Bekijk alle
categorieen
  • Wat is MMA lassen?

    MMA is een afkorting voor Manual Metal Arc en is ook wel bekend als elektrode lassen, want je werkt met losse elektroden. De elektroden hebben een bekleding, die tijdens het lassen een beschermende laag vormt om de las tegen de buitenlucht te beschermen. Deze vormt daarna een slak die op het materiaal blijft liggen en die verwijderd moet worden als met er een extra laag over wil lassen. MMA lassen is een oudsher bekendste technieken, omdat je het met een relatief eenvoudig apparaat kunt doen. Zo heb je bijvoorbeeld geen gasfles nodig.

    Gebruik van MMA lassen

    MMA-lassen kan onder bijna alle omstandigheden worden toegepast en is daarom een vrij universele methode in de lasindustrie. Het wordt veel gebruikt bij installatiewerkplaatsen waar lasapparaten op alle minder goed bereikbare locaties inzetbaar moeten zijn en waar het werk vaak in de open lucht plaatsvindt. MMA-lassen kan je bijvoorbeeld gebruiken voor het lassen van pijpleidingen van elektriciteitscentrales en andere plaatsen waar pijpleidingen gelast worden. Het is ook een favoriete lasmethode van hobbyisten en kleine reparatiewerkplaatsen. MMA-lassen kan bovendien worden toegepast bij het lassen onder water. Hiervoor worden toevoegmaterialen toegepast die speciaal ontwikkeld zijn voor onderwatergebruik.

    MMA-lassen vereist een voeding, een werkstukkabel en een laskabel voorzien van de lastang. Er wordt geen beschermgas gebruikt, aangezien de laselektrode voorzien is van een laagje materiaal dat beschermgas en slak afgeeft over het smeltbad. Veel TIG-lasapparaten zijn ook geschikt voor MMA-lassen.

  • Bekeken