Waarom en hoe formeren?

Backinggas buizen

Onder formeren in lastechnische zin verstaat men het voorkomen van oxidatie tijdens het lasproces. Deze oxidatie ontstaat door een reactie van zuurstofrijke lucht met het verhitte metaal en is zichtbaar als een verkleuring variërend van lichtbruin tot blauw. Ten gevolge van de oxidatie neemt de corrosiebestendigheid van de lasverbinding af. Om dit te voorkomen maakt men gebruik van formeer- of backinggas. Daarnaast dient het gebruik van backinggas aan de doorlaszijde ook voor het verkrijgen van een gladde en kerfvrije lasverbinding. Tenslotte wordt backingggas ook gebruikt voor het koelen van het materiaal, tijdens en na het lassen.

Om overmatige oxidatie tijdens het lasproces te voorkomen is een zuurstofgehalte van maximaal 50ppm. (0,1% = 1000 ppm) toelaatbaar. Dit kan men bereiken door een zuurstofverdringend gas in de lasomgeving aan te brengen. In de regel gebruikt men voor roestvaststaal argon of formeergas. 

Bij titaan of duplex moet men formeren met argon 5.0. Voor andere materialen is de standaardkwaliteit argon 4.0 of 4.6. Dit is vaak voldoende zuiver voor de meeste toepassingen. Toepassing van stikstof als backinggas heeft een vergelijkbaar resultaat als argon. Om oxidatie van de las in zijn geheel uit te sluiten kan men formeren met een argon-waterstof mengsel. Hiermee worden de nog aanwezige zuurstof moleculen gebonden aan de waterstof. De zuurstof kan op deze manier niet meer reageren met het smeltbad. Het werken met een argon-waterstof mengsel geeft dus een (beperkte) reductie van oxidatie. 

De kwaliteit van het backinggas in de backinggaskamer wordt mede ook bepaald door de kwaliteit van het slang- en koppelingsmateriaal tussen gasfles en backinggaskamer. In het algemeen dient de lengte van de slang zo kort mogelijk te zijn.

Mogelijke backingmethodes

Backinggas methode

5 tips voor het gebruik van backinggas

 1. Voorkom overmatige wervelingen
  Spoel met maximaal 10 liter per minuut om overmatige wervelingen te voorkomen. Ter voorkoming van het aanzuigen van zuurstof. 
 2. Voorkom dat het werkstuk alsnog oxideert
  De doorlaszijde van uw werkstuk kan nog oxideren boven de 250°C, spoel dus na tot de las is afgekoeld tot onder de 250°C. 
 3. Voorkom interkristallijne corrosie
  Ontvet de te lassen naden goed! Vet en olie worden bij hoge temperaturen omgezet naar koolstof en waterstof. Dit heeft interkristallijne corrosie tot gevolg.
 4. Voorkom put- en besmettingscorrosie bij kritische toepassingen
  Wanneer de corrosiebestendigheid van het basismateriaal en de lasverbinding gelijk moet zijn dient er een chemische nabehandeling in de vorm van beitsen en passiveren te worden uitgevoerd.
 5. Andere toepassingen van backinggas
  Backinggas dient niet alleen als zuurstofverdrijver, maar ook als koelmiddel. Een andere toepassing van dit gas is het traceren van lekkages met behulp van een waterstoflekdetector.

Meer informatie over formeren?

Wil je meer informatie over backinggasproducten en advies omtrent welk product het beste bij jou past? Neem dan contact op met de afdeling verkoop via +31(0)88-6641777. Onze specialisten voorzien je graag van een passend advies.

Hulp nodig?