Data loggers
Bij het meten en registreren van lasparameters, is het belangrijk dat dit gekalibreerd en nauwkeurig gebeurt. De datalogger is een betrouwbare hulp om verschillende parameters vast te leggen tijdens het lassen. Naast accurate metingen staan de arc loggers van TVC bekend als gebruiksvriendelijk en veelzijdig. Ten opzichte van handmatig meten en registreren, stellen deze systemen je in staat om veel sneller, efficiënter en nauwkeuriger te werk te gaan. Ook zijn de dataloggers gemakkelijk uit te breiden met verschillende accessoires en meetinstrumenten.

Lasdataloggers
Een datalogger is een waardevol instrument voor iedere professionele lasser. Laspartners Multiweld biedt diverse soorten arc loggers, passend bij de specifieke behoeften van de klant. Arc loggers zijn er in diverse formaten.
WPQR
Bij het lassen van een WPQR dienen alle lasparameters zorgvuldig te worden vastgelegd. Met de gemeten waardes van stroom, spanning, voortlooptempo en de las-tijd wordt de heat-input berekend.
Traditioneel werd dit gedaan met behulp van een stopwatch, meetlint, multimeter en een stroomtang. Deze gereedschappen zijn in veel gevallen nog steeds toegestaan maar geven een redelijke kans op afwijkingen.
Voor pulserende processen of lasprocessen met een gemodificeerde boogkarakteristiek is deze werkwijze niet meer toegestaan. (NEN-EN-ISO 15614 of ASME IX:2010 QW-409).
Het leveringsprogramma van TVC is de afgelopen jaren aanzienlijk uitgebreid. Het assortiment strekt van eenvoudig tot zeer geavanceerde systemen voor Gasmonitoring en Lasparametermonitoring.
TVC
De dataloggers van TVC zijn een ideaal hulpmiddel voor lasinspecteurs. Doordat de arc loggers de lasparameters zeer nauwkeurig en in real time meet, ben je verzekerd van een zeer betrouwbaar resultaat. Daarnaast biedt een arc logger uitkomst wanneer een las moet voldoen aan strenge eisen ten gevolde van bepaalde kwaliteitsnormen. Doordat de lasparameters geregistreerd worden, kunnen deze makkelijk gearchiveerd worden. Tijdens een kwaliteitscontrole kan je altijd aantonen dat de las aan de vastgestelde eisen voldoet. Een arc logger is bovendien een waardevol instrument bij het opstellen van een lasprocedures.
Dataloggers
De datalogger is een betrouwbaar meetinstrument om verschillende parameters vast te leggen tijdens het lassen. Naast accurate metingen staan de arc loggers van TVC bekend als gebruiksvriendelijk en veelzijdig. Naast de kwaliteit van de machines zelf is er bij Laspartners Multiweld veel kennis aanwezig over de loggers. Mede door deze kennis kunnen we de arc loggers op onze vestiging in Barendrecht kalibreren. De dataloggers meten de belangrijkste lasparameters, welke vastgelegd worden in een spreadsheet. De door de lasser ingevoerde gegevens over de las (lassernummer, lasnummer, enzovoort) worden samen met de belangrijkste gegevens van de las, zoals amperage, voltage en draadaanvoersnelheid vastgelegd. Al deze gegevens worden opgeslagen in de arc-logger en daarna wordt met één druk op de knop de heat-input, totale lastijd, energieverbruik, draadverbruik en dergelijke berekend.
Gebruik van datalogger
Een groot voordeel van de arc loggers van TVC is de gebruiksvriendelijkheid. Laspartners Multiweld levert meerdere typen. Lasprocessen waarvoor de arc loggers geschikt is, zijn onder andere MIG/MAG, TIG lassen, onder poeder lassen en plasmalassen. Daarnaast zijn de dataloggers geschikt voor de meest voorkomende handmatige, semiautomatische en geheel geautomatiseerde lasprocessen. Alle dataloggers zijn te voorzien van een batterij waardoor ze makkelijk inzetbaar zijn. Daarnaast zijn de machines voorzien van een 230 V lichtnet aansluitung, zodat er altijd gewerkt kan worden zonder batterij.
Verkrijgbare opties
Naast de standaard functies kan de ALX II Arc-logger uitgerust worden met een tal van opties. Hieronder een overzicht:
TVC Pulsscope puls software pack
Deze software optie maakt het mogelijk om direct tijdens het lassen de pulsvormen van de lasstroom te bekijken, ditzelfde geldt voor de lasspanning en de draadsnelheid. De data kan vervolgens worden opgeslagen en achteraf worden geanalyseerd. Ook is het mogelijk om de verkregen data te verwerken in Microsoft Excel. De software legt tevens de Peak- en Background stroom samen met de frequentie en pulsbreedte vast. Ook is het mogelijk deze data direct uit te printen.
