Bekijk alle
categorieen
22-12-17

Geavanceerde robottechniek maakt programmeren overbodig

Afgelopen week heeft Laspartners Multiweld een samenwerkingsovereenkomst getekend met het Deense bedrijf Inrotech. Dit bedrijf heeft een doorbraak in robottechniek gerealiseerd door het overbodig maken van programmeerwerk. Met de technologie kunnen robots na het scannen van een werkstuk zelfstandig het werkstuk aflassen. Hierdoor wordt het werken met robots eenvoudiger en efficiënter. 

samenwerking-laspartners-multiweld-inrotech

Binnen Inrotech zijn er verschillende applicaties ontwikkeld waar de technologie gebruikt wordt. Vanuit zijn oorsprong heeft Inrotech veel ervaring met toepassingen in de scheepsbouw. Ook in de offshore heeft men inmiddels successen behaald met lassen van complexe verbindingen.

De techniek die Inrotech gebruikt wordt ALPT genoemd, oftewel Adaptive Logic Programming Technology. Deze technologie houdt in dat men onafhankelijk is van een nauwkeurig gedefinieerd coördinatenstelsel. Het centrale softwaresysteem zorgt gedurende het proces voor volledige controle van de laskwaliteit, de lasapapratuur, veiligheidssystemen en voortloopsnelheden, alsmede de snelheden van de robot wanneer deze niet last.

inrotech-robottechniek-adaptive-logic-programming-technology-illustratie

Om met deze technieken te kunnen werken is kennis van robottechniek niet noodzakelijk. Na een korte training is de operator snel in staat om zelfstandig met het systeem te werken. 

Nog een leuk detail is dat veel van de oplossingen van Inrotech mobiele oplossingen betreffen waarbij de robotopstelling verplaatst kan worden.

Bekijk de video waarin de ALPT techniek uitgebreid wordt uitgelegd.