Bekijk alle
categorieen
15-11-18

Hoe slijp je een wolfraamelektrode?

TIG  lassen  wordt  voornamelijk  toegepast  bij  hooggelegeerde  staalsoorten  of  aluminium.  Doordat  de  lassnelheid  bij  TIG  lassen  vrij  laag  is,  wordt  het  proces  ook  wel  gebruikt  voor  het  lassen  van  laaggelegeerd staal met dunne plaatdiktes. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van het TIG lasproces, heeft men te maken met het gebruik van wolfraamelektroden. Wolfraamelektroden zijn niet afsmeltende elektrodes, die bevestigd worden in het spanelement in het toortslichaam. Om een lasverbinding te maken wordt er handmatig lastoevoegmateriaal aan het smeltbad toegevoegd.

Het effect van een goed geslepen wolfraamelektrode

Voordat er gelast wordt, moet de wolfraamelektrode geslepen worden. De manier waarop de wolfraamelektrode geslepen wordt, is bepalend voor de  kwaliteit en conditie van het smeltbad. Zo moet er aandacht besteed worden aan de slijprichting, maar ook aan de tophoek van de wolfraamelektrode.

tophoek-van-de-wolfraamelektrodeFH3nUCB6uxvW7

De correcte slijprichting

Bij  de  slijprichting  is  het  belangrijk  dat  er  altijd  axiaal  wordt  geslepen.  Axiaal  betekent  dat  er  geslepen  wordt  in de richting van de elektrode. Wanneer men haaks ten opzichte van de elektrode slijpt, spreekt men over radiaal slijpen.  Wanneer  een  wolfraamelektrode  radiaal  wordt  geslepen, ontstaat er een ongunstige elektronenstroom en een onstabiele boog. In tegenstelling tot wanneer de wolfraamelektrode axiaal wordt geslepen, zorgt dit voor een gunstige elektronenstroom en een stabiele lasboog.

Bepalen van de juiste tophoek

Wanneer  men  een  wolfraamelektrode  slijpt,  kan  men  kiezen  tussen  verschillende  tophoeken.  Een  tophoek  wordt  aangegeven  in  graden.  Een  wolfraamelektrode  kan  geslepen  worden  in  een  hoek  van  15  graden,  zeer  scherp, tot een hoek van 180 graden, stomp. De tophoek heeft effect op verschillende aspecten van het uiteindelijke resultaat.

Voor het lassen van aluminium is een smal lasbad vaak wenselijk. Kies dan ook voor een stompe hoek van de wolfraamelektrode, wanneer er aluminium gelast wordt. 

Inelco Neutrix

De wolfraamelektrodeslijper Neutrix van het merk Inelco is ideaal voor het slijpen van alle gangbare typen wolfraamelektrodes. Een centrische en goed geslepen elektrodepunt is het resultaat van het gebruik van de Inelco Neu-trix. Daarnaast is het apparaat eenvoudig te bedienen. De Inelco Neutrix is de eerste wolfraamelektrodeslijper die met behulp van een geïntegreerd filtersysteem het gevaarlijke stof opvangt. De  Neutrix  is  uitgevoerd  met  een  vernieuwd  inspansysteem  waardoor  de  levensduur van het diemantslijpwiel wordt verdrievoudigd. De Neutrix kan gebruikt worden voor het slijpen van elektroden met een diameter van 1 tot en met 4mm en is traploos instelbaar voor slijphoeken van 15 tot 90 graden.

Inelco Ultima TIG

De Ultima TIG wolfraamelektrodenslijper van Inelco is een elektrodenslijpmachine waarbij de slijpsteen in een volledig afgesloten vloeistofbad rond-draait.  Dit  voorkomt  dat  het  gevaarlijke  wolfraamslijpsel  in  de  omgeving  terecht komt, doordat het slijpsel wordt neergeslagen in de vloeistof. De  tophoek  van  de  wolfraamelektroden  is  met  behulp  van  deze  machine  eenvoudig in te stellen. Doordat de hoek goed ingesteld kan worden, is het slijpsel minimaal. Dit garandeert een langere levensduur van de elektroden. De Ultima TIG is geschikt voor wolfraamelektroden met een diameter van 0,8 tot en met 4mm.

 

Gerelateerde producten

voorraad

Inelco wolfraamelektrode slijpmachine ultima-TIG wolfraamelektrode slijpmachine ultima-TIG
€ 1.880,00

per stuk | Exclusief BTW | € 2.274,80 Inclusief BTW

MD02.06.10000

voorraad

Inelco neutrix droge wolfraamelektroden slijpmachine... neutrix droge wolfraamelektroden slijpmachine (230V)
€ 871,00

per stuk | Exclusief BTW | € 1.053,91 Inclusief BTW

MD02.02.00001