Bekijk alle
categorieen
11-04-226 minuten

Wanneer ga je CNC-snijden?

Het CNC-snijden is niet meer weg te denken uit de moderne metaalbewerking. De programmeerbare machines zijn vooraf in te stellen en zijn ideaal voor het seriematig uitsnijden van metalen. Er zit veel verschil in de typen CNC-snijmachines en de bijbehorende snijprocessen. Deze worden hier verder uitgelicht.

Snel naar een onderwerp:

 1. Autogeen
 2. Werking autogeen snijden
 3. Voor- en nadelen autogeen snijden
 4. Plasma
 5. Werking plasma snijden
 6. Voor- en nadelen plasma snijden
 7. Fiberjet
 8. Werking fiberjet snijden
 9. Voor- en nadelen fiberjet snijden
 10. Waterjet
 11. Werking waterjet snijden
 12. Voor- en nadelen waterjet snijden
 13. Contact informatie productspecialisten

Autogeen 

Autogeen snijden is een relatief goedkoop proces dat geschikt is voor het snijden van constructiestaal en laag gelegeerd staal. De maximale verhoudingen hierbij zijn als volgt:

 • Koolstof tot 1,5%
 • Chroom tot 2%
 • Silicium tot 4%

De techniek is dus niet geschikt voor non-ferro metalen en RVS.

Werking autogeen snijden

Tijdens het proces wordt het metaal eerst heet gemaakt tot aan de smelttemperatuur. Daarna wordt er extra zuurstof toegevoegd en wordt het gesmolten metaal weggeblazen. Vervolgens wordt tijdens de beweging van de toorts de temperatuur op ongeveer 1050°C gehouden. Hiervoor moet een grote hoeveelheid warmte worden ingebracht. Veel gebruikte gassen voor autogeen zijn acetyleen, propaan, butaan en natuurlijke gassen.

Voor- en nadelen autogeen snijden

Een voordeel van deze techniek is de mogelijkheid tot het snijden van grote diktes. Daarbij zijn bij deze techniek vrijwel altijd rechte hoeken mogelijk.

Een nadeel van deze techniek is dat het vergeleken Plasma snijden een trager proces is.

 Eckert-Laser-Cutting

Plasma

Plasmasnijden is een snel proces van stroom in combinatie met een gas dat vele mogelijkheden biedt. Allereerst is het proces effectief tot ongeveer 50mm wanddikte, maar dikker is ook mogelijk. Er is dan ook voltageregeling mogelijk voor aanpassing op plaatdikte. Het is geschikt voor verschillende materialen, namelijk zowel Ferro als non-ferro materialen. En met behulp van de 3D snij kop is zelfs het snijden van bevels mogelijk.

Werking plasma snijden

Een technisch kenmerk van plasma snijden is dat door vernauwing het gas met extreme snelheid op het te snijden materiaal gestuwd. Daarbij zijn er twee manieren waarop het materiaal wordt verwijderd. Allereerst smelt het materiaal door de extreme hitte plaatselijk weg. De extreme hitte is nodig omdat het plasmagas wordt geïoniseerd boven 5.500°C. Ten tweede wordt het materiaal in snedekerf weggeblazen door het aanwezige gas onder een druk van ongeveer 5,5bar. Stroom wordt bij plasma snijden toegevoegd door een DC-stroombron.

Voor- en nadelen plasma snijden

Een voordeel van deze techniek is dat er geen opwarmtijden voor piercen zijn en dat het een snel snijproces is.

Nadelen van deze techniek is dat er sprake is van een schuine zijde (tussen de 1-3 graden met HD-plasma). Ook is er veel rookontwikkeling tijdens het snijden. Dit is op te lossen met een afzuiging met filter of een waterbed.

 Eckert-Plasma-Cutting

Fiberjet

Fiberjet snijden is een snijproces waarbij gebruik wordt gemaakt van een laserstraal. Dit proces wordt vooral toegepast op dunwandige materialen, zoals RVS. Zeker bij deze dunne materialen is de warmte inbreng minimaal. Het fiberjet snijden is een uiterst precies proces en levert haakse snedes.

Werking fiberjet snijden

Aan de start van het snijproces genereert een stroombron een hoeveelheid stroom. De laserstraal wordt dan door middel van een glasfiber kabel getransporteerd naar de snij kop. Een speciale lens bundelt deze straal vervolgens om met hoge kracht door het materiaal te snijden. De sterkte van de laserstraal kan variëren en wordt uitgedrukt in KW. 

Voor- en nadelen fiberjet snijden

Fiberjet snijden is een uiterst precies en een ontzettend snel proces. De precisie is onder andere terug te zien in het feit dat de sneden volledig haaks zijn doordat de laserstraal zich uitsluitend rechtlijnig verplaatst. De snelheid maakt dat de fiberjet machines in staat zijn om op zeer hoge snelheid repeterende sneden te maken.

Een nadeel van dit proces is dat zowel de investerings- als snijkosten hoog zijn vergeleken met andere snijprocessen. Laat je daarom goed adviseren door onze productspecialisten of fiberjet snijden in jouw situatie past.

Waterjet

Waterjet snijden is een volledig koud proces dat in twee varianten mogelijk is. Er kan gesneden worden met enkel water. Dit is geschikt voor zachte en dunne materialen. Ook kan er gesneden worden met de toevoeging van een abrasive aan het water. Hier is een automatisch aanvoersysteem voor nodig. Na het toevoegen van de abrasive is het mogelijk om harde en dikkere materialen te snijden. Wij raden aan om een reinigingssysteem voor het waterbad te gebruiken, wanneer er gesneden wordt met een abrasive.

Werking waterjet snijden

Tijdens het snijden wordt het water (optioneel met abrasive) aangevoerd naar de snijkop en vervolgens door de kleine opening geperst. Hierbij kan de waterdruk oplopen tot  6.000bar en kan de waterstroom wel drie keer de snelheid van het geluid behalen. De erosie en vermoeiing van het materiaal leidt uiteindelijk tot een snede van hoge precisie. Om deze precisie te kunnen bereiken gaat het snijproces wel gepaard met een lage snelheid.

Voor- en nadelen waterjet snijden

Doordat de waterjet techniek geschikt is voor grote wanddiktes en vrijwel alle materialen is deze techniek ruim inzetbaar. Daar komt bovenop dat de techniek snijden van bevels mogelijk maakt met een 3D snij kop.

Vergeleken met andere snijprocessen is dit een dure techniek. Maar naast dat de techniek ruim inzetbaar is, is deze ook veiliger, aangezien er geen schadelijke rookontwikkeling plaats vindt tijdens het snijden.

Eckert-Water-Cutting

Meer informatie

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een CNC snijtafel bij jou in de praktijk of meer weten over de producten? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten:

Christian Slot | c.slot@lpmw.nl

Christophe Pexsters | c.pexsters@lpmw.nl