Bekijk alle
categorieen
15-08-18

Bijdragen aan innovatie op de TU Delft

siegmund-las-en-opspantafels

Tot haar klantenkring mag Laspartners Multiweld ook diverse onderwijsinstellingen rekenen, waaronder de Technische Universiteit Delft. Op diverse locaties op de campus staan er las- en opspantafels van Siegmund  opgesteld. Over de aanleiding hiervoor gaat Laspartners Multiweld in gesprek met Marc Barens, Coördinator Bedrijfsvoering bij de afdeling DEMO.

Vooruitstrevend door samenwerking

De TU Delft is één van de drie Technische universiteiten in Nederland. Barens: “Wij werken samen met vele andere onderwijs- en onderzoeksinstellingen in binnen- en buitenland en staan bekend om de hoge standaard van onderzoek en onderwijs.”

De TU Delft bestaat uit 8 faculteiten, die 14 bacheloropleidingen en meer dan 30 masteropleidingen aanbieden. “Alle studies binnen de universiteit zijn technisch georiënteerd. Te denken valt aan Bouwkunde, Chemische Technologie, Civiele Techniek, Technische Natuurkunde, Elektrotechniek, Wiskunde, Informatica en Bestuurskunde. Er studeren ruim 16.500 studenten en er werken ruim 4.700 medewerkers aan de universiteit.”

Ondanks dat de TU Delft de oudste technische universiteit van Nederland is, gaat deze met de tijd mee. Barens: “De universiteit vindt het belangrijk om bij te dragen aan een duurzame samenleving. Zo wordt er gebruik gemaakt van warmteopslag in de aarde. Ook zijn sinds kort zonnepanelen op fietsenstallingen geplaatst zodat met zonne-energie e-bikes kunnen worden opgeladen. De universiteitsgebouwen worden daarnaast geleidelijk voorzien van zonnepanelen om zo uiteindelijk helemaal zelfvoorzienend te worden.”

campus-tu-delft

Afdeling DEMO

Barens is 4,5 jaar werkzaam bij de afdeling DEMO van de TU Delft. “DEMO staat voor de afkorting Dienst Elektronische Mechanische Ontwikkeling. Onze dienst helpt mee aan experimenteel technisch-wetenschappelijk onderwijs en onderzoek door het snel ontwikkelen en vervaardigen van unieke experimentele opstellingen en prototypen. We hebben een goed uitgerust machinepark, verspreid over meerdere locaties bij verschillende faculteiten.”

“Mijn rol binnen de organisatie van DEMO is die van Coördinator Bedrijfsvoering. Kortgezegd heb ik de zorg voor de inrichting van de verschillende werkplaatsen en alles wat daarbij hoort, zoals bijvoorbeeld de machines, gereedschappen, keuringen en onderhoud en inrichting”, aldus Barens.

Alles is mogelijk

“Een van de expertises van DEMO is lassen. Wij kunnen veel lasprocessen uitvoeren. Bijvoorbeeld laserlassen, orbitaallassen, TIG en MIG lassen van RVS, aluminium en staal. Een onderzoeker komt bijvoorbeeld bij ons met de vraag of wij willen helpen bij de ontwikkeling van een idee of zelfs de vervaardiging van een compleet product. Wij maken dan een instrument of een prototype wat de onderzoeker kan testen. Wij zijn dan min of meer een ‘intern vervaardiger’. Op deze manier werken wij mee aan verschillende innovaties. Een mooi voorbeeld hiervan is een milieuvriendelijke verfmachine voor textiel.
De TU Delft werkte mee aan het prototype. Door middel van die machine kan textiel worden geverfd met behulp van CO2 in plaats van water. Het levert een grote waterbesparing op en gaat ook watervervuiling tegen. Een grote fabrikant van sportkleding werkt inmiddels met de machine in het groot.”

siegmund-las-en-opspantafel-close-up

Opspantafels op de campus

De TU Delft werkt al een geruime tijd met las- en opspantafels van Siegmund. “Wij gebruiken de tafels niet alleen om op te lassen maar ook om louter op te spannen. Wij hebben op verschillende locaties op de campus las- en opspantafels staan. Op de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) zijn diverse las- en opspantafels te vinden, maar ook nog oude lastafels. Deze gaan we op termijn vervangen.”

