Orbitaal lassen: steeds belangrijker voor de moderne fabricage

header orbitaal lassen steeds belangrijker voor de moderne fabricage
Orbitaal lassen

Dit volledig gemechaniseerde lasproces beschikt over vele voordelen: het creëert een hoge procesbetrouwbaarheid, reduceerbaarheid, korte productietijden, lasnaad van een consistente hoge kwaliteit, gedetailleerde documentatie en een eenvoudige bediening.

Bij orbitaal lassen wordt er gebruik gemaakt van een beschermgas, waarbij de elektroden in een lasboog van 360 graden om het werkstuk heen wordt gevoerd. Dit lasproces kan, mede door de gelijkblijvende kwaliteit, goed worden toegepast in diverse industrieën, zoals de levensmiddelentechniek, lucht- en ruimtevaart, farmacie en chemie en de halfgeleider fabricage.

Daarnaast kan orbitaal lassen goed worden toegepast bij agressieve en corrosieve media en wanneer hoge hygiënestandaarden worden vereist.

De diverse industrieën kampen vandaag de dag met steeds strengere eisen, hogere kwaliteitsbewustzijn en het gebrek aan vakmensen. Hierdoor is de vraag naar orbitaal lassen enorm gegroeid. Orbitaal lassen voldoet ook aan de internationale eisen, door de slimme lasstroombron en gedefinieerde processen. Het lasproces bestaat uit een installatie van een stroombron met besturing en koeleenheid, een laskop met slangenpakken voor het toevoeren van stuursignalen, beschermgas, koelvloeistof en lasstroom. De laskop kan worden onderverdeeld in gesloten en open laskoppen.
kleine afbeelding voor blog ORBmax resterende zuurstof onder controle
Laskoppen bij orbitaal lassen

Zoals hierboven is vermeld zijn er twee soorten laskoppen die gebruikt kunnen worden bij dit gemechaniseerde lasproces: gesloten en open laskoppen. Er zijn ook diverse accessoires beschikbaar voor de laskoppen. De gesloten laskoppen worden gebruikt bij een TIG-lasproces (Tungsten Intert Gas). Denk hierbij aan bijvoorbeeld het lassen van dunwandige buizen tot 170mm diameter en een wanddikte van 0,3 tot ongeveer 3,5mm.

Tijdens dit proces verloopt het orbitaal lassen onder consistente omstandigheden, waarbij de laskop de gehele buis omsluit. Het beschermgas zorgt hierbij voor een blijvende atmosfeer, waardoor de TIG-elektrode, met behulp van de laskoprotor, precies om de buis wordt gevoerd. Om de buizen zo goed mogelijk en zonder vooropening aan elkaar te lassen, moet het lasdraad goed worden voorbereid.

Door de compacte laskoppen is het nu mogelijk om zelfs onder krappe werkomstandigheden het lasproces uit te kunnen voeren. Bij een gesloten laskop wordt er ook gebruik gemaakt van spanbekken. Deze spanbekken (spanschalen) worden ook om de buizen heen geplaatst.

Wanneer het werkstuk over een dikkere wanddikte en buisdiameter (tot 270mm) beschikt, wordt meestal de openlaskop gebruikt. Een openlaskop maakt het namelijk mogelijk om extra materiaal aan het smeltbad toe te voeren in de vorm van koude draad en kunnen er meer lagen worden gelast.

Uitvoering orbitaal lassen

Om de uitvoering van het lasproces zo goed mogelijk te kunnen illustreren, zal het in het voorbeeld gebruik worden gemaakt van een gesloten laskop. Allereest wordt de laskop geopend, waarna beide buizen er koud, tegen elkaar, in worden gelegd. Vervolgens lijnt de elektrode de buisnaad uit en wordt de laskop gesloten.