Draadsnelheid registratie
Deze optie maakt het mogelijk de draadsnelheid te registreren. De data kan worden uit geprint of opgeslagen worden in het geheugen. Door deze optie wordt het mogelijk te totale hoeveelheid draad te berekenen. Het meetbereik ligt tussen de 0 en 19,9 meter per seconde.
Voortloopsnelheid registratie
Het is mogelijk de voortloopsnelheid te registreren. Deze data kan worden uitgeprint of opgeslagen worden in het geheugen. Middels het registreren van de voortloopsnelheid wordt het mogelijk de totale laslengte te berekenen. Het meet bereik ligt tussen de 0 en 999 centimeter per minuut.
Temperatuur registratie
Deze optie maakt het mogelijk de temperatuur te registreren. Deze data kan worden uitgeprint of opgeslagen in het geheugen. Deze optie kan zowel voor het meten van pre- heat als interpass gebruikt worden. Het werkt doormiddel van een “type K” contact sensor. Continue temperatuur meting is mogelijk door middel van een contactvrije infrarood meting.
Gasflow registratie
Deze optie maakt het mogelijk de gasflow te registreren. Deze data kan eveneens worden uit geprint of opgeslagen in het geheugen. Door deze optie wordt het mogelijk te totale hoeveelheid gas te berekenen. Het meetbereik ligt tussen de 5 en 120 liter per minuut.
MonArc2
De MonArc2 is het instapmodel datalogger en wordt geleverd in een robuuste kunststof koffer. Met de MonArc2 kunnen lasparameters nauwkeurig worden vastgelegd. De lasparameters worden opgeslagen op een USB stick. Op de computer kan er eenvoudig een overzichtelijke rapportage gemaakt worden van de lasdata. Doordat de unit is voorzien van een interne accu kan deze unit op elke locatie gebruikt worden en door zijn geringe afmetingen van slechts: 230 x 130 x 270mm met een gewicht van 3,6kg is deze unit makkelijk mee te nemen. Meetbare parameters: tijd, stroom, voltage en draadsnelheid. Geschikt voor : GTAW / GMAW / SMAW / FCAW en SAW.
Mini Arc Logger III (MAL III)
De MAL III wordt geleverd in een stevige aluminium koffer en weegt minder dan 9 kg. De unit kan gebruikt worden voor de meest voorkomende lasprocessen. Doordat de MALIII uitgerust kan worden met extra software opties als heading-input en een basis puls modus is de unit ook voor de meest geavanceerde processen geschikt. Stroom tot 2000 A ; Spanningtot 100 V; Draadsnelheidtot 30,0 m/min; Temperatuurtot 1000 °C ; Gas Flowtot 120L/min. De unit is eveneens voorzien van een extra poort waarmee externe meters gekoppeld kunnen worden, denk aan bv een gas flow meter. Ook is het met de MAL mogelijk om de Instanteneous Energy waarde te meten. Deze waarde is voor het vastleggen van pulserende lasprocessen voor WPQR’s essentieel. Meetbare parameters: tijd, stroom, voltage, temperatuur, voortloopsnelheid, draadsnelheid, gas flow Geschikt voor : GTAW / GMAW / SMAW / FCAW en SAW.
ALX III
De ALX systemen van TVC hebben de meeste mogelijkheden en kunnen in veel gevallen uitgebreid worden met klant specifieke metingen. Op de ALX systemen kan met meerdere kanalen gemeten worden, dit houdt in dat één systeem in staat is om tot 4 lasprocessen gelijktijdig te loggen, afhankelijk van het model. De ALX machines zijn bij uitstek geschikt voor het vastleggen van alle lasdata tijdens het lassen van een procedure. Op klantwens kunnen de templates voor WPS-en aangepast worden zodat de klant gebruik blijft maken van zijn eigen lay-outs. Binnen de software is het mogelijk om zeer uitgebreid alle vereiste informatie vast te leggen en op te slaan in de procedure en achteraf in de rapportage. De ALXIII serie heeft ook uitgebreide netwerk mogelijkheden. Hiermee kan de unit ook gekoppeld worden aan een TVC software database voor monitoring, opslag en beheer van o.a. certificaten, procedures en kwalificaties. Tijdens het vastleggen van een lasprocedure kan in de software direct de lasopbouw getekend worden, welke ook in de rapportage meegenomen wordt. Mogelijke metingen: Stroom tot 2000 A ; Spanningtot 100 V ; Draadsnelheidtot 30,0 m/min; Temperatuur tot 1000 °C (contact thermometer, een K-type contact of meer-kanaals metingen) ;Loggen van zuurstofniveau (m.b.v. externe zuurstofmeter) ;Pulse monitoring en analyse ; ∆T 8-5 meting ;Draadloze meetmogelijkheden voor: Temperatuur, draadsnelheid, voortloopsnelheid, lashoogte.