“Op de afdeling Process en Energy (P&E) van de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek & Materiaalwetenschappen komen de tafels het beste tot hun recht”, denkt Barens. “Hier worden veel proefopstellingen voor onderzoekers gemaakt. De flexibiliteit die de las- en opspantafels bieden komt hierbij goed van pas. Omdat er veel op het gebied van piping wordt gewerkt, zijn er op deze afdeling ook orbitaalmachines van Orbitalum te vinden.”

“Op de faculteit Luchtvaart- & Ruimtevaarttechniek (L&R) worden de tafels voornamelijk als opspantafel gebruikt. Bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van een schaalmodel van een drone. Het frame wordt dan vast gespannen op een tafel.”

Het Reactor Instituut Delft (RID) is samen met de afdeling Radiation, Science & Technology (RST) al meer dan 50 jaar het Nederlandse kenniscentrum voor aan straling gerelateerd onderzoek en onderwijs. Barens: “Het onderzoek wat bij het RID wordt gedaan, richt zich op verschillende terreinen, zoals duurzame energie, materialen en gezondheid. Dit is zowel internationaal als nationaal. Denk bijvoorbeeld aan onderzoek op het gebied van zonnecellen en batterijen en medische isotopen voor diagnose en behandeling van kanker. Zo kunnen holiumbolletjes worden bestraald in de onderzoeksreactor van het RID. Deze radioactieve bolletjes worden gebruikt om heel gericht leverkanker te behandelen. Een lastafel wordt hier bijvoorbeeld gebruikt voor het vervaardigen van een trechter die ervoor zorgt dat holiumbolletjes naar de reactor kunnen worden ingebracht.”

Samenwerking Laspartners Multiweld

De samenwerking tussen de TU Delft en Laspartners Multiweld bestaat al een geruime tijd. “De samenwerking is van ver voor mijn tijd. Volgens mij stonden op de afdeling Lucht- en Ruimtevaart de eerste lasmachines van Laspartners Multiweld. Daarna zijn de las- en opspantafels erbij gekomen, ter vervanging van de oude, conventionele lastafels. Collega’s van andere afdelingen zien vervolgens de producten staan en willen deze dan ook.”

“Bij het inkoopbeleid van de TU Delft staat de wens van de gebruiker centraal. Deze mag niet geremd worden doordat niet de juiste middelen ter beschikking staan. Ook staat kwaliteit voorop. Wij willen alleen de ‘best of class’. Laspartners Multiweld sluit hier goed bij aan. Zij biedt hoogwaardige producten met daarbij een goed en deskundig advies. Wij zijn als TU Delft verplicht om voorop te lopen qua techniek en Laspartners Multiweld helpt ons daarbij. De las- en opspantafels zijn van zware kwaliteit. Bovendien zijn bij ons nagenoeg alle opstellingen verschillend. De mogelijkheden en flexibiliteit van de tafels komen hierbij goed van pas.”

lpmw-magazine-2017-editie-01-bijdragen-aan-innovatie-op-de-tu-delft

Gerelateerde producten
Siegmund Lastafel 16mm Professional Extreme 8.7 1,2x0,8 Lastafel 16mm Professional Extreme 8.7 1,2x0,8
€ 1.481,00

per stuk | Exclusief BTW

MD73.16.00025.X7
Siegmund Lastafel 16mm Professional Extreme 8.7 3,0x1,5 Lastafel 16mm Professional Extreme 8.7 3,0x1,5
€ 4.495,00

per stuk | Exclusief BTW

MD73.16.00040.X7.2
Siegmund Lastafel 22mm Professional 750 1,0x1,0 zonder... Lastafel 22mm Professional 750 1,0x1,0 zonder plasma
€ 1.228,00

per stuk | Exclusief BTW

MD73.22.00010.D
Siegmund Lastafel 22mm Professional 750 2,4x1,2 Lastafel 22mm Professional 750 2,4x1,2
€ 2.982,00

per stuk | Exclusief BTW

MD73.22.00030.PD

voorraad

Siegmund Lastafel 28mm Professional Extreme 8.7 1,2x1,2 Lastafel 28mm Professional Extreme 8.7 1,2x1,2
€ 2.523,00

per stuk | Exclusief BTW

MD73.28.00015.X7
Siegmund Lastafel 28mm Professional Extreme 8.7 3,0x1,5... Lastafel 28mm Professional Extreme 8.7 3,0x1,5 met raster
€ 6.182,00

per stuk | Exclusief BTW

MD73.28.00040.XD7