Bekijk alle
categorieen
10-08-18

Laat je opleiden tot Orbitaal lasser

Orbitaal lassen is een specialistisch lasproces, waar tot op heden nog geen opleidingen voor beschikbaar was. Het De Groot LPMW Lasinstituut brengt daar verandering in, met de komst van hun opleiding ‘Orbitaal lassen en certificering’. 

Orbitaal lassen is het volledig geautomatiseerd TIG lasproces, dat veel wordt gebruikt voor het lassen in roestvaststaal leidingen. In de farmaceutische industrie worden zeer hoge eisen gesteld aan de betrouwbaarheid van het productieproces. In deze industrie wil men de aanwezigheid en groei van bacteriën 100% uitsluiten.

Het grote voordeel van orbitaal lassen is dat de lasnaad door de perfecte doorlassing inwendig glad is en geen doorzakking of overdikte vertoont. Het is mogelijk een zeer grote reproduceerbaarheid te creëren, waardoor concurrerend gewerkt kan worden ten opzichte van manueel lassen.

De Groot LPMW Lasinstituut heeft de kennis en ervaring in huis om oplossingen aan te bieden voor een opleiding automatisering van lasprocessen. Wij hebben ervaring met orbitaal lassen van transportleidingen voor uiteenlopende opdrachtgevers en toepassingen. Van kleine tot grote diameters, van dun- tot dikwandig. 

orbitaal-lassenCgaG2alhOPz8O

Cursusomschrijving

In de cursus wordt gewerkt met leidingwerk van roestvaststaal (RVS). De cursist leert het aansluiten van de apparatuur en oproepen van de programma’s. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het formeren van de te lassen leidingen en het meten van het zuurstofgehalte in de te lassen buis.

Er worden diverse buisdiameters gelast. Het gaat om de volgende posities: PH en PC. Alle lassen worden visueel beoordeeld volgens NEN-EN-ISO 5817. Deze beoordeling moet positief zijn om de operator te kunnen kwalificeren volgens NEN-EN-ISO 14732. Deze opleiding bereidt de operator voor op het examen dat bestaat uit het orbitaal lassen van diverse buisdiameters die in de praktijk voorkomen. 

button 

Inhoud van de opleiding

Deze opleiding bestaat uit 70% praktijk en 30% theorie. In de theorie en praktijk worden de volgende onderwerpen behandeld:

• Materiaalkennis roestvaststaal

• Aspecten hygiënisch ontwerp

• Wolfraamelektroden slijpen door middel van verschillende tophoeken, in verband met inbrandingsdiepte en breedte smeltbad

• Lasfouten herkennen en visueel beoordelen volgens de norm NEN-EN-ISO 5817 en AWS D1.6

o Lasnaad voorbereiden, reinigingsmiddelen, zagen, ovaliteit, tube-facing

o Schuren, slijpen, bristle 3M, Hi-Lo meten

• Orbitaal lassen

o Lassen volgens een WPS

o Orbitaal lassen met gesloten kop, single layer

o Lasposities PC en PH

o Prepareren van de kop en onderhoud machine

o Lassen nabewerken (beitsen en passiveren)

• Eisen aan de las

o Verkleuringstabellen

o Lassen visueel beoordelen NEN-EN-ISO 5817

o Lassen visueel beoordelen: doorlassing en overdikte

Bestemd voor

Deze opleiding is bestemd voor TIG-lassers die gemechaniseerd gaan lassen met orbitaal lasapparatuur. In de cursus wordt gewerkt met buisdiameters die in de praktijk veelvoorkomend zijn.

Vooropleiding

Voor deze opleiding Orbitaal lassen en certificering, dien je het niveau LBO/VMBO te hebben. Voorkennis is niet nodig. 

Duur en groepsgrootte

De cursus duurt drie tot vijf werkdagen. De cursus wordt meestal in groepsverband gegeven, zodat u maximaal zes kandidaten uit uw organisatie kunt aanmelden. We werken met twee deelnemers per lasmachine. Het is echter ook mogelijk om individuele kandidaten op te geven tijdens één van de open inschrijfmomenten die door De Groot LPMW Lasinstituut worden georganiseerd.

Afsluiting

Het praktijkexamen kan zowel met eigen lasapparatuur, gas en toebehoren als met de aanwezige ter beschikking gestelde middelen uitgevoerd worden. De examens worden afgenomen en beoordeeld onder toeziend oog van DNV-GL. Het examen wordt volgens NEN-EN-ISO 14732 afgenomen. 

button

De Groot | LPMW Lasinstituut

Het De Groot LPMW Lasinstituut is een van de grootste lasopleidingscentra van Nederland. Hier kun je terecht voor alle standaard NIL lasopleidingen, certificeringen en kaderopleidingen op elk gewenst niveau. Zowel overdag als in de avonduren. Ook voor gespecialiseerde maatwerktrainingen ben je bij het De Groot LPMW Lasinstituut aan het juiste adres. Meer informatie: https://lasinstituut.nl/

Het Lasinstituut richt zich op handvaardigheidsopleidingen, kaderopleidingen en certificeringen. In totaal bieden we ruim vijftig verschillende cursussen aan. Van cursussen voor beginners tot gespecialiseerde scholing voor kaderpersoneel. Natuurlijk geeft het Lasinstituut ook cursussen op locatie!

Alle opleidingen staan onder auspiciën van het NIL, het Nederlands Instituut voor Lastechniek.

 

Tags: Orbitaal