Bekijk alle
categorieen
19-04-18

Grote opkomst tijdens masterclass Orbitaal Lassen

Op donderdag 5 april was De Groot LPMW Lasinstituut in Breda het podium voor de masterclass Orbitaal Lassen. Deze masterclass werd georganiseerd door Laspartners Multiweld in samenwerking met Orbitalum.

Orbitaal lassen wordt veelvuldig toegepast in de farmaceutische - en voedingsmiddelenindustrie. De reden hiervoor is dat orbitaal lassen een zeer schoon lasproces is. Dit komt doordat de lasnaad volledig geautomatiseerd wordt gelegd en nagenoeg vlak is, waardoor er geen producten op de lasnaad achterblijven die kunnen zorgen voor de groei van bacteriën. Daarnaast geeft het orbitaal lasproces een gegarandeerde kwaliteit.

Groeiende vraag naar kennis

Het orbitaal lasproces wordt steeds populairder. Dit is mede te zien aan de grote opkomst tijdens de masterclass Orbitaal Lassen. Tijdens deze masterclass stond het delen van kennis centraal, maar er was ook tijd om zelf aan de knoppen te draaien tijdens de diverse workshops.

De dag werd afgetrapt met het welkomstwoord door
Arjen Engelen (Laspartners Multiweld). Jeroen van Maurik (Orbitalum) nam het stokje vervolgens over en vertelde de deelnemers in zijn presentatie meer over de basisbeginselen van het orbitaal lasproces.

Theorie en praktijk tijdens de parallelsessies

Na een korte pauze, waarbij men kon genieten van een kop koffie of thee, was het tijd voor de rest van het programma. Dit bestond uit twee parallelsessies.

Éen van deze sessies was gericht op de theorie rond-om orbitaal lassen en bestond uit twee presentaties, gegeven door Jorien van Valen (Westfalen Gassen) en Marchel Kaspers (zelfstandig lasadviseur). De presen-tatie van Jorien van Valen stond in het teken van de
beschermgassen die gebruikt kunnen worden bij het orbitaal lasproces. Hier werden onder andere de voordelen en verschillen aangeduid. De presentatie van Marchel Kaspers was gericht op normen, opleidingen en certificeringen op het gebied van orbitaal laswerk.

De andere sessie stond in het teken van de praktische werkwijze van het orbitaal lassen. Er werden diverse workshops gegeven om de deelnemers zelf te laten ervaren hoe het orbitaal lasproces werkt. Tijdens deze workshops werd er aandacht besteed aan het lassen met micro weldheads, het lassen van pijp-pijpplaat verbindingen en het lassen met open kop in combinatie met AVC/OSC.

Impressie:

grote-opkomst-masterclass-orbitaal-2

grote-opkomst-masterclass-orbitaal-3

grote-opkomst-masterclass-orbitaal-4

grote-opkomst-masterclass-orbitaal-5

grote-opkomst-masterclass-orbitaal-6

grote-opkomst-masterclass-orbitaal-1