Nu kan het lasproces worden gestart en zal de kop, gekoeld door vloeistof, op een betrouwbare manier door argongas worden omgeven. Na het aansteken van de lasboog vormt de elektrode met precisie om het werkstuk heen. Aanloopkleuren wordt tijdens dit proces voorkomen door de blijvende omhulling van beschermgas. Het orbitaal lassen is een automatisch proces, waarbij er geen sprake is van vooropening of offset. Het proces verloopt met een consistente hoge kwaliteit.
foto blog orbitaal lassen
Slimme voedingen bij orbitaal lassen

De maximale bedieningszekerheid wordt gegarandeerd door de slimme voedingen die komen kijken bij het orbitaal lassen. De voeding bepaalt automatisch de passende stromen, lassnelheden, benodigde draadtoevoer en pulstijden. Dit kan de intelligente voedingen bepalen doordat er gedetailleerde parameters, zoals diameter, materiaal, wanddikte, naam van de bediener en batchnummers van werkstukken kunnen worden ingevoerd.

Daarnaast wordt de gebruikte soort laskop vanzelf herkent, wat het werk voor de gebruiker vergemakkelijkt. De gebruiker hoeft dan alleen nog maar het juiste lasprogramma te kiezen en het proces te starten. Door de eenvoud en de betrouwbaarheid kunnen er zelfs in de seriefabricage minder gekwalificeerde bedieners worden ingezet om een goed lasresultaat te behalen.

Ook bij orbitaal lassen is er sprake van een naadloze registratie en worden de gegevens van de klant opgeslagen via het LAN. Op deze manier kunnen alle gegevens en programma’s op het gebied van lassen van de afzonderlijke lassers worden opgevraagd en gedocumenteerd, geanalyseerd en zo kunnen de lasbewerkingen in de toekomst worden gebruikt of geoptimaliseerd. Dit werkt sneller en zorgt voor minder kosten. Tot slot kunnen alle gegevens ook worden opgeslagen in het interne systeemgeheugen of op een externe USB-gegevensdrager. Bekijk hier ons aanbod stroombronnen.

Orbitaal lassen in de warmtewisselaarsbouw

Orbitaal lassen hoeft niet alleen gebruikt te worden bij typische buis-buis-toepassing, maar ook bij bijvoorbeeld de warmtewisselaarsbouw. Bij dit proces kunnen de speciaal gemaakte pijp-plaat laskoppen en HVAC-laskoppen worden toegepast. Deze koppen kunnen ook onder de krappe omstandigheden optimaal worden gepositioneerd, waarbij betrouwbaarheid voorop staat.

Het is mogelijk om bij de pijp-plaat laskop een koude-draadtoevoer te gebruiken. De TIG-laskoppen hebben het vermogen om duizenden lasnaden met een consistente kwaliteit te creëren. Er kunnen tot wel 250 lassen worden gecreëerd per kop en shift.

Orbitaal lassen in de halfgeleider fabricage

Wanneer er in de halfgeleider fabricage buizen met een diameter van 3,0 tot 17mm met een wanddikten tot 1,62mm aan elkaar gelast moeten worden kan de nieuwe ORBIWELD 170 worden gebruikt. Deze nieuwe ontwikkeling wordt vaak toegepast in fabricage-installaties en de halfgeleiderindustrie. Deze nieuwe laskop beschikt over een opspancassette die losgekoppeld kan worden.

Daarnaast kan de opspancassette gemakkelijk om de buizen heen worden geplaatst. Vervolgens zal de laskop aangesloten worden op de opspancassetten en kan het proces gestart worden. Zelfs wanneer de gebruiker verder van het werkstuk staat kan er efficiënt gewerkt woorden, doordat de handgreep van de laskop beschikt over de belangrijkste bedieningsknoppen. De kop blijft beschermt tijdens het proces door de voelstofkoeling, waardoor er een hoge inschakelingsduur en korte bedrijfsketen gerealiseerd kunnen worden. De OW 170 kan worden gebruikt met 1,0mm en 1,6mm elektroden. Naast de ORBIWELD 170 zijn er diverse andere laskoppen beschikbaar.

Een orbitaal lasmachine kopen? Bekijk het volledige assortiment aan lasapparaten voor orbitaal lassen voor de mogelijkheden.
Hulp nodig?