor de lasser nodig om het product of werkstuk om de horizontale as te roteren. In dit soort gevallen wordt er gebruik gemaakt van verticale lasdraaitafels. Hierbij wordt het werkstuk door middel van een klauwplaat vastgezet en kan het dus niet van de lasdraaitafel vallen of verschuiven. Daarna draait de tafel met het werkstuk rond en kan de lasser beginnen met zijn werkzaamheden aan het desbetreffende product. De verticale lasdraaitafels zijn leverbaar in diverse gewichtsklassen tussen de 500kg en 3 ton. Eventueel kan er bij de verticale lasdraaitafel gebruik worden gemaakt van ondersteuningsbokken.


Horizontale lasdraaitafel 

Bij veel werkstukken is het voor de lasser nodig om het product om de horizontale as te kunnen draaien. Indien dit het geval is kan er gebruik worden gemaakt van een horizontale lasdraaitafel. Bij deze lasdraaitafels wordt het product met klauwplaten vastgezet. Hierdoor kan het niet verschuiven of verplaatsen en kan de lasser dus nauwkeurig te werk gaan. Na het vastzetten van het werkstuk draait de tafel met het werkstuk rond om de verticale as en kan de lasser beginnen met de werkzaamheden aan het desbetreffende product. De snelheid van de lasdraaitafel is in te stellen en de tafels zijn beschikbaar in verschillende gewichtsklassen tussen de 500kg en 3 ton. 


Gebruik van een hoogteverstelbare lasdraaitafels 

De meeste verticale, horizontale en kantelbare lasdraaitafels hebben een vooraf vastgestelde hoogte van het werkblad. Het is echter ook mogelijk om deze draaitafels met hoogteverstelling uit te voeren. Hierbij is de hoogte van het werkblad gemakkelijk in te stellen en zo kan het werkblad op de ideale hoogte worden gebracht. Dit maakt het voor de lasser mogelijk om efficiënter, nauwkeuriger en ergonomisch te werken. Door de hoogteverstelbare tafel kan de lasser het product op iedere gewenste hoogte brengen om zo nauwkeurig en efficiënt mogelijk te kunnen werken. Laspartners Multiweld heeft hoogteverstelbare lasdraaitafels van het merk Mulax in het assortiment. Dit merk staat garant voor hoge kwaliteit. 


Klauwplaten 

Om het gebruik van de lasdraaitafel zo makkelijk en effectief mogelijk te maken, zijn er klauwplaten nodig. De klauwplaten zorgen er namelijk voor dat het werkstuk wordt vastgeklemd. Op deze manier kan het werkstuk niet vallen of verschuiven. Op deze manier is het lasresultaat dus nauwkeurig en netjes. Het assortiment klauwplaten van Laspartners Multiweld bevat verschillende typen zelfcentrerende drieklauwen en spanklemmen van het merk Mulax. Deze zelfcentrerende drieklauwen en spanklemmen zijn in combinatie met manipulatie-apparatuur van het merk Mulax en andere merken te gebruiken. Daarnaast zijn de klauwplaten verkrijgbaar in verschillende lengtes en diktes. 
 
MK-serie 
 De MK-serie is speciaal ontwikkeld voor manipulatie-apparatuur. Deze klemmen zijn gemakkelijk te monteren op diverse manipulatoren. 
 
Snelspanserie 
 Door middel van de handvatten aan weerzijden van de drieklauw kunnen werkstukken op snelle en eenvoudige wijze worden opgespannen. 
 
Zelfcentrerende drieklauw 
 De zelfcentrerende drieklauw wordt veel toegepast als manipulator klem. De bekken zijn te gebruiken voor zowel een inwendige of uitwendige klem. 

Machineklem 
 De machineklem maakt het mogelijk om op snelle en eenvoudige wijze werkstukken op te spannen. Tevens heeft deze klem een compacte bouw en een grote doorlaat. 
 
Lasboom 
Een lasboom wordt gebruikt voor het semi-automatisch lassen van grote werkstukken. Afhankelijk van het type werk wordt de lasboom zodanig uitgevoerd dat deze niet onnodigmet allerlei zaken wordt uitgevoerd waar men eigenlijk geen behoefte is. De meest eenvoudige lasboom bestaat uit een verticale kolom waarop een support is gemonteerd. In het support wordt een horizontale arm gemonteerd en is er een lasboom verkregen. Het kruissupport met de horizontale arm kan met behulp van een seperate aandrijving omhoog en omlaag bewegen. De horizontale arm van de lasboom is gemonteerd en de eventuele lastoorts loopt met een tweede separaat aangedreven blok over de horizontale arm van de lasboom. 
 Naast deze eenvoudige lasboom kan de lasboom uitgevoerd worden met een kruissupport zodat de horizontale arm zowel omhoog en omlaag kan bewegen maar ook in en uit kan schuiven. Verder is het mogelijk de verticale kolom draaibaar uit te voeren. 
 
Laskolommen 
Een laskolom bestaat uit een verticale kolom en een horizontale arm. De horizontale arm kan met behulp van een separate aandrijving omhoog en omlaag bewegen. En er zijn laskolommen waarbij de arm ook in- en uitschuift om zo een automatische laskop in juiste positie boven het werkstuk te krijgen. Vervolgens dient aan de arm van de laskolom de lasapparatuur bevestigd te worden. Het grote voordeel van het gebruik van laskolommen is dat er met veel precisie en consistentie gelast kan worden. Laskolommen worden hoofdzakelijk gebruikt voor het onder poeder lassen, maar kan in sommige gevallen ook bij MIG-lassen toegepast worden. Een ander woord voor laskolom is lasboom. 
 De lasboom kan worden uitgevoerd met stroombronnen van onder bijvoorbeeld Lincoln Electric en worden voorzien van de benodigde besturing voor het automatisch lassen of branden. Voor het verder optimaliseren van het lasproces kunnen wij aanvullend horizontale draaitafels en of aangedreven rollenbanken leveren voor het roteren van het werkstuk onder de lasboom. De lasboom met vaste horizontale arm is al leverbaar met een hoogte bereik van 2,2 meter en een horizontale arm lengte van 2,4 meter. Maar deze is tevens leverbaar in nagenoeg iedere andere hoogte en arm verstelling. 


Wat is een lasmanipulator?

De Latijnse vertaling van het woord "hand" is "manus". Een afgeleide van het woord manus is manipulator. Een lasmanipulator maakt het mogelijk om het te lassen, snijden, polijsten of spuiten werkstuk te kunnen bewegen, waardoor alle zijden van het werkstuk gemakkelijker bereikbaar worden. Lasmanipulatoren zorgen dus voor een verhoogde efficiëntie en productiviteit en maken het mogelijk om zeer grote werkstukken aan te kunnen pakken. Hierdoor kan de lasser onder de hand te werk gaan, wat zorgt voor de beste en meest nauwkeurige resultaten. 
 Het verschil tussen een robotarm en een lasmanipulator is dat een lasmanipulator niet geprogrammeerd hoeft te worden.
 Bij de ontwikkeling van Mulax lasmanipulatoren is vooral gekeken naar de behoefte vanuit de markt. Zo zijn de lasdraaitafels bijvoorbeeld uitgerust met een gereedschapsbak en zijn er hijsogen in de constructie aangebracht. Het gebruiksgemak van de Mulax lasmanipulatoren ervaar je op het bedieningspaneel en de afstandbediening. Mulax staat voor kwaliteit. Niet alleen de behuizing, maar ook alle componenten zoals het besturingssysteem en de remmotor zijn van de beste merken en materialen.
Hulp nodig?