Bekijk alle
categorieen
07-05-214 minuten

De grote nieuwe ontwikkeling: 'Handmatig laser lassen'

Handmatig laserlassen | Laspartners Multiweld 

Een spectaculaire verandering..

In de afgelopen decennia is er in de laswereld niet spectaculair veel veranderd. Fabrikanten doen hun uiterste best om lasmachines op de markt te zetten met de beste laseigenschappen, speciale processen en gebruikersgemak.

Nu is er daar dan toch de grote nieuwe ontwikkeling in de lastechniek. Het hand laserlassen. Handheld laserwelding, of te wel hand laser lassen met een fiber laser. Hierbij lassen we niet met elektriciteit maar met (laser)licht.

Bekijk hier de video 'Laser Lassen' via ons eigen Youtube kanaal:

Dit vergt een andere handvaardigheid voor het lassen dan we gewend zijn van de “traditionele” elektrische processen. Het proces is vele malen sneller en vergt dus een geheel nieuwe ontwikkeling van deze handvaardigheid.  Het is onze ervaring dat het hand laser lassen eenvoudig te leren is voor bijvoorbeeld hoeklassen en overlapnaden.

De voordelen van het proces zitten in de hoge voortloopsnelheden en geringe heat input. Zeker bij het samen- of dicht vloeien van lasnaden kan de snelheid enorm oplopen. De zeer geringe heat input heeft tot gevolg dat bij een juiste afstelling van de apparatuur de las niet of nauwelijks bewerkt hoeft te worden. Ook de geringe vervorming bij dunnere plaatdiktes is een groot voordeel.

Wobble

Voorheen was het bij het laserlassen niet goed mogelijk om een kleine vooropening te hebben. De laserstraal werd door de vooropening “geschoten”. Tegenwoordig is lassen van een vooropening van max 0,5mm geen probleem met de Wobble 3+ en 4+. Doordat de laserstraal roteert met behulp van spiegels of lenzen, is de “focus spot” niet langer statisch. Hierdoor maakt de laser straal een roterende beweging waardoor een breder smeltbad ontstaat. Dit maakt het op mogelijk om vooropeningen tot 0,5mm te lassen, met of zonder toevoeg materiaal. De wobble diameter is instelbaar van 0 – 3mm.

Laser_roterende_beweging

Voor de hand laserlasmachine is een digitale koude draad aanvoerunit met een klemstuk voor op de handgreep beschikbaar.

Laseren_pistoool

Veiligheid

De fiber lasers die gebruikt worden voor het lassen zijn ingedeeld in klasse 4. Dit houdt in dat de hoogste vorm van veiligheidsmaatregelen moeten worden getroffen. De regelgeving op dit gebied schrijft een aantal beheersmaatregelen voor die gevolgd dienen te worden.

De machine zelf is ook voorzien van een veiligheidscircuit. Dit houdt in dat de laser alleen actief kan zijn als de nozzle in contact is met het werkstuk. Er kan dus niet zomaar met de laser worden “geschoten”. Een andere maatregel is het afschermen van de werkruimte en het goed voorlichten van lassers en alle medewerkers die betrokken zijn.

Qua persoonlijke bescherming zijn speciale brillen noodzakelijk welke moeten zijn afgestemd op de golflengte van het laserlicht. Een laskap biedt GEEN bescherming tegen het laserlicht. Net als bij het elektrisch lassen is het raadzaam om ook de huid te beschermen tegen het infrarode, onzichtbare laserlicht.

Contact

Meer informatie over laser lassen? Neem gerust contact op met onze zuster bedrijf Lazrz bv

Arjen Engelen | a.engelen@lazrz.com

Jan Hamelink | j.hamelink@lazrz.com