Plasmasnijders
Ben je benieuwd naar de beschikbare plasmasnijders? Ontdek ons aanbod van merken zoals Lincoln Electric en Hypertherm. Op die manier vind je de cutter die precies past bij het werk dat je daarmee wilt uitvoeren. En kom je er zelf niet uit? Neem contact met ons op, dan vertellen we je graag meer.
Levertijd 1-2 weken
Besteld voor 20:00u; vandaag verzonden
Levertijd 2-5 dagen
Maandag verzonden
Maandag verzonden
Levertijd 1-2 weken
Maandag verzonden
Maandag verzonden
Maandag verzonden
Hoe werkt een plasma snijder?
Een plasmasnijder maakt het mogelijk om te snijden in metalen die je met autogeen snijden niet kunt snijden. Dus wil je bijvoorbeeld aluminium verwerken? De snijder op basis van plasma maakt dit mogelijk.
Hiervoor brengt de snijder gas naar het gasmondstuk. De kleine opening zorgt ervoor dat het gas er onder hoge druk naartoe wordt geduwd. Vervolgens komt het gas in contact met elektriciteit. De elektrode die daarvoor zorgt laat het gas ioniseren. Er ontstaat plasma, in een zeer stabiele boog. Dat komt door de negatief geladen toorts, die een stroom op gang brengt met het positief geladen werkstuk.
Tijdens het plasmasnijden loopt de temperatuur op tot zeer hoge waarden, tot wel 25.000 graden Celsius. Het te bewerken materiaal smelt, zodat je een snede kunt maken. De plasmasnijder blaast het gesmolten materiaal met de hoge gassnelheden weg. Op die manier ontstaat er een snijvoeg, precies zoals je die wilt maken.
Kwaliteit van de snede
Je wilt met een plasmasnijder natuurlijk kwalitatief goede snedes maken. Houd daarom rekening met het te bewerken materiaal, zoals RVS, staal en aluminium. Die materialen zijn goed geschikt voor het snijden met plasma. Het is namelijk vooral het hoogsterke staal dat goed geschikt is om op deze manier te bewerken.
Houd er rekening mee dat aluminium over het algemeen wat meer nabewerking nodig heeft dan RVS of staal. Bovendien heeft de dikte van de plaats invloed op de kwaliteit van de snede als je een plasmasnijder gebruikt. Een dikkere plaat leidt makkelijker tot vervorming van het materiaal. Kies een snijder of cutter van bijvoorbeeld Parkside of Hypertherm die daarvoor goed geschikt is, door specifiek te letten op de specificaties die horen bij de maximale dikte van het te bewerken materiaal.
Aan de andere kant zal je tijdens het metaal snijden met een plasmasnijder geen last hebben van oxidatie. Dit ontstaat namelijk op het moment dat staal in contact komt met zuurstof. Als je snijdt met plasma is er sprake van een smeltingsproces, waarbij zuurstof geen rol speelt.
Houd er wel rekening mee dat je te maken kunt krijgen met braamvorming. Het is in de praktijk belangrijk om het werkstuk altijd te ontbramen. Zo zorg je er na het gebruik van de plasmasnijder voor dat je de snede netjes af kunt werken.
Ten slotte kan het materiaal door de hittevorming verharden of scheuren. Het is daarom belangrijk om het werkstuk altijd geleidelijk op te laten warmen en daarna weer geleidelijk af te koelen. Dat voorkomt plotselinge grote temperatuurverschillen, die van invloed kunnen zij op de snede en op de rest van het materiaal.
Plasmasnijder kopen
Wil je een plasmasnijder kopen en ben je benieuwd naar de verschillende merken en mogelijkheden? Bekijk en vergelijk de snijders online, zowel van Parkside en Hypertherm als bijvoorbeeld van Lincoln Electric. Op die manier maak je een goede keuze, voor een snijder die precies past bij de bewerkingen waaraan je wilt werken.
Heb je vragen over een plasmasnijder of ben je benieuwd welk apparaat het best geschikt is in jouw situatie? Neem contact met ons op en stel ons jouw vragen. We horen graag van je.